Hongria obliga les dones que vulguin avortar a escoltar el batec del cor del fetus
Així ho estableix un decret del Ministeri de l'Interior que ha aixecat una onada de crítiques i els aplaudiments de l'extrema dreta
Aquest divendres entra en vigor a Hongria un decret que obliga les embarassades que volen avortar a provar que han estat informades dels "signes vitals" del fetus.
El decret, signat pel ministre de l'Interior Sándor Pintér el dilluns i anunciat el dimarts, fixa que han de presentar un document que certifiqui que els metges li han proporcionat aquesta informació.
L'eufemisme dels "signes vitals"
Malgrat que el decret no ho diu, tothom al país ha interpretat que és un eufemisme per no dir el batec del cor del fetus, i que l'obligació és sentir el seu so com a requisit per a aconseguir el document.
En un país on des del 1992 es pot avortar lliurement fins a la dotzena setmana de gestació, moltes entitats hi han vist un pas clar del govern del president Viktor Orbán contra el dret a l'avortament.
L'ONG Unió pels Drets Fonamentals, TASZ, ha assegurat que l'objectiu del govern és dificultar l'exercici d'aquest dret:
"L'esmena anunciada no és cap altra cosa que una mesura perjudicial, que només serveix per humiliar dones que ja es troben en una situació molt difícil."
Aquesta ONG ha dit que si el govern vol reduir el nombre d'embarassos no desitjats, el que hauria de fer és facilitar la contracepció gratuïta i també promoure l'educació sexual a la població.
TASZ ha recordat que el batec del cor del fetus no és detectable fins a la cinquena o sisena setmana, i que el nou requisit administratiu afegirà pressió tant a les dones com als metges.
En aquest sentit, el Col·legi de Metges ha denunciat que el govern no li ha consultat una mesura que "situa l'avortament en l'espai polític" i que això "només fa mal a tots els afectats".
Proposta de l'extrema dreta
Qui sí que ha celebrat el decret ha estat el partit d'extrema dreta Pàtria Nostra: la diputada Dóra Dúró ha atribuït el mèrit al seu partit i ha dit que escoltant el batec, "el mateix fetus envia un missatge a la seva mare: visc i sento":
"Després de molts anys de lluita finalment s'ha fet realitat: assumint la proposta de Pàtria Nostra, el govern ha fet un pas en la direcció de protegir cada fetus des de la concepció."
La Federació de Ciències Familiars, una organització pro vida, també s'ha felicitat de l'entrada en vigor del decret:
"El decret del batec del cor podria fer que la mare reconegui el valor de la vida que s'està desenvolupant en el seu ventre."
Hongria té poc menys de 10 milions d'habitants, i també un problema amb els embarassos adolescents. El 2021 hi va haver uns 93.000 naixements per gairebé 22.000 avortaments.
Hongria, "autocràcia electoral"
La polèmica pel canvi legislatiu sobre l'avortament coincideix aquest dijous amb la resolució del Parlament Europeu que qualifica Hongria d'"autocràcia electoral".
La resolució, aprovada per més de 400 europarlamentaris, diu que el que està passant en aquest país és "una amenaça sistèmica als valors del Tractat de la Unió Europea."
L'Eurocambra ha retret a la UE una "falta d'acció" que "ha contribuït a la ruptura de la democràcia, l'estat de dret i els drets fonamentals a Hongria".
- ARXIVAT A:
- Unió EuropeaAvortament Hongria