Hamas allibera dues ostatges dels Estats Units "per raons humanitàries"
- TEMA:
- Guerra Hamas-Israel
Hamas ha alliberat dos ostatges de nacionalitat nord-americana per "raons humanitàries". En un primer moment han estat sota custòdia de la Creu Roja, fins que les han lliurat a l'exèrcit israelià a la frontera de la Franja de Gaza.
Es tracta d'una mare, Judith Raanan, i la seva filla Natalie, de 17 anys, que formen part d'una família amb 12 membres segrestats durant l'atac del 7 d'octubre al quibutz de Nahal Oz, al sud d'Israel. El govern de Benjamin Netanyahu ha confirmat que totes dues es dirigeixen cap a una base militar al centre de país.
Segons Hamas, en l'alliberament de les dues ostatges hi ha hagut la mediació de Qatar, un dels finançadors més importants de l'organització islamista i que ja ha fet de mediador altres vegades entre Hamas i Israel.
El ministeri d'Afers Exteriors qatarià està esperançat que "el diàleg condueixi a l'alliberament de tots els ostatges civils". Mentrestant, el govern de Joe Biden ha agraït a Qatar i a Israel la seguretat en l'alliberament de les dues nord-americanes.
"Des del primer moment de l'atac, hem treballat dia i nit per alliberar els nord-americans ostatges de Hamas, i no frenem els nostres esforços per aconseguir l'alliberament dels que segueixen retinguts", ha dit la Casa Blanca.
Un cop s'han alliberat les dues ostatges, el grup islamista ha dit que "treballa amb tots els mediadors implicats per implementar la decisió de tancar els expedients civils (els ostatges) quan les circumstàncies de seguretat ho permetin".
"Per raons humanitàries"
"En resposta als esforços qatarians, les Brigades Al-Qassam hem alliberat dues ciutadanes americanes --una mare i una filla-- per raons humanitàries", ha dit Hamas, en un comunicat.
I ha afegit que "és una prova als americans i al món que les acusacions de Biden i la seva administració feixista son falses i infundades".
De moment, el govern israelià no ha fet cap comentari, però alguns mitjans sí asseguren que Hamas les ha alliberat de forma unilateral i sense que Israel hagi ofert res a canvi.
D'acord amb el darrer balanç, hi ha almenys 199 israelians i estrangers segrestats per Hamas a dins la Franja de Gaza. I d'aquests, 26 haurien mort en els bombardejos, segons el grup islamista. Una dada que no ha pogut ser contrastada.
Aquest dilluns, Hamas va proposar un intercanvi de presoners palestins i ostatges israelians. Assegura que en té entre 200 i 250, i a canvi, demana l'alliberament de 6.000 dones i homes palestins detinguts en presons d'Israel.
Entre els ostatges a Gaza hi ha persones d'altres nacionalitats, que "són convidats" i que se'ls posarà en llibertat "quan les circumstàncies els ho permetin", segons assegura el grup islamista.
Ara bé, Hamas va avisar que els ciutadans de països aliats d'Israel rebran el mateix tracte que els ostatges israelians. El Pentàgon xifra en 13 els nord-americans desapareguts pels atacs de Hamas: d'aquests, es desconeix quants han estat presos com a ostatges.
L'alliberament d'ostatges d'aquest divendres es produeix després que el president dels Estats Units Joe Biden viatgés a Israel per mostrar el seu suport incondicional al govern de Benjamin Netanyahu. Durant la visita, va comparar les "atrocitats" de Hamas amb les d'Estat Islàmic.
- ARXIVAT A:
- Guerra Hamas-Israel