Ciutadans enmig de la devastació provocada per l'huracà Helene, aquest diumenge a Swannanoa, a Carolina del Nord (Reuters)

L'huracà Helene arrasa els EUA: 130 morts i 600 desapareguts

La Casa Blanca tem haver d'afegir centenars de desapareguts a la xifra de víctimes mortals verificades, la majoria a Carolina del Nord i a Carolina del Sud

Redacció / AgènciesActualitzat

La devastació que ha deixat el pas de l'huracà Helene pel sud-est dels Estats Units ha costat la vida com a mínim a 130 persones de 6 estats, però hi pot acabar havent moltes més víctimes mortals.

Ho ha dit aquest dilluns a la nit Liz Sherwood-Randall, assessora de seguretat del president Joe Biden, que ha admès que hi ha unes 600 persones desaparegudes que també podrien ser mortes, tot i que espera que "algunes estiguin vives":

"Les dades que tenim ara mateix són que hi podria haver fins a 600 vides perdudes, però no en tenim cap mena de confirmació, sabem que 600 persones estan desaparegudes, i la feina continua."

Liz Sherwood-Randall, assessora de seguretat de Joe Biden, aquest dilluns a Washington (Reuters)

"Mai he vist res com això, postapocalíptic"

L'estat on s'han registrat més víctimes mortals és Carolina del Nord, amb 56 persones mortes, seguit de Carolina del Sud, amb 30, i la resta es reparteixen pels estats de Geòrgia, Florida, Tennessee i Virginia.

Una de les zones més devastades és al nord-oest de Carolina del Nord, on el Broad River s'ha endut la major part de dos poblets, Bat Cave i Chimney Rock, i les restes han anat riu avall.

Estat en què ha quedat un pont després del pas de l'huracà Helene, aquest dilluns a Bat Cave, a Carolina del Nord (Reuters)

Han acabat al llac Lure, un embassament del mateix riu, i Tariq Bokhari, regidor de l'Ajuntament de Charlotte, la capital de l'estat, ha penjat un vídeo que mostra com ha quedat:

"Mai no havia vist res com això, postapocalíptic. És tan aclaparador que ni tan sols saps com es podrà fer la recuperació, i molt menys per on començar."

L'huracà entra en campanya

La catàstrofe provocada per l'huracà s'ha convertit en un camp de batalla més en la campanya de les eleccions presidencials, amb Donald Trump atacant la gestió de l'administració Biden-Harris.

En una visita aquest dilluns a Valdosta, una ciutat de Geòrgia força afectada pel pas de l'huracà, Trump ha dit que "l'estat federal no respon" i "deliberadament no ajuda la gent de les zones republicanes".

El president sortint, Joe Biden, li ha respost de seguida molt enfadat, acusant-lo de mentir, i l'ha qualificat de "fals" i "irresponsable" per posar en dubte els esforços que està fent l'administració federal.

El motiu principal d'aquestes acusacions és que dos dels estats més afectats, Geòrgia i Carolina del Nord, són estats frontissa on el resultat que hi hagi podria acabar decidint qui s'enduu la presidència el 5 de novembre.

El propietari d'una casa inspecciona les restes després del pas de l'huracà Helene, aquest diumenge a Keaton Beach, a Florida (Reuters)
ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut