L'OCDE recomana apujar els impostos a les empreses energètiques
L'OCDE recomana apujar els impostos a les empreses energètiques (EFE/Víctor Casado)

El govern espanyol estudia abaixar els impostos del combustible per frenar-ne el preu

El ministeri es planteja també apujar els impostos a les elèctriques en la línia de la recomanació de l'OCDE

RedaccióActualitzat

El preu de la gasolina marca rècords i el del butà també es dispara. Per fer-hi front, el govern espanyol ha obert la porta a abaixar els impostos que graven aquests productes, tot i que sense donar-ne detalls.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha dit al Senat que estudien rebaixar impostos als sectors més afectats per la guerra d'Ucraïna. És una mesura en la línia dels acords a què es va arribar a la conferència de presidents autonòmics d'aquest diumenge.

Concretament, la reducció s'aplicaria "als productes més afectats per la inflació i la pujada dels preus", com el combustible. Amb tot, Montero ha avançat que primer ho volen pactar amb els sectors afectats i amb els altres partits polítics.

Per la seva banda, el candidat a presidir el PP, Alberto Núñez Feijóo, ha instat el govern a prendre aquestes mesures al Consell de Ministres de demà mateix.

La ministra Montoro ha dit al Senat que vol acordar la mesura amb el sector i amb els altres partits polítics
La ministra Montero ha dit al Senat que vol acordar la mesura amb el sector i amb els altres partits polítics (EFE/Zipi)

Sánchez anuncia un pla amb rebaixes fiscals

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà el 29 de març un pla de resposta a les conseqüències de la guerra a Ucraïna que inclourà rebaixes fiscals, tot i que no ha especificat quines.

En una entrevista a La Sexta, Sánchez ha explicat que l'objectiu d'aquest pla és posar en marxa mesures per "esmorteir les conseqüències econòmiques de la guerra, protegir els col·lectius més vulnerables i fer un repartiment just i equitatiu del cost de la guerra en la població espanyola".

El president del govern espanyol ha insistit que, abans d'aprovar-lo, l'executiu té previst parlar amb els agents socials i els grups parlamentaris.

Pedro Sánchez, durant l'entrevista a La Sexta d'aquest dilluns
Pedro Sánchez, durant l'entrevista a La Sexta d'aquest dilluns (EFE/Fernando Calvo)

Mentrestant, a França ja han pres mesures en aquesta línia. Els preus del combustible estan per damunt dels dos euros el litre, però el gasoil bat un rècord històric: dos euros i mig.

Davant d'això, el govern Macron ha anunciat una rebaixa de 15 cèntims per litre en el combustible a partir de l'1 d'abril i durant quatre mesos, no només per als transportistes, sinó per a tothom. L'executiu pagarà directament els 15 cèntims per litre a les distribuïdores. El pla costarà dos mil milions d'euros a les arques públiques.

La mesura no s'explica només per l'escalada de preus causada per la guerra d'Ucraïna, sinó també pel context polític a l'Hexàgon. Fa un mes que arribava a París el Comboi per la Llibertat, que protestava per les mesures anticovid però també pel preu dels carburants. S'hi sumaven els armilles grogues, que el 2018 van muntar una revolta sense precedents pel mateix motiu.

El govern intenta calmar els ànims a un mes de les presidencials, on Macron es juga la reeleció i on el poder adquisitiu és un tema clau.

Però potser la mesura no és del tot suficient. Hi ha transportistes que amenacen de bloquejar carreteres al nord del país.


Apujar els impostos a les elèctriques

D'altra banda, la ministra espanyola també ha dit que miraran de gravar els beneficis de les elèctriques. Precisament, apujar els impostos que paguen les grans empreses energètiques per abaixar a curt termini la factura de la llum és la recomanació que fa l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

"Atesos els beneficis que estan obtenint les empreses energètiques, ara hi ha una capacitat d'incrementar el nivell d'impostos que estan pagant aquestes empreses i redirigir part dels diners que es generin a mesures per amortir l'impacte dels elevats preus de l'energia sobre els consumidors", ha dit el seu secretari general, Mathias Cormann, aquest dilluns en un esmorzar a Madrid.

Itàlia i Romania ja han pres mesures en aquesta línia.

ARXIVAT A:
Govern espanyol
Anar al contingut