Hongria habilita trens per als refugiats per traslladar-los a un centre d'acollida
Les autoritats hongareses estan habilitant trens per als refugiats que hi ha a l'estació de Budapest. Almenys dos d'aquests trens amb centenars de refugiats han sortit de l'estació per portar aquestes persones a un camp d'acollida situat a uns deu quilòmetres de la capital magiar.
A mig matí, un comboi amb uns 200 refugiats han estat autoritzats a sortir de l'estació de Budapest, que feia més de 48 hores que no els permetria l'entrada. Els refugiats s'han pensat que el tren els traslladaria a la frontera amb Àustria, però ha parat al cap d'una estona i la policia ha obligat a baixar-ne els passatgers, i els ha ordenat pujar a autobusos en destinació a un centre d'acollida.
S'hi han viscut escenes de forta tensió. Un segon tren també ha sortit de l'estació de la capital hongaresa, amb el mateix destí, Bicske, una localitat on hi ha un camp de refugiats. Molts passatgers, però, es neguen a anar al centre d'acollida i alguns d'ells fugen dels trens.
A les vuit d'aquest matí, les autoritats hongareses havien decidit obrir novament l'estació de tren de Budapest. Centenars de refugiats hi han entrat enmig d'una situació caòtica. Aquest dimarts es va tancar l'estació davant l'allau de persones que volien marxar cap a Alemanya i Àustria. Moltes persones han accedit per la força en un tren, però han hagut de sortir poc després perquè els han avisat que el comboi es quedava a Hongria.
Fins a les vuit d'aquest matí, la policia impedia entrar als refugiats. Uns 3.000, la majoria sirians, s'havien concentrat a l'estació i als seus voltants. La situació pot empitjorar, les properes hores, perquè l'arribada de refugiats al país no s'atura.
Un refugiat sirià es queixa del tracte que reben: "No ens ajuda ningú. Són uns mentiders absoluts. Parlen de drets humans, de lleis internacionals... Però quina mena de lleis internacionals i drets humans tenen, ells?". La presència policial és permanent i fins i tot s'ha incrementat. Els agents pentinen els carrers del voltant de l'estació i ja han obligat alguns grups de persones a pujar en un tren amb destinació a camps de refugiats de l'est d'Hongria. Alguns fugen perquè no volen allunyar-se de Budapest, l'opció més pròxima al seu objectiu: Alemanya o Àustria. Creuen que, si van als camps, la seva situació es pot eternitzar.
El Parlament hongarès, mentrestant, debat avui un paquet legal que estableix penes de presó si s'entra de forma il·legal al país. Ahir, recordem-ho, milers de ciutadans van sortir als carrers de Budapest per donar suport als refugiats. A Brussel·les, mentrestant, el primer ministre del país, Viktor Orban, es reuneix amb els màxims responsables de les institucions comunitàries per analitzar la crisi.
La mort d'un nen sirià en una platja turca
La mort de refugiats ofegats en la travessa per mar o asfixiats a la carretera podrien fer replantejar la fugida a Europa dels milers de sirians que malviuen als camps de refugiats. La imatge del cadàver d'un nen sirià de 3 anys en una platja turca, fugint de la guerra, s'ha convertit en el símbol del drama migratori d'aquests dies. Es deia Aylan Kurdi, venia del nord de Síria i volia arribar a l'illa grega de Kos, però la barca amb què viatjava va naufragar. Van morir ell i onze persones més, entre les quals el seu germà de 5 anys.
Més de 2.500 persones han mort per mar o per terra en el seu intent d'arribar a Europa. Aquestes notícies són un càstig a la moral ja prou debilitada dels refugiats, que veuen com les condicions en què viuen als camps de refugiats són cada cop més difícils. Les Nacions Unides han retallat els diners que hi destinen i el Programa Mundial d'Aliments ha reduït el menjar a la meitat.
Ja en són més de quatre milions, els sirians que s'han refugiat a països veïns. Gairebé la meitat són a Turquia. Al Líban n'hi ha 1,2 milions, i ja representen una quarta part de la població.