Una bandera palestina pintada en una paret del Caire, en solidaritat amb Gaza (EFE/EPA/Mohamed Hossam)

Hamas i Fatah no aconsegueixen pactar un futur conjunt per a Gaza

Les dues faccions palestines s'han reunit amb la mediació d'Egipte, però marxen del Caire sense acords
Redacció Actualitzat
TEMA:
Gaza

S'han acabat sense acord les reunions entre les delegacions palestines de Hamas i Fatah, la facció del president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas. Des de dimecres, s'han trobat al Caire, amb l'objectiu de negociar l'administració conjunta de Gaza i els seus passos fronterers quan s'acabi la guerra, amb la reconstrucció del país. Això inclou el pas de Rafah, que connecta el sud de Gaza amb el Sinaí egipci, i que està tancat des que Israel va envair la zona fronterera el maig passat.

Membres de la Mitja Lluna Roja al pas de Rafah, en una imatge d'arxiu (Reuters/Mohamed Abd El Ghany)

Les dues delegacions han parlat amb la mediació d'Egipte, que vol promoure uns comitès de gestió de la frontera, formats per persones no afiliades ni a Hamas ni a Fatah.

S'ha decidit, almenys, que els egipcis organitzin ara una trobada de totes les faccions palestines, per continuar les converses.


Anys de desavinences entre palestins

Les converses són les primeres des que els dos grups es van reunir a la Xina al juliol i van acordar mesures per formar un govern d'unitat palestí per a Gaza i la Cisjordània ocupada. Les dues faccions, així com una vintena de grups palestins, van signar llavors una declaració en què es van comprometre a salvar les diferències i a enfortir el diàleg i la unitat palestina.

També formen part dels esforços de llarga durada, fins ara infructuosos, per posar fi a un cisma que ve de lluny.

Hamas i Fatah estan enfrontats des del 2007, quan el grup islamista va expulsar les forces de Fatah de Gaza, va dissoldre el govern conjunt que tenien i va assumir el poder, després d'haver guanyat les eleccions legislatives un any abans.

Israel no vol parlar amb cap dels dos

L'administració de Gaza, després d'un any de guerra entre Israel i Hamas, és un dels problemes més espinosos per als palestins.

Israel continua la campanya militar per acabar amb Hamas, un any després de l'atac dirigit per aquest moviment al sud d'Israel. El govern de Benjamin Netanyahu descarta de ple la inclusió de Hamas en una administració de postguerra.

Tampoc no confien en l'Autoritat Palestina, liderada per Abbas, que governa parcialment Cisjordània, ocupada per Israel.

En qualsevol cas, les faccions palestines diuen que els plans de postguerra són un assumpte intern i rebutgen les condicions israelianes.

Sobre el terreny, Israel continua els atacs a gran escala al nord del país, amb ordres d'evacuació per a la població i bloquejos al subministrament d'aliments. Només en aquestes últimes 24 hores, Israel ha mort una cinquantena de persones i n'ha ferit més de 200, segons fonts del Ministeri de Salut de Gaza.

 

ARXIVAT A:
Palestina Gaza Guerra a Gaza Hamas
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut