Vehicles circulant per la C-16 al Berguedà en direcció a la Cerdanya
L'impost serà proporcional a les emissions de cada vehicle

Entra en vigor l'impost d'emissions de CO2 dels vehicles: consulta si has de pagar i quant

S'aplica a turismes, furgonetes i motocicletes, sobre la base de les emissions del 2020, i la recaptació es destinarà íntegrament al Fons Climàtic i al Fons del Patrimoni Natural

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres, 15 de setembre, entra en vigor l'impost de la Generalitat per a vehicles contaminants, que penalitza les emissions de CO2. Aquest 2021 l'hauran de pagar tots els que en generin més de 120 grams per quilòmetre.

La Generalitat va publicar a començaments de mes el padró definitiu de vehicles que l'hauran de pagar, on consta la quota de cada vehicle. La consulta l'ha de fer el titular. L'emissió de CO2 que hi consta ha de coincidir amb la que surt a la fitxa tècnica del vehicle.

Des d'ara se'n pot començar a fer el pagament a través de la seu electrònica de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). Si no s'opta per fer el pagament per mitjà de la seu electrònica, a partir d'octubre es rebrà una notificació amb l'import i els terminis d'ingrés.

Se'n pot domiciliar el pagament, que serà anual, a través del telèfon 012, a les entitats financeres col·laboradores o bé a les oficines de correus mitjançant un gir postal. 

En el cas dels turismes, serà d'uns 31 euros de mitjana, de 16 euros per a les furgonetes i de 10 euros per a les motos. En total, es calcula que afectarà uns 2,2 milions vehicles.


Un impost verd

Es tracta d'un impost verd, alineat amb la fiscalitat ambiental que es promou des d'Europa com una eina imprescindible davant la crisi mediambiental i d'emergència climàtica.

La taxa s'aplica a turismes, furgonetes i motocicletes sobre la base de les emissions de CO2 del 2020. Té un caràcter finalista, perquè la recaptació es destina íntegrament al Fons Climàtic i al Fons del Patrimoni Natural. Les inversions tindran com a objectiu millorar l'entorn i el transport públic, fomentar les energies renovables i els vehicles nets, i impulsar la mobilitat sostenible, la gestió dels parcs naturals i la recerca.

L'impost l'han de pagar les persones (físiques i jurídiques) que siguin titulars d'un vehicle (turisme, furgoneta o motocicleta) amb domicili fiscal a Catalunya el 2020.

També hi estan obligades les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya, però que hi tinguin un establiment, sucursal o oficina i vehicles registrats a Catalunya durant el 2020.


Afecta menys de la meitat dels vehicles

L'any 2021 es preveu una recaptació potencial estimada de 67,4 milions d'euros. Segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), d'un cens aproximat de 4,85 milions de vehicles, aquest any l'impost n'afectarà 2,31 milions. Es preveu una recaptació potencial estimada de 67,4 milions d'euros.

El primer any d'aplicació de l'impost, que correspon a l'exercici 2020, estaran exempts de pagar-lo tots els turismes i motocicletes que emetin menys de 120 g de CO2/km i les furgonetes que n'emetin menys de 160 g/km, d'acord amb les emissions oficials de cada model.

A partir d'aquests nivells d'emissions, s'haurà de pagar una quota que s'incrementa per trams, que es poden calcular a la pàgina web de l'ACT. Van dels 0,55 als 276 euros per a turismes i motos, i dels 0,30 als 87 euros per a furgonetes. L'ACT també ofereix un simulador d'emissions.

Estan exempts de tributar els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars i els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones, incloent-hi el conductor. També ho estan els que porten matrícula de vehicle històric i els vehicles clàssics.

Les consultes es poden fer a la seu electrònica de l'ATC o al telèfon 93 551 51 51, on també es pot demanar cita prèvia a les oficines de l'ATC.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMedi ambientMobilitatContaminacióEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut