Harris certifica la victòria de Trump en un acte al Capitoli quatre anys després de l'assalt
L'acte marca quatre anys de l'assalt al Congrés, en què milers de persones van intentar impedir que se certifiqués la victòria de Biden
Kamala Harris ha estat l'encarregada de certificar avui al Capitoli la victòria electoral de Donald Trump. Es tracta del darrer pas abans de la cerimònia de presa de possessió, la qual tindrà lloc el 20 de gener, on el president electe jurarà el càrrec i serà finalment investit.
La certificació dels resultats de les eleccions és un dels tràmits que estableix la llei per investir un nou president. Després d'uns comicis presidencials, els membres del Senat i el Congrés es reuneixen en una sessió conjunta el 6 de gener on obren els certificats segellats amb el registre de vots dels 50 estats dels Estats Units.
El vicepresident, que també és el president del Senat, és l'encarregat de presidir la sessió i declarar formalment el guanyador de les presidencials. Una tasca que, enguany, correspondrà a Harris, contrincant de Trump durant els comicis.
La sessió s'ha dut a terme enmig d'una tempesta hivernal que ha deixat caure uns 15 centímetres de neu a Washington. Aquesta ha estat la principal dificultat que han hagut d'enfrontar els legisladors durant la sessió, ja que, a diferència dels republicans fa quatre anys, els demòcrates no han intentat bloquejar la certificació de Trump.
Quatre anys de l'assalt al Capitoli
Tot i que es tracta d'un tràmit rutinari, enguany s'ha augmentat la seguretat al voltant del Capitoli després que fa quatre anys l'edifici fos assaltat per seguidors de Trump que intentaven impedir la certificació de Biden.
Els fets van passar després que els republicans perdessin les presidencials del 2020. En aquell moment, Trump va assegurar, repetidament i sense proves, que li havien robat les eleccions, unes afirmacions que encara manté avui dia, i va instar el seu vicepresident, Mike Pence, a negar-se a certificar la victòria de Joe Biden.
Després que dia el dia de la certificació el magnat oferís un discurs davant de la Casa Blanca comminant als seus seguidors a revoltar-se contra el resultat de les eleccions, milers de persones van marxar fins al Capitoli i van acabar accedint-hi amb violència. Un assalt sense precedents a la història dels Estats Units.
Quatre persones de la multitud van morir aquell dia, dues d'elles per un atac de cor i una altra per una possible sobredosi de drogues. Quatre policies també es van suïcidar els dies i setmanes posteriors a l'atac.
De moment, més de 900 persones ja han estat condemnades per aquests fets. Aquestes sentències, però, ara podrien ser anul·lades: Trump s'ha compromès a examinar tots els casos de cara a un possible indult.