Helena Maleno denuncia el "gran negoci" del control de les fronteres
- TEMA:
- Migracions
El control de les fronteres s'ha convertit en "un gran negoci" per a les "indústries criminals" com les empreses armamentístiques. Així ho denunciat, al programa "El suplement", de Catalunya Ràdio, Helena Maleno, periodista i activista en defensa dels drets dels migrants de l'estret de Gibraltar.
"Aquestes indústries criminals mouen molt de negoci. És molt difícil escapçar-les i [les autoritats] van a la cosa fàcil per omplir les seves quotes de persecució del tràfic [de persones]."
Maleno, nascuda a El Ejido, s'ha convertit en un referent en la salvació de vides humanes a l'estret fins al punt que ha explicat que, de vegades, la truquen de Salvament Marítim per obtenir informació i poder actuar.
Arran d'aquesta activitat humanitària, Maleno està pendent que un jutge del Marroc decideixi si obre judici o arxiva la causa contra ella en què se l'acusa d'afavorir la immigració irregular.
Es dona la circumstància que, a Espanya, l'Audiència Nacional ja va arxivar una causa semblant contra Maleno.
En una entrevista amb Ricard Ustrell, Maleno ha lamentat aquestes acusacions, que emmarca en "un discurs" que busca "criminalitzar la solidaritat" i que atribueix a interessos econòmics del que anomena "indústries criminals":
"La frontera és un gran negoci en què hi ha diverses indústries criminals i en el qual ha entrat amb força la indústria de la guerra: les principals empreses europees d'armament ara estan en el negoci del control migratori."
Entres aquestes, Maleno ha citat l'espanyola Indra com "una de les empreses que més s'ha beneficiat d'aquest control de fronteres, sobretot a Ceuta i Melilla".
Maleno parla directament de "guerra de frontera", una guerra amb unes "víctimes invisibles que no ens interessen, que posa l'Àfrica", i de la qual "qui s'emporta els beneficis són unes empreses europees".
Per Maleno, l'única manera de fer justícia amb els abusos vinculats al control de fronteres és fixar precedents. En aquest sentit, considera "un cas emblemàtic" El Tarajal, la platja de Ceuta on fa quatre anys van morir 15 immigrants, persones "a les quals Europa no està fent justícia", denuncia.
Maleno, d'altra banda, també ha denunciat "intents d'agressió bastant greus" i "amenaces" a través de les xarxes socials que han rebut ella i altres companys de l'ONG Caminando fronteras. Fins i tot trucades "molt dures" a casa seva, com la que va rebre recentment, abans d'anar a declarar davant del jutge marroquí, d'algú que celebrava tot el que li passaria quan l'enviessin a la presó.
També ha assegurat que "estem vivint un moment molt difícil per a la defensa dels drets de les persones" i per això ha demanat a les autoritats "que s'aturi aquesta persecució".
- ARXIVAT A:
- Migracions