Habitatge en flames en què haurien mort un comandament de Hamas i la seva família després de l'impacte d'un dron israelià en el camp de refugiats de Beddawi (AFP TV)

Israel mata un líder de Hamas i tres dels seus familiars en un atac al nord del Líban

Hamas admet que es tracta de Saeed Atallah, líder de les brigades al-Qassam, el braç armat de Hamas

RedaccióActualitzat

Saeed Atallah, líder de les brigades al-Qassam, el braç armat de Hamas, ha mort aquesta matinada en el bombardeig israelià del camp de refugiats palestins de Beddawi, al nord del Líban, segons han informat mitjans pròxims a aquesta organització. Atallah ha mort juntament amb tres persones de la seva família. 

Israel no ha confirmat ni desmentit aquest atac contra Beddawi que s'ha produït quan l'exèrcit israelià havia emès noves alertes d'evacuació urgent als residents de Dahieh, l'àrea al sud de Beirut que és un bastió de Hezbollah.

Un nen del camp de refugiats de Tulkarem enmig de la destrucció causada pel bombardeig israelià (Reuters/Raneen Sawafta)

Aquest bombardeig d'Israel a un camp de refugiats s'ha produït vint-i-quatre hores després del bombardeig del camp de refugiats de Tulkarem, a Cisjordània, la nit de dijous a divendres, en què van morir almenys 18 persones, denunciat per les autoritats palestines com el pitjor atac a Cisjordània des de l'any 2000. L'ONU ha condemnat aquest atac, que considera "il·legal"

Divendres a última hora, Hamas va confirmar que una de les 18 víctimes mortals de Tulkarem, entre les quals hi havia menors, és Zahi Yasser Abd al-Razeq Oufi, comandant de l'organització a Cisjordània. 

Aquest dissabte a primera hora, d'altra banda, l'exèrcit israelià ha fet nous atacs sobre aquest territori palestí ocupat per Israel des de 1967. El canal de televisió libanès Al Manar, de Hezbollah, ha informat de bombardejos a dues localitats cisjordanes, Bardala, al nord-oest de Nablús, i Burqa, a l'est de Ramal·lah


Nou atac d'Israel al camp de Nuseirat

L'obertura del front libanès no ha aturat els atacs contra els territoris palestins de les Forces de Defensa d'Israel: aquest divendres a última hora han atacat Deir al-Balah, ciutat costanera del centre de la Franja, i 

L'exèrcit israelià ha explicat que ha bombardejat unes instal·lacions que "anteriorment" allotjaven l'escola Ahmad al Kurd, que assegura que actualment era un centre de control i comandament de Hamas. 

En un comunicat, l'exèrcit israelià ha volgut remarcar que ha dut a terme "moltes mesures" per minimitzar els danys a la població civil i que ha utilitzat munició de precisió.

L'agència palestina de notícies Wafa, tanmateix, ha informat de la mort d'almenys 8 civils a causa de bombardejos israelians a la zona. Una de les víctimes és una persona que era a l'escola Al-Salah, a Deir al-Balah, on es refugien diverses famílies. Les altres set haurien perdut la vida a casa seva, per l'impacte de l'atac aeri contra el camp de refugiats de Nuseirat, pròxim a Deir al-Balah.


La Línia Blava "mantindrà les seves posicions"

"Els soldats de la pau mantenen la seva presència en tots els llocs." Així ho ha volgut deixar clar l'ONU en un comunicat emès després que el 30 de setembre l'exèrcit d'Israel demanés "la retirada dels cascos blaus d'algunes de les seves posicions" al llarg de la Línia Blava, la franja que separa el Líban d'Israel, traçada l'any 2000 a partir d'una resolució del Consell de Seguretat. Des d'aleshores, la Força Provisional de les Nacions Unides per al Líban, coneguda per les sigles FINUL està desplegada sobre aquesta franja. Actualment, la integren 10.000 cascos blaus, 650 dels quals són espanyols.

La petició israeliana obeïa a la intenció d'entrar en territori libanès per fer el que anomena oficialment "incursions terrestres limitades" amb l'objectiu de combatre Hezbollah i permetre el retorn a casa de 60.000 desplaçats israelians que van fugir dels atacs de la milícia xiïta.


Més de 2.000 morts i 9.500 ferits al Líban

El govern libanès ha fet públic aquest divendres un nou balanç de víctimes dels atacs israelians sobre el país en els enfrontaments amb Hezbollah. Des de la incursió de Hamas en territori d'Israel del 7 d'octubre, fa gairebé un any, més de 2.000 persones han perdut la vida, i més de 9.500 han resultat ferides per l'ofensiva israeliana. De tota manera, la majoria de les víctimes s'han produït durant les dues últimes setmanes, arran de l'escalada dels bombardejos.

L'informe de la Presidència del Consell de Ministres libanesa detalla que hi ha hagut 153 atacs contra diferents punts del Líban, la majoria dels quals es concentren en el sud i l'est del país i en Dahieh, la part de la perifèria al sud de la capital, Beirut, en mans de Hezbollah.

Els bombardejos israelians, a més, han convertit en desplaçats a més 1,2 milions de libanesos. Això, en un país amb 5,5 milions d'habitants. Gairebé un de cada quatre libanesos, per tant, s'han vist forçats a marxar de casa a causa de l'ofensiva israeliana. La majoria han pogut allotjar-se en cases de familiars o en pisos de lloguer i hotels, però uns 172.100 han trobat sostre en els 931 albergs habilitats pel govern, i d'altres han sortit del país.

De fet, l'Organització Internacional per les Migracions (OIM) ha calculat que uns 235.000 ciutadans libanesos i sirians residents al Líban han fugit a Síria per la carretera que uneix Beirut amb Dhan llegado en menos de dos semanas a Siria por vía terrestre 

 

ARXIVAT A:
GazaLíbanPalestinaONUGuerra a GazaIsraelPròxim Orient Cisjordània
Anar al contingut