Un home fotografia una marca GR a Tivissa
Un home fotografia una marca GR a Tivissa (ACN/Ariadna Escoda)

Homenatge al bressol del senderisme: mig segle del primer GR de la península a Tivissa

Els primers senyals blancs i vermells es van posar al costat de l'ermita de Sant Blai d'aquest municipi de la Ribera d'Ebre

ACN/RedaccióActualitzat

La primera marca del sender de gran recorregut GR de la península Ibèrica es va fer el diumenge 2 de març de 1975 a l'ermita de Sant Blai de Tivissa, a la Ribera d'Ebre, en direcció a Rasquera. 

Mig segle després i en un dia plujós, una cinquantena d'excursionistes han recordat l'efemèride en aquest "bressol del senderisme". La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha descobert una placa per reivindicar el "km 0 del senderisme català i peninsular"

Placa commemorativa a l'ermita de Sant Blai
Placa commemorativa a l'ermita de Sant Blai (ACN/Ariadna Escoda)

Els GR, senders de Gran Recorregut

A Catalunya hi ha ara més de 6.000 camins amb els colors blanc i vermell que identifica els GR, segons la FEEC.

Les sigles GR designen un sender homologat de més de 50 quilòmetres, que passa per llocs considerats d'interès paisatgístic, cultural, turístic, històric o social. 

Les dues ratlles horitzontals, blanca i vermella, de 9 centímetres d'ample per 2,5 d'alt, indiquen la continuïtat del camí. 

Un grup de senderistes que han participat a l'efemèride
Un grup dels senderistes que han participat a l'efemèride (ACN/Ariadna Escoda)

Una tradició importada de França

El projecte de senders de gran recorregut, que travessen Europa, es va començar a desenvolupar a Suïssa l'any 1934. A la península Ibèrica es va començar a gestar la xarxa gràcies a les connexions amb grups excursionistes francesos, que van convidar a participar en aquest sistema de marcatge a l'FEEC. 

A principis dels anys 70 van començar els contactes entre tècnics francesos i catalans.

Domènec Parrí va ser el secretari del Comitè de Senders de Gran Recorregut que va quedar constituït el 5 de juny de 1973 i aquest diumenge ha recordat a Tivissa aquella agrupació que va fer la primera marca el 1975. 

"En tinc un record molt maco i em feia gràcia ser avui aquí."

Domènec Parrí, que va ser fa 50 anys a Tivissa, ho recorda a fotos històriques
Domènec Parrí, que va ser fa 50 anys a Tivissa, ho recorda a fotos històriques (ACN/Ariadna Escoda)

El geògraf Francesc Gurri, llavors vicepresident del Centre Excursionista de Catalunya, va fer l'esquema general de la xarxa dels futurs senders sobre el mapa. 

A partir d'aquest avantprojecte, les entitats excursionistes de les comarques més properes a cada sector de camí van anar perfilant els itineraris a partir dels camins existents i perquè fossin els més atractius possibles.
 

La tria de Tivissa

L'ermita de Sant Blai a Tivissa va ser el punt escollit per una agrupació de senderistes, amb la participació del metge reusenc Enric Aguadé i de grups excursionistes tarragonins i ebrencs. "Va ser l'oportunitat per fer valdre tot el patrimoni humà de voluntari que tenien aquests clubs per començar una tasca d'aquest tipus", ha assenyalat Josep Casanovas, vicepresident de la Federació.

"Inaugurar un sender és relativament fàcil, mantenir-lo és realment la complicació en el temps", ha afegit Josep Casanovas.

"Tenir aquesta xarxa de senders que recorre Tivissa és un pol d'atracció per a la gent que estima la muntanya i que vol participar del turisme actiu", ha destacat l'alcalde, Joan Cedó, que ha recordat que el poble "és un dels termes municipals més grans de Catalunya".

A la biblioteca municipal de Tivissa també han recordat l'origen del senderisme amb imatges d'arxiu que es poden veure en una exposició durant tota la setmana.

ARXIVAT A:
TurismeExcursions per fer en família
Anar al contingut