Hondures blinda la Constitució per impedir que mai es pugui legalitzar l'avortament en cap supòsit

Hondures canviarà la Constitució per assegurar-se que no es pugui avortar en cap supòsit

El país centreamericà té una de les taxes més altes d'embarassos adolescents de l'Amèrica Llatina, molts a conseqüència de violacions, segons l'ONU
Yasmin Córdoba Schwaneberg Actualitzat
TEMA:
Avortament

El Parlament d'Hondures ha aprovat una reforma de la Constitució per blindar la prohibició de l'avortament, tot i l'oposició d'organitzacions feministes i civils, així com de les Nacions Unides, que considera perjudicial la influència de grups religiosos en qüestions de salut pública al país.

Amb el projecte de llei, l'avortament queda prohibit de forma "absoluta" en tots els supòsits en un dels països amb una taxa més alta d'embarassos adolescents de l'Amèrica Llatina: 1 de cada 4 parts és d'una menor de 19 anys.

Des del 1997, l'avortament està penalitzat al país centreamericà en tots els casos. Diverses iniciatives han fracassat al llarg dels anys per aconseguir que es permeti en tres supòsits: risc de la mare, inviabilitat fetal i violació.
 

A Hondures està prohibit l'avortament en tots els supòsits, com la compra d'anticonceptius d'urgència


Prohibició blindada

El projecte de llei, anomenat "Escut contra l'avortament a Hondures" s'ha aprovat en una única sessió, virtual, i es desconeix quants diputats, dels 128, hi han votat a favor. Amb el suport de moviments religiosos i l'argument que "tot ésser humà té dret a la vida", el vicepresident del país, Mario Pérez, del conservador Partit Nacional, que governa a Hondures, va presentar l'11 de gener la iniciativa per blindar l'article 67 de la Constitució d'Hondures, que prohibeix l'avortament.

Mauricio Oliva, metge i president del Parlament d'Hondures, ha donat el tema per tancat i ha barrat el pas a qualsevol debat:

"No podem permetre que veus dissonants segueixin creient que Hondures seguirà els passos del mal."

 

Organitzacions feministes i de drets humans d'Hondures han rebutjat el projecte de llei, que consideren un "acte condemnable" i que "no protegeix els drets humans".

 

 

"La presó no prevé l'embaràs"

L'organització Somos Muchas, un col·lectiu que defensa el dret a decidir i lluita en contra de la criminalització de l'avortament a Hondures, ha reclamat al Congrés Nacional que la iniciativa es discuteixi i denuncia que el Parlament està bloquejant l'accés a l'avortament segur i al matrimoni igualitari:

"Exigim tres debats al Congrés sobre la reforma de l'avortament perquè la presó no prevé els embarassos no desitjats. És una mesura injusta i desproporcionada."

 

Hondures és un dels països amb una taxa d'embarassos entre adolescents més altes del món

Contra els drets humans

Expertes en drets humans de l'ONU també han condemnat en un comunicat el projecte de llei hondureny. Recorden que penalitzar les dones per avortar va "en contra de les normes internacionals de drets humans", especialment en un país on molts embarassos són fruit de violacions i incestos.

"Aquest projecte de llei és alarmant. En lloc de fer un pas cap al compliment de drets fonamentals de les dones i les nenes, el país està reculant."


Des de l'ONU lamenten que Hondures sigui un dels països més estrictes al món en termes d'avortament, perquè el prohibeix en totes les circumstàncies, fins i tot en cas de "violació, incest, quan la salut de les mares està en perill i en casos de malformació greu del fetus".

Segons l'ONU, el nombre d'avortaments insegurs a Hondures és d'entre 51.000 i 82.000 l'any. Les expertes denuncien que moltes dones acaben a la presó perquè la penalització de l'avortament obliga els professionals de la salut a informar quan hi ha la sospita que una dona ha avortat de forma il·legal.

Fins ara, totes les iniciatives per despenalitzar l'avortament en el Codi Penal han fracassat a Hondures, on també està prohibit l'ús, venda, distribució i compra d'anticonceptius d'emergència, accions castigades amb penes de presó.
 

Celebracions a l'Argentina per la legalització de l'avortament, al desembre del 2020 (Reuters/Agustin Marcarian)

 

Poques excepcions a l'Amèrica Llatina

A poques hores de tancar el 2020, l'Argentina va aprovar legalitzar l'avortament fins a les 14 setmanes. Fins ara, la legislació argentina era una de les més restrictives de l'Amèrica Llatina i només permetia avortar en cas de perill per a la mare o violació. L'aprovació va ser el resultat d'una llarga lluita d'organitzacions civils que durant anys van exigir el dret a l'avortament, que encara compta amb molts detractors al país.

Països on l'avortament és legal

Amb aquest canvi a l'Argentina, a l'Amèrica Llatina augmenta el reduït grup de països que permeten avortar sense condicions en les primeres setmanes de gestació i segons els terminis establerts per les seves lleis. Són:

  • Argentina
  • Uruguai
  • Cuba
  • Guaiana
  • Guaiana Francesa
  • Puerto Rico

Prohibició absoluta d'avortar

Allà on està absolutament prohibit avortat, sense excepcions i en tots els supòsits, és a:

  • Hondures
  • Salvador
  • Nicaragua
  • República Dominicana
  • Haití
Manifestació, el 13 de gener, davant del Congrés de Xile, on es debat despenalitzar l'avortament fins a la 14a setmana de gestació (Reuters/Rodrigo Garrido)

Ventall de condicionants i matisos

La resta de països de l'Amèrica Llatina han incorporat diferents condicions per permetre en major o menor mesura l'avortament.

Algunes de les legislacions més restrictives despenalitzen l'avortament només si la vida o la salut de la dona embarassada està en perill. És el cas del Paraguai, Veneçuela, Guatemala, el Perú i Costa Rica.

Xile, Colòmbia i el Brasil han afegit als supòsits per permetre l'avortament dues circumstàncies més: la violació i la inviabilitat del fetus.

Manifestació de l'11 de gener a Ciutat de Mèxic per exigir el dret a un avortament segur a tot el país (Reuters/Edgard Garrido)

 

Bolívia també inclou el supòsit de l'incest, mentre que a Belize poden ser determinants els factors socioeconòmics.

L'Equador ha ampliat els tres supòsits en què es permet l'avortament amb una variable més: la discapacitat mental de la mare.

A Mèxic, cada estat té la seva legislació sobre l'avortament i n'hi ha de més o menys restrictives. En tot cas, només a Ciutat de Mèxic i Oaxaca és legal l'avortament sense condicions durant les primeres 12 setmanes de gestació.
 

 

ARXIVAT A:
Avortament
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut