Yochved Lifshitz, una de les dues ostatges alliberades aquest dilluns per Hamas, aquest dimarts a Tel Aviv (Reuters)

"Hem passat un infern, però van ser molt amables", diu una ostatge alliberada per Hamas

La roda de premsa de Yocheved Lifshitz, de 85 anys, ha rebut dures crítiques a Israel perquè l'han considerada "una victòria propagandística de Hamas"
Redacció
TEMA:
Guerra a Gaza

Per Yocheved Lifshitz l'alegria per l'alliberament té un costat agredolç: mentre que ella deixa enrere dues setmanes com a ostatge de Hamas, el seu marit encara està segrestat, igual que més de 200 persones més.

Lifshitz, de 85 anys, va ser capturada durant l'atac de Hamas en territori israelià el 7 d'octubre quan era al quibuts Nir Oz, on vivia, pròxim a la frontera amb la Franja de Gaza.

Aquell dia també van segrestar al mateix quibuts Nurit Yitzhak, de 79 anys, que és l'altra ostatge alliberada per Hamas aquest dilluns juntament amb ella.

L'alliberament d'aquestes dues ostatges ha estat motiu de polèmica entre Hamas i el govern d'Israel el cap de setmana, i la compareixença pública de Lifshitz ha rebut dures crítiques a la premsa del país.

Yochved Lifshitz i Nurit Yitzhak, les dues ostatges alliberades per Hamas aquest dilluns (Reuters)


"Els nois em van pegar pel camí"

Lifshitz ha explicat aquest dimarts que en el moment de ser segrestada va rebre cops per part dels militants que la van fer ostatge, que la van transportar a través de túnels subterranis fins a arribar a Gaza.

En una roda de premsa en un hospital de Tel-Aviv acompanyada de la família, Lifshitz ha assegurat que "ha passat per un infern" al qual no esperava arribar mai:

"Em van segrestar quan van arrasar el nostre quibuts, em van posar cap per avall sobre una moto i se'm van emportar a través dels camps. Els nois em van pegar pel camí. No em van trencar les costelles, però em van fer molt de mal."

A la roda de premsa la filla ha afegit que a la moto la seva mare l'aguantaven homes al davant, al costat i al darrere, i s'ha queixat que els milicians de Hamas poguessin superar la tanca:

"La meva mare està explicant una història terrible, diu que molta gent va travessar la tanca, que va costar dos mil milions i mig de xèquels (6 milions de dòlars), i no van ajudar ni una mica per protegir-los."

Les ostatges Yochved Lifshitz i Nurit Yitzhak en el moment de ser alliberades per milicians de Hamas (Reuters)

Dues setmanes en mans de Hamas

Malgrat el moment de xoc inicial, Yocheved Lifshitz assegura que mentre ha estat segrestada ha rebut un bon tracte. Ho ha afirmat quan li han preguntat per què va donar la mà a un milicià de Hamas en el moment de ser alliberada:

"Ens van tractar amablement i ens van proveir de totes les nostres necessitats."

Durant les dues setmanes de captiveri, també s'ha adonat fins a quin punt Hamas havia preparat l'atac:

"Semblaven preparats per a això, ho van preparar durant molt de temps. Tenien tot el que necessitaven homes i dones, incloent-hi xampú."


"Van tenir en compte totes les nostres necessitats"

També ha explicat que cada dos o tres dies els visitava un metge i els donava medicaments.

"Van tenir en compte totes les nostres necessitats, els ho agraeixo, van ser molt amables. Es van assegurar que estiguéssim nets, que mengéssim. Menjàvem el mateix que ells: pitas amb formatge cremós, formatge fos, cogombres. Això era un àpat per a tot un dia."

Lifshitz ha explicat que els captors intentaven parlar de política amb els ostatges, però que ells s'hi van negar:

"No volíem parlar de política amb ells, érem els seus ostatges i no vam respondre. Però vam parlar de tot tipus de coses".

El nét de Lifshitz ha afegit que la seva àvia, juntament amb el seu marit, són activistes pacifistes que durant anys han ajudat els palestins de Gaza a aconseguir accés als hospitals, una tasca complicada tenint en compte el bloqueig a què es veu sotmesa la Franja de Gaza per part d'Israel.

Ara Lifshitz espera que el seu marit també pugui ser alliberat, i és conscient que, malgrat que ella se n'ha pogut sortir, el problema encara és lluny d'haver-se acabat.

Yochved Lifshitz i el seu marit en una imatge proporcionada per la seva família (Reuters)

Polèmica entre Hamas i el govern d'Israel

Hamas va afirmar aquest diumenge a primera hora que havia ofert alliberar Lifshitz i Yitzhak "per raons humanitàries imperioses" i "a canvi de res", però que el govern israelià no havia respost a l'oferiment.

El mateix primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, va qualificar aquesta afirmació de "propaganda mentidera", i va assegurar que el seu govern feia "tot el que calia" per alliberar els ostatges.

Finalment aquest dilluns a la nit les van alliberar i el portaveu del braç militar de Hamas, Abu Obeida, va dir que havia estat gràcies a la mediació d'Egipte i Qatar.

Obeida va afirmar que les havien alliberat malgrat que Israel "s'havia negat des de divendres a acceptar rebre-les", i va acusar el govern de Netanyahu de "continuar descuidant" els ostatges.

Crítiques periodístiques a la roda de premsa

Aquest dimarts la roda de premsa de Lifshitz ha estat durament criticada per mitjans de comunicació i periodistes israelians, que l'han considerada "un desastre" i "un error".

És el cas del columnista Eddie Rothstein, del diari Israel Hayom, el de més tirada al país i pròxim a Netanyahu, que l'ha qualificada de "victòria propagandística per a Hamas", també perquè ha criticat el govern d'Israel.

També diverses periodistes, com Daphna Liel i Dana Weiss, han dit que les declaracions de Lifshitz "s'haurien pogut gestionar millor", i que hi hauria d'haver intervingut el govern.

Per la seva banda, l'oficina de Netanyahu ha fet públic un comunicat en què afirma que Hamas ha adoptat "els mètodes nazis de guerra psicològica" per influir en l'opinió pública.

En aquest comunicat ha comparat la roda de premsa amb "les visites orquestrades de la Creu Roja a un camp de concentració "net" (durant el règim de Hitler) per presentar-se al món com a éssers humans".

Les dues primeres ostatges alliberades, aquest dissabte, van ser Judith i Natalie Raanan, mare i filla que viuen als Estats Units i que eren a Israel per visitar la mare de la Judith.

 

 

ARXIVAT A:
Gaza Israel Hamas Guerra a Gaza
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut