"Hem tornat": forta pujada del PP per tornar a ser rellevant al Parlament de Catalunya
No ha estat cap sorpresa. Les enquestes ja auguraven una important millora del Partit Popular de Catalunya i que, fins i tot, podria arribar a quadruplicar el nombre d'escons. I així ha estat. Els pronòstics han quedat curts i s'ha complert l'objectiu de la campanya: tornar a tenir un paper rellevant a la política catalana.
Amb més del 95% dels vots escrutats, el PP és el partit que més creix, tant en nombre de vots, 341.992, com d'escons. Amb 15 diputats, n'obté 12 més que la darrera legislatura.
En tres anys, els populars s'han refet del pitjor resultat històric a Catalunya i es converteixen en la quarta força més votada, per darrere del PSC, Junts+ i ERC.
"Ho hem passat molt malament i ens mereixíem una nit com aquesta, que ens permet dir clarament que el Partit Popular ha tornat i ho fa amb més força que mai!", ha exclamat amb eufòria Alejandro Fernández, candidat del PP, des de l'Hotel Grand Marina de Barcelona.
El PP es consolida, així, com a partit fort de l'espai de la dreta, gràcies a un fort transvasament del votant de dretes. La patacada històrica de Ciutadans, que per primera vegada des de la seva creació no entra a l'arc parlamentari, i el sorpasso a Vox han estat claus.
Dels pitjors resultats històrics a quarta força
Alejandro Fernández ja és un vell conegut de la política catalana, sobretot per ser un bon orador. Aquesta vegada, que repetia com a candidat del Partit Popular, ha tingut molta més fortuna que als darrers comicis.
Hem aconseguit tots els objectius: som el partit que més creix a Catalunya en percentatge i escons i hem aconseguit que el separatisme no sumi, que fins fa poc era una quimera. Els catalans han acabat el procés a les urnes, és indiscutible.
Les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 van ser nefastes per a la formació, amb els pitjors resultats de la seva història. Tan sols van obtenir 3 escons, fins al punt que en algun moment del recompte va perillar la seva representació a l'arc parlamentari.
Les del 2017, amb Xavier García Albiol al capdavant, tampoc van somriure als populars, que només van obtenir 4 diputats.
Aquests comicis, que havien de servir d'examen per al cap de llista del PP, poden ser un bàlsam per a ell. Fernández va ser un dels darrers candidats a ser designats per al 12 de maig, per les discrepàncies públiques amb Alberto Núñez Feijóo, president de la formació.
A ulls de Génova, no només en surt reforçat, sinó que confirmen un cicle a l'alça. Amb 15 diputats, ha igualat els resultats de Josep Piqué del 2003, i són el partit que més vots guanya a Catalunya.
El PP es fa fort a Barcelona, en detriment de Ciutadans
En línies generals, el Partit Popular ha recuperat múscul a gairebé totes les demarcacions. Sobretot a la de Barcelona. A l'única on ara tenia representació ha obtingut 11 dels 15 escons.
En concret, és interessant posar la lupa damunt de municipis com Badalona i Castelldefels, on el PP és segona força per darrere del PSC. Els socialistes s'han imposat amb rotunditat en dues ciutats amb governs municipals del PP, en mans de Xavier García Albiol i Manu Reyes, el número dos de la llista.
Quin paper pot jugar, ara, el PP?
Amb aquest escenari, el PP pot jugar un paper en la governabilitat a l'hora de pactar. Malgrat la tensió a Madrid entre Sánchez i Feijóo i haver-se pronunciat com una alternativa als socialistes, amb una abstenció, els populars podrien ser claus en una possible investidura de Salvador Illa, candidat del PSC i guanyador de les eleccions.
Durant la campanya electoral, Alejandro Fernández ha deixat clar que són una opció de "canvi" per deixar enrere, diu, la Catalunya del procés.
Pots jugar amb el pactòmetre del 3/24 per saber quines possibles aliances pot compondre el Parlament:
- ARXIVAT A:
- Eleccions Parlament Catalunya 2024