Hi ha vida a la lluna gelada de Júpiter? La NASA llança Europa Clipper, la nau planetària més gran
Els científics creuen que sota la capa de gel que envolta el satèl·lit hi podria haver aigua líquida, fonts d'energia i la química necessària per al desenvolupament biològic
La NASA ha enlairat amb èxit des de cap Canaveral, Florida, una missió a la recerca de vida dins del sistema solar. Es tracta de la missió Clipper, que visitarà una de les 95 llunes de Júpiter, Europa, i que té l'ambiciós objectiu de buscar ambients que siguin potencialment habitables.
I és que en el gran oceà que hi ha sota una capa de gel, Europa podria tenir 3 elements bàsics per a la vida: aigua líquida, fonts d'energia i la química necessària per al desenvolupament biològic.
Així ha estat el moment de l'enlairament, que la NASA ha emès en directe:
Leaving our water world, to explore another ?@EuropaClipper launched from @NASAKennedy at 12:06pm ET (16:06 UTC) on a @SpaceX Falcon Heavy, beginning a 1.8-billion-mile journey to explore the mysteries of Europa, Jupiter's ocean moon. pic.twitter.com/IQ7uRSviMb
NASA (@NASA) October 14, 2024
La nau més gran de la NASA per a una missió planetària
La nau la més gran que ha construït mai la NASA per a una missió planetària: és més gran que una pista de bàsquet. Fa 30 metres i mig de llarg i 17,6 d'ample i pesa 6.000 quilos.
Les seves grans dimensions es deuen als panells solars que porta per recol·lectar llum solar per alimentar els instruments científics i els aparells electrònics.
Ha estat llançada en un coet de SpaceX, el Falcon Heavy. La missió es va haver d'endarrerir per l'huracà Milton i finalment aquest dilluns s'ha pogut enlairar amb èxit a l'hora prevista: les 18.06, hora catalana.
Arribada prevista l'abril del 2030
A la sonda li espera, però, un llarg viatge: 2.900 milions de quilòmetres. Està previst que arribi a l'òrbita de Júpiter l'abril del 2030 en un projecte que ha costat més de 2.000 milions d'euros.
Aquesta històrica missió farà uns 50 vols per sobre d'aquesta misteriosa lluna gelada, a 25 quilòmetres d'altura.
Aigua salada líquida
Els científics tenen molt d'interès a investigar l'oceà d'aigua salada líquida que, segons observacions prèvies, hi ha sota la capa gelada d'Europa.
Des del laboratori de propulsió de la NASA, el científic planetari Bonnie Buratti ha explicat que hi ha fortes evidències que a Europa hi ha "els ingredients per a la vida". I hi afegeix:
"Cal anar-hi per descobrir-ho."
La missió Clipper busca comprendre la natura de la capa de gel, l'oceà interior i la composició i la geologia d'aquesta lluna, segons la NASA.