Hackegen la televisió iraniana per denunciar la repressió: "Us goteja sang de joves"
- TEMA:
- Iran
Uns hackers aconsegueixen interrompre l'emissió de la televisió estatal iraniana per denunciar les morts de manifestants en les protestes dels últims dies.
Precisament quan el líder suprem iranià Alí Khamenei feia una intervenció en l'informatiu matinal aquest dissabte, una màscara amb els colors de la bandera iraniana als pòmuls ha aparegut en pantalla.
El missatge anava dirigit directament a l'aiatol·là Khamenei. La seva imatge es veu envoltada de flames, amb l'objectiu d'una mira telescòpica apuntant-li al cap i una frase per denunciar la sang vessada: "La sang dels nostres joves goteja per les teves grapes"
Al muntatge, que ha durat uns segons, s'hi sent de fons el missatge "dona, vida, llibertat" que acompanya les imatges de quatre dones. Una és Mahsa Amini, la jove que va morir després de ser detinguda per no cobrir-se els cabells correctament, segons la policia de la moral, i les de tres dones més que han mort en protestes recents.
El grup que ha reivindicat la protesta s'ha autoanomenat Edalat-e Ali (Justícia d'Alí).
Continuen les protestes, les morts i les detencions
Aquest acte de hackeig arriba quan a l'Iran inicien la seva quarta setmana de manifestacions, que no tenen precedents al país. Aquest dissabte va ser una de les jornades més dures, amb enfrontaments i vagues en una dotzena de ciutats.
Les crides a mobilitzar-se per la mort de Mahsa Amini les fan activistes i estudiants i, segons les organitzacions de drets humans del país, la repressió creix a l'hora que es multipliquen les protestes.
Des que van començar el 17 de setembre, haurien mort almenys 41 persones durant les manifestacions, segons la televisió estatal, però l'ONG Iran Human Rights eleva aquest balanç fins a les 185 víctimes mortals, entre els quals 19 menors.
L'últim informe del Centre pels Drets Humans a l'Iran denuncia que les últimes tres setmanes almenys 1.200 persones han estat detingudes, entre les quals almenys 92 membres de la societat civil, "no durant les protestes al carrer, sinó arbitràriament a casa seva o llocs de treball" per ordre del cap judicial com a "detencions preventives". La llista inclou periodistes, activistes, intel·lectuals, científics, artistes, advocats i esportistes.
Els mitjans no oficials, com el dissident IranWire, i les ONG de drets humans del país, s'afanyen a donar a conèixer al món què continua passant a l'Iran malgrat els controls de l'Estat. Aquest dissabte, han difós les imatges de les estudiants d'una universitat de Teheran cridant "fot el camp" al president Ebrahim Raisi, durant la seva visita.
Hores abans, denunciaven que dues persones havien estat assassinades a Sanandaj, inclòs un home que va ser tirotejat al seu automòbil després de tocar la botzina com a suport als manifestants. Un oficial de policia, segons l'agència estatal IRNA, deia en aquest cas que l'home havia estat assassinat per "contrarevolucionaris".
En un altre vídeo, compartit a internet, també es va veure una dona amb un tret al coll que jeia inconscient a terra a Mashhad.
Una revolució que no s'atura malgrat el poder repressiu que exerceix el govern. Una revolució desencadenada per la mort de Mahsa Amini, detinguda a Teheran, per la policia de la moral, per presumptament haver violat la llei que exigeix que les dones es cobreixin els cabells amb un vel o mocador. Aquesta jove kurda iraniana, de 22 anys, va morir sota custòdia policial el 16 de setembre, tres dies després de la seva detenció. Les autoritats no es fan responsables de la seva mort.
- ARXIVAT A:
- Iran Drets humans Violència masclista Masclisme Televisió