"Haurem d'esperar": el ministeri manté la incertesa sobre els festivals de música

El govern espanyol anuncia un paquet de mesures per al sector cultural amb 76 milions d'euros en finançament i ajuts

Laura GalánActualitzat

L'aturada abrupta causada pel decret d'alarma i el posterior confinament ha estat un cop dur per al sector de la cultura, que s'ha quedat, de sobte, sense producció i sense públic.

El govern espanyol proposa pal·liar-ne els efectes amb un seguit d'ajudes. En aquest sentit ha anunciat un decret que contempla destinar 76,4 milions d'euros al sector i el finançament de les empreses culturals.

També contempla mesures fiscals, l'accés extraordinari a la prestació de desocupació, canvis en els requisits per a les pel·lícules que opten a ajuts o l'increment del percentatge de drets d'autor per a l'acció assistencial.

En la roda de premsa en què s'ha presentat aquest paquet de mesures, però, el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, no s'ha pronunciat sobre un dels temes que més preocupa ara mateix en un ampli segment de la indústria cultural: els festivals d'estiu.

Festival Sónar
Festival Sónar (CCMA)

Sobre la incertesa que plana ara mateix sobre la major part dels festivals musicals i d'arts escèniques programats a partir de juliol, el ministre ha demanat paciència. No descarta, ha dit, que es puguin fer "en funció de l'evolució de la pandèmia".

"Haurem d'esperar."

Segons ha defensat, s'ha de veure com acaba la desescalada i s'hauran de seguir el "criteris de Sanitat i el principi de prudència".

"Respondrem quan arribi el moment."

Rodríguez Uribes és partidari de "no cancel·lar de forma definitiva, sinó de posposar", encara que ha reconegut que en el cas dels festivals d'estiu, és difícil.

Ha explicat que està treballant amb el Ministeri de Consum i amb el sector dels festivals "per trobar una solució equilibrada a la devolució d'entrades donant al client l'última paraula", però intentant no perjudicar els promotors.

 

Pendents de la decisió del govern

Els festivals estaven esperant el paquet d'ajudes de govern espanyol per cancel·lar o no l'edició d'aquest any, com explica Albert Salmerón, president de l'Associació de Promotors Musicals.

"Demanavem que ens possessin una data al calendari per, almenys, saber fins quan no podrem fer concerts o festivals i, realment, ens deixen en una situació molt complicada."

El Primavera Sound, el festival més multitudinari de Catalunya, demanava poder-se acollir a la cancel·lació per força major. El festival tampoc ha concretat com faria el retorn de les entrades.

El Festival Cruïlla va fer públic després de l'anunci de del pla de desescalada del govern espanyol que "difícilment" podria celebrar-se enguany i caldria ajornar l'edició "al 2021".

El certamen, però, s'esperava a prendre la decisió definitiva mentre l'executiu no decretés la cancel·lació d'esdeveniments com el seu "per causa de força major".

Sense la decisió del govern, asseguraven, "no hi ha cap assegurança que cobreixi" el cost de rescindir contractes als 4.000 treballadors vinculats al festival ni als artistes, argumenten.

Les entrades de l'edició per aquest any serien vàlides per a la propera.

Públic assegut al Festival Cruïlla 2019

El Sónar, el festival amb les dates de celebració més properes, va precisar que resoldria el seu futur "molt aviat" i que donaria a conèixer tots els detalls en un comunicat .

El Vida Festival ja es planteja alternatives per l'edició 2020 i ha demanat autorització per celebrar el festival del 10 al 12 de setembre. L'edició està preparada "a nivell organitzatiu i de cartell" per un canvi, a l'espera d'indicacions de l'administració.

Festivals de format més petit i amb seients assignats com el de Cap Roig, Peralada, Porta Ferrada o Pedralbes esperen també les indicacions del govern espanyol per decidir sobre el seu futur.

Altres, com el del Polo Music o el de Terramar, així com el Festival de Música Antiga dels Pirineus ja van decidir fa setmanes cancel·lar les edicions d'aquest any.

 

Distribució dels ajuts al sector cultural

Dels 76,4 milions d'ajuts al sector cultural anunciats pel govern espanyol, es destinaran 20 milions d'euros per aportar liquiditat en forma de crèdits a les pimes per valor de 780 milions. A més, el decret preveu mesures específiques per a cada sector, com 38,2 milions per a les arts escèniques i la música, 13,2 per a les sales de cinema i 4 milions directes a les llibreries independents.

També es preveuen prestacions d'atur per a professions intermitents i incentius fiscals per a rodatges. A més, es consideraran "estrenes comercials" les pel·lícules publicades en plataformes online i podran accedir, així, a les ajudes que es contemplen per a les estrenes en sales de cinema.

Les

El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribe, durant la roda de premsa (Efe/Moncloa)
El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, durant la roda de premsa (Efe/Moncloa)

El ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, ha assegurat que es tracta d'un decret "molt pensat i just" i que "té totes les dimensions per protegir "un sector fonamental" del país.

"És un decret just, meditat i justificat per pal·liar els danys causats en un sector fonamental."

L'executiu espanyol establirà un "accés extraordinari" a la prestació d'atur d'aquells professionals que "per la seva intermitència" no quedaven emparats per les ajudes generals establertes pel coronavirus.

El Reial Decret Llei permetrà que els artistes puguin cobrar l'atur durant un període màxim de 6 mesos encara que no hagin cotitzat els dies necessaris per fer-ho.

Per a Àlex Casanovas, president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, és una bona notícia.

"La valoració és positiva perquè permet a tots aquells actors i actrius que s'han quedat sense feina que e spuguin acolllir a l'atur en les mateixes condicions que qualsevol treballador de qualsevol altre sector."

Es tracta d'una vella demanda, perquè, des de fa molt de temps, gairebé la meitat dels contractes de treball del sector són per obra o servei. Per tant, tenen caràcter intermitent.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut