"Herois": set testimonis que han lluitat contra la corrupció i ho han pagat car
Davant d'un cas de corrupció, denunciaríeu o miraríeu cap a un altre costat? A "Herois" el 30 minuts presenta set casos de persones que, per haver denunciat activitats presumptament il·legals amb malversació de diner públic o haver-s'hi oposat, ho han pagat molt car.
Tots set van denunciar o, simplement, es van negar a participar en activitats que consideraven il·legals i immorals. I no ho van fer, com ells mateixos expliquen, per "quixotisme" o per ser especialment valents, sinó perquè consideraven que era la seva obligació, la manera de fer bé la seva feina.
En tots els casos, la seva acció els ha comportat l'aïllament, l'assetjament laboral, veure's immersos en inacabables processos judicials als quals han de fer front amb els seus propis diners i, en molts casos, fins i tot, perdre la feina.
Aquestes són les set històries d'"Herois":
Azahara Peralta, enginyera, directora d'obres de la descontaminació de l'embassament de Flix, acomiadada de l'empresa pública Acuamed després de negar-se a aprovar uns sobrecostos considerats il·legals.
Roberto Macías, exadministratiu d'UGT Andalusia. El sindicat demana per a ell pena de presó i 60.000 euros per danys morals. L'acusa d'haver filtrat documents a la premsa que presumptament demostrarien finançament irregular del sindicat.
Fernando Urruticoechea, interventor municipal a diversos municipis. Els seus informes en contra de les activitats il·legals dels ajuntaments li han ocasionat expedients disciplinaris i assetjament laboral per part de diferents equips municipals. Ha hagut de canviar vuit vegades de destí.
Ana Garrido, tècnica de l'Ajuntament de Boadilla del Monte (Madrid), una de les denunciants de la trama Gürtel. Ha patit assetjament i l'Ajuntament es nega a indemnitzar-la malgrat les sentències judicials a favor seu.
Luis Gonzalo Segura, exmilitar, expulsat de les Forces Armades per denunciar presumptes casos de corrupció dins l'exèrcit.
Paloma Coiduras, enginyera, alta funcionària de la Junta d'Andalusia i de la Generalitat Valenciana, expedientada i amb canvis constants i injustificats de lloc de treball en totes dues institucions per haver denunciat irregularitats.
Maite Carol, exinterventora municipal a Santa Coloma de Gramenet. Va patir assetjament per negar-se a informar favorablement sobre unes requalificacions que finalment han portat a judici l'excalde Bartomeu Muñoz. És el cas Pretòria. Finalment, va ser acomiadada.
En tots aquests casos, de moment, i malgrat les contínues crides a la lluita contra la corrupció que es fan des dels estaments oficials, no han rebut cap tipus de suport.
La corrupció, segona preocupació
La corrupció ja s'ha convertit en la segona causa de preocupació dels espanyols -només superada per l'atur-, segons la darrera enquesta del CIS, el Centre d'Investigacions Sociològiques, del govern espanyol.
Aquests dies s'estan veient els judicis dels grans casos de corrupció dels últims temps: Palau, Pretòria, Gürtel..., i cada dia n'esclaten de nous, com el de l'operació Lezo. Fins i tot, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, haurà de testificar pel presumpte finançament il·legal del seu partit, el PP.
♦ Recupera el "Sense ficció" "Alertadors contra la corrupció"
En aquest mapa interactiu podeu recuperar la història de també de les persones que han destapat casos de corrupció, com el de Nóos o Gürtel: