"Honeyland" i "Me llamo Violeta" triomfen al palmarès del DocsBarcelona 2019

El festival tanca la seva 22a edició amb 12.500 espectadors, un 7% més que el 2018

RedaccióActualitzat

Després de 10 dies carregats de cinema documental, el festival Docs tanca la 22a edició amb un total de 12.500 espectadors, fet que suposa un 7% més d'espectadors que l'any passat. El protagonista del vespre ha estat "Honeyland", que s'ha endut el Premi DocsBarcelona TV3 a millor documental. D'entre la resta de premiats també destaca "Me llamo Violeta".

El documental "Honeyland", que retrata la Macedònia rural i crida a la preservació de l'ecosistema. La cinta dels macedonis Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov és un íntim retrat mediambiental del dia a dia d'una apicultora de Macedònia que veu amenaçada la seva forma de vida, marcada per la tradició, quan els nous temps es creuen en el seu camí.

 

 

El jurat, format per Montse Armengou, Carolina Astudillo, Marko Daniel i Denis Delestrac, ha pres la decisió "perquè a través d'una protagonista femenina de gran dignitat i bellesa es refelcteix el drama de la societat actual cristal·litzada en un microcosmos que ens alerta els perills del nostre planeta".


"Me llamo Violeta" és un dels grans triomfadors d'aquesta edició. De David Fernández de Castro i Marc Parramon, explica la història d'una menor transgènere, la filla dels actors Nacho Vidal i Franceska Jaimes. Una emotiva mirada al món dels menors transgèneres i als reptes que es troben les persones que viuen en un cos equivocat i les seves famílies.

 

 

A banda del Premi del Públic, el jurat li ha atorgat el Premi Amnistia Internacional Catalunya. El jurat, format per Rocío Bermúdez, Adriana Ribas i Andrea Sánchez n'han destacat la importància per tractar "el tabú social":

"La transsexualitat és un tabú social que sovint comporta rebuig, discriminació i vulneració de drets de les persones trans. Amnistia reconeix aquest documental perquè mostra el trànsit que afronten les persones transgènere amb una producció àgil i positiva, i que en visibilitza la normalització i contribueix a la construcció d'una societat més justa, oberta i inclusiva."

 


Així mateix, s'ha fet una Menció Especial a "Chris the Swiss" de la directora suïssa Anja Kofmel, que investiga la mort, 20 anys abans, del seu cosí, periodista que cobria la Guerra dels Balcans i que va ser assassinat en estranyes circumstàncies.


D'entre els films projectats a la Secció Oficial Panorama, els membres del jurat també han atorgat el Premi Nou Talent, dirigit a cineastes debutants, a la kenyana Beryl Magoko per la tan esgarrifosa com esperançadora "In Search", "pel valor de la directora i el seu impuls creatiu per explicar la seva pròpia història, la mutilació genital femenina, des del respecte de la decisió individual de com afrontar les conseqüències".


El premi de la Secció Oficial Latitud, dedicada a la producció de la Península Ibérica i l'Amèrica Llatina, ha reconegut "Cachada", de l'espanyola Marlén Viñayo, instal·lada a El Salvador i formada a l'ESCAC. La cineasta segueix un grup de víctimes de violència masclista que troben la manera d'expulsar els seus dimonis fent teatre.


La secció What the Doc!, que es fixa en el risc i la innovació, ha premiat "Lapü", dels colombians Juan Pablo Polanco i César Alejandro Jaimes. Una mirada curada, delicada i plena d'intencionalitat emocional al món dels rituals i l'invisible a través dels somnis de la protagonista".


L'espai d'exhibició per als estudiants de Grau de Comunicació Audiovisual de les universitats catalanes, la Secció DOC-U ha premiat "Desde una cicatriz", codirigida per Uma Ferrer, Judit Guasch, Lucía García i Blanca Gutiérrez.


Per la seva banda, 2.500 espectadors adolescents han decidit que "Un home millor" ('A Better Man') s'emporti el Premi Docs&Teens. Finalment, el Premi DocsBarcelona del Mes, que recull els vots que al llarg de l'any han anat emetent els assistents a les projeccions de la xarxa, ha sigut per "Petitet", de Carles Bosch.

Anar al contingut