Hem de cancel·lar el sopar d'empresa? Recreem tres escenaris de contagis per covid

La mascareta, una bona ventilació i fer-se un test d'antígens ajuda a prevenir contagis, tot i que els experts recomanen ajornar les trobades

Mireia Rom SalvadorActualitzat

L'increment dels contagis ha fet que moltes empreses hagin decidit no fer el tradicional sopar de Nadal, i els restaurants ja estan notant l'allau de cancel·lacions.

A partir d'un model matemàtic de l'Institut Tecnològic de Massachusetts, hem imaginat tres escenaris de sopars d'empresa, de menys a més risc, en què assisteix una persona positiva de Covid i hem calculat quant trigaria a contagiar algú altre. 
 

Primer escenari: ventilació i mascareta

El lloc és una sala d'un restaurant d'uns 20 metres quadrats, reservada per una empresa de 10 treballadors que parlen en un to de veu normal, i amb una taxa de vacunació del 85%, que és la que hi ha ara a Catalunya entre els majors de 16 anys. 

En la primera situació, el restaurant té una ventilació adequada i tots els assistents porten mascareta, excepte en el moment de menjar i beure. En aquest cas, el sopar seria segur i els assistents podrien estar-hi fins a sis dies fins que la persona infectada en contagiés una altra.

 

Segon escenari: ventilació i sense mascareta

En el segon cas, la ventilació continua sent bona, però els assistents s'han tret tota l'estona la mascareta. Això incrementaria molt el risc i el primer contagi es produiria al cap de tres hores d'haver començat l'àpat.

 

Tercer escenari: mala ventilació i sense mascareta

I en la tercera situació, els comensals tampoc porten mascareta i, a més, la ventilació és baixa. Aquí el primer contagi trigaria tan sols dues hores a produir-se.

 

Aquestes simulacions s'han fet tenint en compte les variants habituals, però no se sap encara l'abast que tindrà l'òmicron, que s'espera que en les properes setmanes sigui majoritària a Catalunya, seguint els passos de Dinamarca i el Regne Unit.

Per tot plegat, els experts recomanen cancel·lar els sopars nadalencs. "Si comencem a fer sopars i a tenir interaccions, estarem posant una catifa vermella a la variant òmicron, que és resistent als anticossos i, fins i tot, pot ser que les persones vacunades no estiguin protegides correctament", assegura Julià Blanco, cap del Grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d'IrsiCaixa.

En cas que s'opti per mantenir la trobada, es recomana mantenir posada la mascareta sempre que es pugui i buscar un lloc ben ventilat.

A més, és aconsellable fer-se un test d'antígens abans del sopar. Idealment, dos: un entre 48 i 72 hores abans i un altre immediatament abans d'anar-hi.

També seria apropiat fer-se una altra prova entre dos i tres dies després del sopar perquè, en cas que hi hagi un positiu, es pugui avisar aviat la resta del grup i frenar les cadenes de transmissió.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Nadal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut