Helena Catt nega que la tasca que va fer per al Diplocat fos d'"observació electoral"
- TEMA:
- Judici procés
La portaveu de l'equip d'experts internacionals que va ser a Catalunya durant l'1 d'octubre, Helena Catt, ha explicat al Suprem que no els van encomanar l'observació del referèndum, sinó un projecte més ampli d'anàlisi des d'una perspectiva històrica:
"L'observació de la consulta no era el propòsit. Vam ser contractats per realitzar un informe investigador, per estudiar tot el que passava, i com que la votació era una de les coses que passava, ho havíem de cobrir."
"Vam ser contractats pel Diplocat per a activitats d'investigació del que passava en aquell moment a Catalunya, des d'una perspectiva històrica."
Catt, experta en processos electorals, ha explicat que l''octubre del 2017 era portaveu d'un equip internacional d'experts contractats pel Diplocat per investigar el que passava a Catalunya. Aquest equip va treballar entre el juliol i l'octubre, i ella va ser físicament a Catalunya des del 4 de setembre fins al 6 d'octubre d'aquell any.
En resposta a les defenses, Catt ha remarcat que no va exercir d'observadora del referèndum:
"En absolut. Portàvem a terme un projecte d'investigació. El propòsit principal d'una missió d'observació és elaborar un veredicte final sobre si la votació ha estat justa i si el resultat és vàlid. A nosaltres en cap moment se'ns va demanar que elaboréssim una validació d'aquest resultat. El fet que nosaltres presenciéssim el referèndum no fa que el nostre treball allà fos una missió d'observació."
El seu testimoni l'han demanat la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. La fiscal, Consuelo Madrigal, li ha preguntat si van incloure en l'informe final, que van entregar a mitjans d'octubre, que el Constitucional havia suspès el referèndum i les lleis que l'emparaven. Catt ha respost que sí:
"Érem conscients de totes les ordres judicials que s'havien emès a aquest efecte. Lamentablement no li puc donar els detalls perquè no els recordo."
La fiscal li ha preguntat si van incloure cap referència al 20 de setembre, qüestió que ella ha respost dient: "No sé el que va passar el dia 20 de setembre".
Quan Madrigal ha intentat refrescar-li la memòria parlant-li "d'alteració de l'ordre públic" o "episodis signifactius", Catt ha respost que van descriure "tot el context del que estava passant" i que no volia fer "un esforça excessiu per recordar perquè podria recordar-ho malament."
Pagada pel Diplocat
Catt ha explicat que el Diplocat va pagar el seu salari, que ha xifrat en 8.000 euros, i les despeses d'allotjament i manutenció:
"Vaig facturar el meu salari i les despeses les va facturar l'anterior responsable del grup. Ho va pagar el Diplocat per transferència bancària."
I ha afegit que creu que tothom va cobrar les quantitats acordades. "Crec que tothom va cobrar a l'octubre", ha conclòs.
Aquesta experta internacional ha admès reunions amb l'exconseller Raül Romeva i amb l'ex-secretari general del Diplocat Albert Royo. Ha dit que no tenia cap llista de la gent amb qui es va reunir mentre va ser a Catalunya, però que ho va fer amb tothom que ho va demanar. No va ser el cas de la delegació del govern espanyol:
"No vaig tenir reunions amb la delegació del govern espanyol. Només em vaig reunir amb aquella gent que va voler reunir-se amb nosaltres."
A banda d'ella, la sala ha escoltat en la 23a sessió del judici un altre expert internacional present a l'1-O, l'exdiputat socialista alemany Bernhard von Grünberg, que ha dit que es va pagar totes les despeses de la seva butxaca.
Durant l'interrogatori a Catt, el jutge Marchena s'ha negat en rodó que les defenses preguntessin si es va detectar vulneració de drets humans i ha reprovat amb duresa la pregunta de l'advocat Benet Salellas.
En la mateixa sessió han declarat un guàrdia civil responsable d'un escorcoll el 20S a Sabadell i dos mossos que hi van quedar ferits lleus.
- ARXIVAT A:
- Judici procés