"Hem de marxar, amb molta pena": crítiques per la gentrificació turística a Girona

La Plataforma pel Decreixement Turístic de Girona denuncia que el turisme de masses expulsa els veïns

Neus Santamaria BoschActualitzat

L'increment del turisme i dels pisos de lloguer turístics a Girona s'ha accentuat notablement en els últims anys. L'any 2008 a la capital gironina hi havia 2 pisos turístics; actualment, n'hi ha més de 700 que tenen llicència. La Plataforma pel Decreixement Turístic, que dissabte va convocar una manifestació a Girona contra el turisme massiu, exigeix que es persegueixin els pisos il·legals i que es redueixin les llicències actuals de pisos turístics.

Consideren que els preus actuals expulsen els veïns del barri, que no poden pagar el que paguen els visitants per allotjar-s'hi. L'Ajuntament de Girona ja va aprovar ara fa uns mesos un topall del 15% per als allotjaments turístics al Barri Vell i un 4% al conjunt de la ciutat.

Jaume Marín, doctor en Turisme per la UdG, explica que ara mateix els pisos turístics representen a Girona un 1,46% del total: "És veritat que el centre de la ciutat és una zona més tensionada, però aquestes xifres no haurien de fer modificar el preu mitjà al conjunt de la ciutat."  

 La plataforma demana que es controlin també els lloguers de temporada per evitar que els propietaris els utilitzin fraudulentament per allotjar turistes. 

El consistori ha avançat que està treballant en un paquet de mesures per afrontar la gestió futura del turisme. Les actuacions van des de limitar els grups turístics a un màxim de 25 persones fins a perseguir els allotjaments turístics il·legals o aplicar una taxa als autobusos que entren a la ciutat.

Pancarta al Barri Vell de Girona on es llegeix que per cada apartament turístic, un veí és expulsat del barri
Pancarta al Barri Vell de Girona(3Cat)
ARXIVAT A:
HabitatgeTurisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut