Helena Solà, aquest matí, durant la presentació de la seva candidatura (ACN/Blanca Blay)

Helena Solà, candidata de Foc Nou a presidir Esquerra Republicana

Solà lidera la candidatura que impulsa Alfred Bosch, que n'és el número dos
Redacció Actualitzat
TEMA:
ERC

Ja es coneixen els noms de la tercera candidatura que opta a liderar Esquerra Republicana. Helena Solà i Tàrraga és la candidata a presidir el partit per la llista Foc Nou, impulsada per Alfred Bosch.

Solà és exportaveu del partit a Cerdanyola del Vallès i no forma part de l'executiva d'ERC. Tal com destaca la candidatura, que s'ha presentat aquest dissabte, és la primera dona que opta a presidir Esquerra Republicana de Catalunya en els 93 anys d'història del partit.

En la seva primera compareixença davant dels mitjans, després de l'assemblea que Foc Nou ha fet aquest matí, Solà ha dit que és "tot un honor" i també "una responsabilitat" haver estat escollida, i que treballarà "de valent, amb rigor, amb transparència, en equip i amb humilitat". També ha volgut deixar clar que no es presenta "per una ambició personal", sinó per "posar ordre i fer neteja" dins del partit i per fer feina per Catalunya.


Tot seguit ha parlat de l'acord d'ERC per la investidura d'Illa i ha lamentat que, més enllà de "la clau de la caixa", en referència a l'anomenat finançament singular per a Catalunya, "hem estat Esquerra Republicana qui hem donat la clau de la Generalitat a un president del 155".

A més del no a Illa, Solà ha dit que als integrants de Foc Nou també els uneix "la vergonya, la ràbia i la indignació" per "uns fets que no ens representen", en referència a l'atac de falsa bandera durant la campanya d'Ernest Maragall.

Helena Solà, entre Alfred Bosch i Gabriel Fernàndez (ACN/Blanca Blay)

Per darrere de Solà, en els números 2 i 3 de la cúpula, Bosch opta al càrrec de secretari general i Gabriel Fernàndez, fins ara portaveu a Sabadell, a la vicepresidència única, de Cohesió i Emancipació Nacional. Per sota de Bosch, Foc Nou proposa dues secretaries generals: la de Drets i Lluita Antirepressiva, a la qual opta Anna Piñol, i la d'Estratègia i Coordinació Parlamentària, que exerciria Jordi Orobitg.

Des de Foc Nou es remarca que els 24 candidats que integren la llista són "meitat homes i meitat dones en una llista cremallera" i també "un reflex del món municipalista" i "de les bases reals del partit". Una llista que qualifiquen de "renovació total i absoluta" on no hi ha cap integrant de l'executiva actual, també remarquen.


Qui és Helena Solà

Nascuda el 1976, Solà és "mare d'una adolescent, un preadolescent i un nen", segons la biografia publicada al web d'ERC Cerdanyola del Vallès.

Mestra de l'escola pública, ha treballat en diverses escoles del municipi i també a la Diputació de Barcelona. Explica que "des de jove" va participar en l'associacionisme, assumint responsabilitats en diverses entitats o col·lectius.

El 2011 va presentar-se com a cap de llista d'ERC a Cerdanyola per primera vegada i va obtenir dos regidors, aconseguint d'aquesta manera que el partit tornés a tenir representació a l'Ajuntament --una representació que havia perdut quatre anys abans.

Foto de família de la candidatura Foc Nou, aquest matí (ACN/Blanca Blay)

Va tornar a ser candidata a alcaldessa el 2015, quan va obtenir quatre regidors i va convertir ERC en la tercera força municipal, i el 2019, on va augmentar la representació amb un cinquè regidor que va situar ERC com a segona força per darrere del PSC, posició que el partit ha mantingut en les últimes municipals.

El gener del 2022, Solà va anunciar que no es tornaria a presentar. "La vida política no ha de ser llarga i la regeneració dels òrgans polítics és imprescindible i positiva", va escriure aleshores en el seu mur de Facebook, segons recull el digital BellaterraDiari.

A les xarxes socials, Solà comparteix moments amb la família i viatges, i reivindica Cerdanyola. També defensa l'escola pública i l'ús del català.


Quatre candidatures

En total, són quatre les candidatures que s'enfrontaran per dirigir el partit el 30 de novembre. Les altres tres són Militància Decidim, la candidatura d'Oriol Junqueras, Nova Esquerra Nacional, encapçalada per Xavier Godàs i pròxima a Marta Rovira, i Recuperem ERC, presentada pel Col·lectiu Primer d'Octubre.

ARXIVAT A:
ERC
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut