Hisenda proposa un dèficit de referència a les autonomies que no serà d'obligat compliment
- TEMA:
- Coronavirus
La pandèmia amenaça de triplicar aquest any els números vermells de les autonomies i l'any que ve el panorama no millorarà gaire. Però els objectius de dèficit i de deute deixaran de ser, almenys durant aquests dos anys, el principal maldecap dels seus responsables de finances.
Seguint les directrius de Brussel·les, les regles fiscals queden suspeses i, segons ha explicat la ministra María Jesús Montero després d'un Consell de Política Fiscal telemàtic -el primer des del febrer- només hi haurà una taxa de referència per a l'any que ve. Serà del 2,2%, gairebé 27.000 milions addicionals de marge.
"Hem de tenir una previsió i l'hem fet de la manera més folgada possible. El 2,2 és una referència que jo confio que moltes comunitats autònomes no esgotaran, però el govern tindrà la reserva d'aquesta capacitat d'endeutament."
La ministra ha fet aquesta proposta a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, després de suspendre la setmana passada les regles fiscals, les que fixen el sostre de despesa i els objectius de dèficit i deute públic.
Es tracta d'una xifra orientativa, perquè tinguin marge per afrontar les necessitats socials derivades de la pandèmia. A més, ha fet oficial als ajuntaments que puguin utilitzar els romanents de tresoreria per afrontar la crisi generada per la Covid-19.
La meitat d'aquests diners els assumirà l'Estat mitjançant una transferència extraordinària. La resta correspondrà a les comunitats, que hauran de recórrer als fons de liquiditat o, si poden, als mercats.
Des de la Generalitat, la secretària d'Economia, Natàlia Mas, ha reclamat més transferències directes:
"Al final és l'Estat qui té accés als mercats, qui pot utilitzar els mecanismes de finançament de les institucions europees i, per tant, a qui li pertoca fer aquesta tasca de captació de recursos i de transferència dels recursos a les comunitats."
Tot i la caiguda de la recaptació, Hisenda transferirà el mateix volum de recursos del model de finançament que aquest any. A més de 10.000 milions d'un fons europeu, el REACT, que també servirà per comprar vacunes.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus