Neuròlegs de l'Hospital Trueta preparant una intervenció per retirar un trombe
Les autonomies tindran més diners per gastar (ACN/Hospital Josep Trueta)

Hisenda dona més marge de dèficit a les comunitats: 520 milions extres per a Catalunya

El govern espanyol compta elevar encara més el sostre de despesa l'any que ve, un 1,1%, un altre rècord

RedaccióActualitzat

Les comunitats autònomes tindran una mica més de marge per quadrar els seus números l'any que ve, després que el Ministeri d'Hisenda hagi donat una mica més de marge a l'hora de marcar els objectius de dèficit.

Del 0,1% marcat prèviament, es passa al 0,3% del PIB, que en el cas de Catalunya --segons les últimes previsions de creixement econòmic per aquest 2022-- serien uns 520 milions d'euros extra.

Per al conjunt d'administracions, es manté l'objectiu global del 3,9%, i aquest marge extra surt del dèficit assignat als ministeris. La Seguretat Social també tindrà dèficit, del 0,5%.

Hisenda comunicarà aquest dimecres aquestes xifres a les comunitats autònomes, al Consell de Política Fiscal i Financera. El marge extra, que s'aplicarà a totes les comunitats, s'hauria pactat entre la Generalitat i el govern espanyol, segons ha avançat el diari Ara i han confirmat totes dues fonts.

"Treva" europea

El cert és que són objectius, previsions i orientacions, perquè, tècnicament, segueix la treva europea decretada per la pandèmia. Això significa que Brussel·les no exigeix encara retornar als objectius de dèficit d'abans del 2020 i tampoc exercirà el seu poder sancionador per assegurar-se'n.

Però també és cert que la nova política del Banc Central Europeu, que reduirà la compra de deute públic, fa pensar que a partir del 2024 es tornarà a posar en marxa el mecanisme de control i les regles fiscals, de manera que el govern espanyol vol anar reduint progressivament el dèficit per no haver de retallar-ho tot de cop.

A canvi de deixar en suspens les regles, Brussel·les (i socis europeus com Alemanya) demanen senyals de contenció.

Més recaptació fiscal

Encara que es redueixi el dèficit, es pot gastar més. Aquest aparent contrasentit s'explica perquè la recaptació fiscal està pujant. Per exemple, Hisenda està ingressant un 20% més en concepte de l'IVA, perquè s'aplica al preu final dels carburants, que està disparat.

També passa en el cas de la Generalitat. En seu informe d'orientacions pressupostàries del 2023, explica que la previsió de tancament d'aquest any mostra un "bon comportament dels ingressos impositius" més enllà del model de finançament, com ara l'impost de successions i donacions, o bé l'impost d'actes jurídics documentats. A més, també compta amb els fons europeus.


Rècord de despesa

Per tot plegat, el govern espanyol compta elevar encara més el sostre de despesa l'any que ve, un 1,1%, fins als 198.221 milions d'euros, un altre rècord. Aquesta xifra inclou també uns 25.000 milions d'euros de fons europeus.

Part d'aquest increment de despesa s'explica perquè s'hauran de transferir més fons a la Seguretat Social per pagar pensions; l'aportació dels pressupostos pujarà un 8,1% l'any que ve, fins als 19.888 milions d'euros.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut