Hisenda publicarà les balances fiscals amb els dos mètodes de càlcul, com reclama la Generalitat
L'acord entre JxCat, PSOE i Unides Podem que ho ha fet possible insta a publicar les balances fiscals de totes les comunitats autònomes
Junts per Catalunya ha pactat amb PSOE i amb Unides Podem una moció, que s'aprovarà aquest migdia al Congrés dels Diputats, en què s'insta a publicar les balances fiscals de totes les comunitats autònomes.
Segons aquest acord, el Ministeri tornarà a publicar les balances -la diferència entre el que aporta Catalunya al conjunt a través dels impostos que paguen els ciutadans i el que rep a canvi- amb els dos mètodes més coneguts: el del flux-monetari (que atribueix la despesa on s'efectua) i el de càrrega-benefici, que imputa els ingressos amb un criteri més ampli, considerant els potencials beneficiaris de la mesura.
2008, la primera vegada que es van publicar
Va ser amb Pedro Solbes al capdavant del Ministeri. Els càlculs, realitzats per l'Institut d'Estudis Fiscals, recollien aquestes dues metodologies. Posteriorment, el 2014, i per encàrrec de Cristóbal Montoro, l'economista Ángel de la Fuente va calcular el que es coneix com a Sistema de Comptes Territorialitzats, que va actualitzar tres anys després, però que no és exactament una balança a l'ús.
Les últimes balances publicades
De tota manera, a partir d'aquestes dades, la Generalitat ha anat calculant cada any el dèficit fiscal de Catalunya amb l'Estat. L'últim cop, el passat mes de gener, amb dades del 2016.
A principis d'any, la Generalitat va calcular que el dèficit fiscal de Catalunya amb l'Estat superava els 16.000 milions d'euros, tant el 2015 com el 2016. El 2015, això va representar un 8,2% del PIB català i el 2016, un 7,9%.
Segons el mètode de flux-monetari el dèficit fiscal era llavors de gairebé 16.000 milions d'euros, un 7,3% del PIB català. Amb l'altre mètode es rebaixava fins al voltant dels 11.000 milions d'euros, un 5,3%.
El compromís de Montero arriba quan s'estan a punt d'iniciar les negociacions per un nou model de finançament per substituir l'actual, ja caducat. La ministra espera tenir enllestida una primera proposta a la tardor.
El mètode flux monetari Vs. Càrrega-benefici
Les balances fiscals reflecteixen la diferència entre els diners que Catalunya aporta a l'Estat i les inversions que s'acaben fent aquí. El 2015, Catalunya va aportar un 18,9% del total d'ingressos del sector públic espanyol i va rebre, a canvi, un 13,2% de la seva despesa. L'any 2016 va aportar el 19,2% dels ingressos i va rebre un 13,5% de la despesa.
El Departament d'Economia utilitza el mètode del flux monetari, que vol dir que es fixa en on es fa la despesa, com, per exemple, una inversió al port de Barcelona.
El mètode de flux monetari topa amb el càlcul que es defensa des del Ministeri d'Hisenda, l'anomenada incidència càrrega-benefici. Aquest mètode diu que el dèficit fiscal seria d'11.800 milions d'euros el 2015 i 12.200 milions el 2016.
Seria el cas de la inversió que es fa, per exemple, a l'aeroport de Barajas o al Museu del Prado de Madrid, perquè se'n beneficien tots els ciutadans encara que no visquin a Madrid.
- ARXIVAT A:
- Balances fiscalsJxCatPSOEUnides Podem