Harris s'envolta d'estrelles en un míting final multitudinari a Pensilvània, l'estat més decisiu
Bany de masses de la candidata demòcrata en el tancament de la campanya a l'estat que aporta més compromissaris per escollir la presidència
Kamala Harris ha tancat la campanya per a les eleccions dels Estats Units amb un bany de masses a la ciutat de Filadèlfia, a Pensilvània, l'estat que pot decidir entre el triomf o el fracàs de la seva carrera exprés cap a la presidència del país.
Amb un discurs que ha acabat quan faltaven pocs minuts per a la mitjanit, la candidata demòcrata ha fet l'últim esforç per fer caure del seu cantó el gran camp de batalla d'aquesta campanya, un estat on els demòcrates acostumen a guanyar, però mai --excepte Obama el 2008-- amb una victòria contundent.
De tots els estats que segons les enquestes ballen entre demòcrates i republicans, aquest és el que aporta més compromissaris.
Conscient d'això, i després d'una última jornada frenètica de campanya, Harris ha aterrat a les majestuoses Rocky Steps del Museu d'Art de Filadèlfia per assegurar que està preparada per "pujar a la victòria", tal com va fer el protagonista de la pel·lícula "Rocky" en una escena gravada en aquestes mateixes escales.
Envoltada d'estrelles com Lady Gaga, Oprah Winfrey o Ricky Martin i davant d'un públic completament entregat que omplia l'esplanada des d'hores abans que arribés, la candidata demòcrata ha assegurat que l'"impuls" de la campanya els ha anat a favor:
"Aquesta nit, doncs, acabem com vam començar: amb optimisme, amb energia i amb alegria."
Durant el discurs, Harris ha defensat que la seva ha estat una campanya en positiu, "una lluita per un futur amb llibertat, oportunitats i dignitat". "Nosaltres, el poble, tenim el poder de forjar el nostre futur", ha dit, alhora que ha subratllat que té la intenció de girar full a la política de "la por i la divisió".
El neguit de la vigília
El míting final dels demòcrates té fama de ser tot un espectacle i segurament per això aquest dilluns han estat milers les persones que s'han aplegat al passeig de Benjamin Franklin per no perdre's cap detall de les actuacions i del discurs final de la candidata.
Això sí, han hagut de tenir paciència: l'acte havia de començar a les cinc, no ha fet fins a les set i s'ha acabat quan gairebé sonaven les dotze campanades.
Els més previsors ja han anat a fer cua a primera hora del matí i la llarga espera els ha servit per intercanviar opinions amb altres votants demòcrates, que temen i aguanten la respiració davant d'una possible victòria de Trump i les conseqüències que podria tenir.
Una d'elles, la Carla, ens ha explicat que viu la situació esperançada, però amb neguit:
"Estic molt neguitosa pel que pugui passar, però el cap de setmana vaig estar picant portes per demanar el vot per Kamala i em va semblar que hi ha molta gent que no ve als mítings, no vol que se sàpiga, però la votarà."
Altres, com l'Skylar, confien que els demòcrates guanyaran, però temen que el Senat el controli Trump i les seves idees "feixistes".
Tampoc les té totes amb la victòria l'Steven, un demòcrata de Filadèlfia que, tot i vaticinar un resultat ajustat, confia en la derrota de l'expresident:
"Ja vam tenir Trump durant quatre anys, i no va saber gestionar ni la pandèmia ni l'economia, va ser un caos total. A més, volia expulsar la gent que no li agrada, com els musulmans."
Tot i tenir clars els arguments i esforçar-se a defensar-los, la sensació entre l'electorat demòcrata és d'una certa impotència davant del fenomen Trump, que alguns ja donaven per enterrat, però ha aconseguit ressorgir --i aviat veurem si fins i tot guanyar-- en aquesta nova cita a les urnes.
- ARXIVAT A:
- Kamala HarrisEleccions Estats Units 2024