Anunci d'un pis de lloguer a Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

Has de revisar el preu del lloguer al febrer? Calcula quant et puja segons l'índex de referència

El nou índex IRAV, que va entrar en vigor amb l'entrada del 2025 i aquest mes se situa al 2,28%, només afecta els contractes signats a partir del 26 de maig del 2023

RedaccióActualitzat

Per segona vegada aquest 2025, es publica l'índex que substitueix l'IPC com a referència per actualitzar els contractes de lloguer. És l'anomenat IRAV, que només afecta els contractes signats després del 26 de maig del 2023 per a l'habitatge habitual i que vol evitar els increments "desproporcionats" de les rendes quan se'n fa la revisió anual

Segons ha publicat aquest dimecres l'INE (Institut Nacional d'Estadística espanyol), el mes de desembre l'IRAV es va situar en el 2,28%. Així, els contractes que s'hagin de revisar el mes de febrer s'incrementaran aquest percentatge, segons l'última dada de referència.

La resta de contractes - els anteriors al 26 de maig de 2023 -- seguiran tenint com a referència l'IPC, que el mes de desembre es va situar en el 2,8%

Aquest gener s'ha publicat dos cops l'índex, un en referència al novembre i l'altre al desembre, però a partir d'ara ja s'anirà seguint el calendari definitiu, que preveu que l'IRAV es publica a meitat de cada mes i agafa com a referència les xifres d'inflació del mes immediatament anterior

 

Calculadora per saber quant puja el lloguer

Per ajudar a saber quant pot pujar una renda de lloguer, el Ministeri d'Habitatge ha publicat una calculadora. Cal indicar-hi l'import i també si el contracte és anterior o posterior al 26 de maig del 2023, perquè segons la data l'increment es basarà en l'IPC o en l'IRAV, respectivament. 

Aquest dimarts, abans de la publicació de l'IRAV, per a una renda de 1.000 euros la diferència entre un índex i l'altre era de 2 euros: 1.024 si es calculava amb l'IPC o inflació del novembre, i 1.022 segons la fórmula de l'IRAV. 
 

Com puc saber si m'afecta el nou índex del lloguer 

Cal tenir en compte la data del contracte --posterior al 26 de maig del 2023-- i si és per a un habitatge d'ús habitual.
 
Tant se val si és una zona declarada tensionada o no, perquè són mesures complementàries. 
 
Quan es va aprovar el nou índex IRAV, el Sindicat de Llogateres va criticar que la majoria de llogaters queden al marge d'aquesta mesura de protecció.
 
"Quants llogaters han firmat contractes després del maig del 2023? Potser només un 10% dels llogaters estan protegits, o fins i tot menys. I la resta, estem absolutament desprotegits", es va queixar la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Alcarazo.

Amb quina antelació cal avisar

Segons la LAU, la Llei d'Arrendaments Urbans, que ha tingut diverses modificacions, el propietari ha d'informar de la revisió de preu per escrit el mes abans i ho pot fer en els rebuts de la mensualitat anterior

"La renda actualitzada serà exigible a l'arrendatari a partir del mes següent a aquell en el qual la part interessada ho notifiqui a l'altra part per escrit, expressant el percentatge d'alteració aplicat i acompanyant, si l'arrendatari ho exigís, l'oportuna certificació de l'Institut Nacional d'Estadística.

Serà vàlida la notificació efectuada per nota en el rebut de la mensualitat del pagament precedent."

Façanes d'edificis de Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

Com es calcula l'IRAV

L'índex és el valor mínim entre tres indicadors: l'IPC, l'IPC subjacent i la nova taxa creada expressament per al càlcul del lloguer. És a dir, el més baix entre aquests tres és el topall que s'aplicarà en l'actualització de la renda.
 
A continuació, expliquem què és cadascuna de les tres taxes:


Taxa de variació anual de l'índex de preus del consum (IPC)

És la taxa que recull l'increment de preus d'un mes en relació amb el mateix mes de l'any anterior, i es publica mensualment. L'índex nou que ha entrat en vigor el 2025 vol evitar escalades com la de l'estiu del 2022, quan l'IPC va arribar a estar per sobre del 10%, com mostra l'INE en aquesta taula


Taxa de variació anual de l'IPC subjacent

Aquesta dada també es publica cada mes i reflecteix l'augment anual dels preus, però, a diferència de l'IPC, no inclou aliments frescos ni energia, que fluctuen molt d'un mes a l'altre. Per això es considera menys volàtil.

Al novembre, la inflació subjacent va ser del 2,4%, com l'IPC general, però hi ha hagut mesos en què hi havia molta diferència entre les dues taxes. El febrer del 2023 va arribar al rècord del 7,6%.
 

Taxa de variació anual mitjana ajustada

És la taxa creada expressament pel govern espanyol per al lloguer. Per calcular-la, es pren com a base l'IPC i l'IPC subjacent, però també té en compte la situació del mercat del lloguer i les previsions de pujada de preus del consum.

Es calcula amb aquesta fórmula que recull el BOE

 

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHabitatge
Anar al contingut