Un autobús amb presos palestins arribant a Ramal·lah aquest dissabte a la nit
Un autobús amb presos palestins arribant a Ramal·lah aquest dissabte a la nit (Reuters/Mohammed Torokman)

Hamas entrega sense cerimònia quatre cossos d'ostatges i Israel allibera 600 presos palestins

La milícia islamista insta Israel a iniciar la segona fase de les negociacions per a l'alto el foc un cop finalitzat últim intercanvi

Redacció/AgènciesActualitzat

L'organització islamista Hamas ha confirmat l'alliberament de 642 presos palestins per part d'Israel durant la nit de dimecres, després que entreguessin els cossos de quatre ostatges israelians, com a part de l'acord de l'alto el foc. 

"El nostre poble rep 600 dels nostres heroics presoners després de la demora per a alliberar-los, a més d'un nombre de nens i dones empresonats en presons de l'ocupació feixista"

Entre els alliberats, que ja han arribat a Khan Younis, al sud de la Franja de Gaza, hi ha almenys 445 gazians detinguts arran de l'atac del 7 d'octubre de 2023, entre els quals 46 dones i menors.

Amb aquest alliberament de 600 presoners, Hamas diu que Israel "no té més remei" que començar les negociacions per a la segona fase de l'alto el foc i ha assegurat que el govern de Netanyahu ja no pot fer servir "falses excuses" per fer fracassar el procés. 

Segons Al Jazeera, Israel no ha autoritzat la sortida d'almenys 24 nens presoners a l'espera que es confirmessin les identitats dels cossos dels quatre ostatges que Hamàs ha entregat durant la nit a la Creu Roja. Aquest dijous al matí, però, ja han estat confirmades les identitats. 

Tal com ha exigit Benjamin Netanyahu, els cadàvers s'han entregat en privat, sense cap mena de cerimònia --a diferència del que s'ha fet fins ara- a l'encreuament de Kerem Shalom, prop de la frontera--.

Els cossos són de Tsachi Idan, de 50 anys; Itzik Elgarat, de 70; Shlomo Mansour, de 85; i Ohad Yahalomi, de 50. L'intercanvi l'han supervisat representants d'Egipte, un dels països mediadors en les negociacions de l'alto el foc.

Pocs minuts després de l'entrega dels cossos, ha sortit un autobús de la presó israeliana d'Ofer amb el primer grup de presoners palestins. Amb jaquetes i kufies -els populars mocadors palestins- cobrint els uniformes de la presó, els 42 presoners han baixat de l'autobús davant d'una multitud que els aclamava, abans de sotmetre's a controls de salut.

Hores abans, Hamas feia públic l'acord per a l'intercanvi en un comunicat després que una delegació del grup encapçalada per Khalil al-Hayya hagi visitat el Caire per reunir-se amb funcionaris egipcis i discutir "l'aplicació de l'alto el foc, l'intercanvi de presoners i les perspectives de la segona fase de les negociacions". 

L'acord arriba cinc dies després que Israel es negués a alliberar 602 presos palestins i Hamas l'acusés de violar l'acord d'alto el foc. Tot i que Hamas sí que va entregar a la Creu Roja els sis ostatges previstos en aquest últim intercanvi de la primera fase de l'alto el foc, el govern del primer ministre Benjamin Netanyahu va aturar l'intercanvi en denunciar "cerimònies denigrants i l'explotació cínica dels ostatges amb finalitats propagandístiques".

Un milicià de Hamas durant la cerimònia d'entrega d'ostatges israelians a la Creu Roja el 22 de febrer (Reuters)

Dissabte s'acaba la primera fase de l'alto el foc 

Aquest intercanvi de presoners i ostatges és l'últim de la primera fase de l'alto el foc, que s'acabarà aquest dissabte 1 de març després d'haver-se iniciat fa 42 dies. En aquest període, Hamas haurà entregat 33 ostatges i presoners de guerra israelians --25 amb vida i 9 cossos-- amb unes característiques concretes: totes les dones, els menors de 19 anys, així com els més grans de 50 i els malalts o ferits. 

Per la seva banda, Israel ha deixat anar centenars de presos palestins. 

En aquest context, l'executiu de Benjamin Netanyahu ha mostrat el seu desig de mantenir l'alto el foc, tot i que ha expressat "estar preparat per reprendre les operacions militars si no hi ha avenços concrets en les negociacions".

Pel que fa a les converses mantingudes al Caire amb els negociadors egipcis, la milícia palestina ha subratllat la necessitat d'arribar a "un compromís ple i precís on estiguin detallades totes les disposicions i etapes". 

Les condicions de l'ampliació de la primera fase d'alto el foc o la posada en marxa de la segona fase, que implicaria la retirada d'Israel de la Franja de Gaza, estan a l'espera que es reprenguin les converses dels mediadors --Qatar, Egipte i els Estats Units-- amb Hamas i Israel. 


Adeu multitudinari a la família Bibas 

Milers de persones han sortit aquest dimecres als carrers d'Israel amb banderes i pancartes per seguir la marxa fúnebre de Shiri Bibas, ostatge d'ascendència argentina, i els seus fills Ariel i Kfir, de 4 anys i 9 mesos, respectivament. La comitiva s'ha dirigit cap a Xaar del Nègueb, municipi israelià proper a la Franja de Gaza on seran enterrats. 

A més, a la coneguda com la plaça dels Ostatges, al centre de Tel-Aviv, desenes de persones s'han congregat per seguir en directe la retransmissió del funeral, alguns vestits de taronja o amb globus del mateix color --els dos fills del matrimoni Bibas eren pèl-rojos. 

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha demanat un minut de silenci pels Bibas des del jutjat on aquest matí ha anat per testificar en la seva causa per presumpta corrupció, segons recull el diari israelià Haaretz, present a la sala. 

Un membre de la família Bibas agraeix el suport dels israelians que han sortit als carrers (Reuters/ Ronen Zvulun)

El marit de Shiri i pare dels nens, Yardén Bibas, va ser alliberat amb vida l'1 de febrer passat, en el quart canvi d'ostatges israelians per presos palestins. 

Després de l'entrega dels cossos dels dos petits, dijous passat, el portaveu militar israelià, Daniel Hagari, va dir que els milicians de Hamas van matar Ariel i Kfir "amb les pròpies mans", al·ludint a l'informe forense elaborat per Israel, que no s'ha fet públic. El cos de Shiri va ser lliurat divendres. 

Hamas ja va dir el novembre del 2023 que tant els menors com la seva mare havien mort en un atac aeri israelià a la Franja de Gaza, una afirmació de la qual la milícia palestina tampoc no ha presentat proves. 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelGazaGuerra a GazaHamas
Anar al contingut