Destrucció en un habitatge de Herzliya després de l'impacte de coets llançats per Hamas des de Gaza (Reuters/Nir Elias)

Hamas assegura haver capturat soldats d'Israel i llança coets contra Tel-Aviv

Milers de manifestants protesten a la ciutat israeliana per la gestió de la guerra a Gaza per part del govern, l'endemà que l'exèrcit alliberés tres ostatges morts
Redacció Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

Hamas afirma haver capturat soldats israelians en una emboscada aquest dissabte a Jabalia, a la Franja de Gaza, tot i que l'exèrcit d'Israel ho desmenteix.

Segons el grup armat islamista, van localitzar agents de les forces israelianes en un túnel al camp de Jabalia i "tots els seus membres van ser assassinats, ferits o capturats com a presoners" abans de "fer explotar el túnel". L'exèrcit israelià, en canvi, ha desmentit les informacions i ha assegurat que "no hi ha hagut cap incident en què un soldat hagi estat segrestat", però no ha donat detalls sobre possibles soldats morts o ferits.

Al mateix temps, a Tel-Aviv, aquest diumenge s'han tornat a sentir sirenes per primer cop després de quatre mesos de calma relativa. El motiu ha estat el llançament de coets per part de Hamas. El moviment islamista ha reivindicat un "gran bombardeig de coets" i, poc després, l'exèrcit d'Israel ha informat de l'impacte de vuit projectils llançats des de Rafah, a la Franja de Gaza. Tres míssils han caigut en espais oberts i la resta han estat interceptats per l'escut antimíssils israelià.  Hi ha almenys un ferit.

Amb aquests atacs, Hamas demostraria que encara tindria capacitat ofensiva des de la Franja, malgrat gairebé 230 dies de guerra i la destrucció de Gaza.

Restes d'un dels projectils llançats des de Gaza que ha impactat a Herzliya (Reuters/Yair Back)

L'armada d'Israel manté aquest diumenge els bombardejos a Rafah, malgrat l'ordre del Tribunal Penal Internacional d'aturar immediatament les seves operacions en aquesta localitat del sud de la Franja de Gaza. Una ordre que Israel ha ignorat repetidament.

Mentrestant, Israel, els Estats Units i Qatar han acordat que tornaran a establir converses amb Hamas, amb l'objectiu que s'arribi a un alto el foc i que es faci un intercanvi d'ostatges i presoners.
 

Israel recupera tres ostatges morts

Aquest dissabte també s'ha sabut que l'exèrcit israelià ha trobat els cossos sense vida de tres ostatges de Hamas. Els cadàvers van ser recuperats a Jabalia, durant una operació nocturna de les Forces de Defensa d'Israel i l'agència d'intel·ligència nacional del país.

En una piulada, el primer ministre hebreu, Benjamin Netanyahu, ha reivindicat els esforços de l'exèrcit per recuperar els israelians captius i ha insistit que tenen "l'obligació nacional i moral de fer tot el possible per retornar els ostatges, vius o morts":

La setmana passada Israel també va recuperar a Gaza els cossos de tres ostatges. Segons el govern d'Israel, de les 252 persones capturades el 7 d'octubre, encara en queden més de 120 per localitzar, 37 de les quals creuen que estan mortes.

Des de l'atac de l'octubre, en què Hamas va assassinar prop de 1.200 persones, Israel ha matat més de 35.000 palestins, segons el Ministeri de Salut palestí a Gaza.
 

Malestar als carrers contra Netanyahu

El malestar per la gestió del conflicte per part del govern de Netanyahu es fa palès als carrers de Tel-Aviv. Milers de crítics amb el govern s'han manifestat per enèsima vegada aquest dissabte a les portes del Ministeri de Defensa, on han confluït diverses mobilitzacions: els contraris a l'ofensiva de Gaza, els qui demanen la dimissió del primer ministre amb eleccions anticipades i aquells que centren les seves reivindicacions en l'alliberament d'ostatges.

Manifestants contra el govern de Netanyahu demanen la fi de l'ofensiva a Gaza (Marko Djurica/Reuters)

Molts dels manifestants acusen de corrupció el govern de Benjamin Netanyahu i critiquen la seva gestió de la guerra contra Hamas. Les famílies dels ostatges també van organitzar una manifestació per demanar la represa immediata de les negociacions amb l'organització islamista per "avançar en un acord que torni tots els ostatges".

La policia israeliana ha detingut diversos manifestants i ha dispersat les protestes amb càrregues, canons d'aigua i agents a cavall.

Milers de manifestants critiquen la gestió de la guerra a Gaza per part del govern de Benjamin Netanyahu (Marko Djurica/Reuters)

L'ajuda humanitària torna a entrar a Gaza des d'Egipte

Sobre el terreny, desenes de camions amb ajuda humanitària han entrat aquest matí a la Franja de Gaza a través del pas de Kerem Shalom, controlat per Egipte. Al llarg del dia, s'espera que el nombre de camions que arribin a aquest punt augmenti fins als 300.

El pas fronterer de Rafah, que era el principal punt d'entrada a Gaza per a ajuda humanitària i subministraments comercials, està tancat des de fa gairebé tres setmanes, des que Israel va prendre el control del costat palestí. Alguns subministraments d'aliments amb destinació a Gaza s'han començat a podrir a conseqüència del tancament d'aquest pas d'ajuda humanitària.

L'ajuda humanitària torna a entrar al sud de la Franja de Gaza pel pas de Kerem Shalom (AFP)

Organitzacions internacionals alerten del perill de fam imminent a parts de Gaza, on viuen prop de 2,3 milions de persones.

 

ARXIVAT A:
Israel Guerra a Gaza Palestina Gaza
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut