Hores clau per a l'esquerra del PSOE: Podem pressiona Yolanda Díaz per fer primàries a Sumar

Ione Belarra ha reclamat a Díaz un acord d'última hora per assegurar-se la presència de Podem a l'acte de Sumar previst aquest diumenge

Actualitzat

Si no hi ha un gir de guió, que per ara ningú preveu, la cúpula de Podem no serà diumenge al llançament de la candidatura de Yolanda Díaz a la presidència del govern espanyol.

Ni la secretària general, Ione Belarra, ni la ministra d'Igualtat, Irene Montero, les dues cares més visibles de la formació, seran aquest diumenge al poliesportiu de Magariños, a Madrid, en un dels moments decisius per a la construcció de la unitat de les forces polítiques a l'esquerra del PSOE.

Aquest espai afronta un cap de setmana determinant. Aquest dissabte, el consell ciutadà estatal de Podem, el màxim òrgan entre assemblees, s'ha reunit per analitzar la situació i marcar l'estratègia per als pròxims mesos, amb una primera cita electoral a la vista: les municipals i autonòmiques del 28 de maig.

Belarra ha instat la vicepresidenta Yolanda Díaz a pactar primàries obertes a Sumar per assolir la confluència.

"N'hi ha prou si aquesta mateixa tarda Podem i Sumar firmem un document en què es comprometin a fer unes primàries obertes."

"Demano a Yolanda Díaz que tanquem ara aquest acord i que ens posem a fer campanya i a recórrer Espanya juntes", ha afegit.

L'acte de llançament de la candidatura de Díaz ha generat una forta tensió interna a Podem, perquè hi ha territoris que no comparteixen les tesis de la direcció i sí que aniran a l'acte de la ministra de Treball.

Són Galícia, Navarra i representants d'Astúries, de les Balears i del País Valencià, que fan costat a Díaz en una mena de rebel·lió interna que han secundat també eurodiputats de Podem o dirigents del grup parlamentari del Congrés, com el gallec Antón Gómez Reino i Txema Guijarro, que fa temps que s'han distanciat de la cúpula de l'organització.
 

Una qüestió de poder

Les negociacions entre els equips de Yolanda Díaz i Podem, que porten el cap de gabinet de la vicepresidenta, el català Josep Vendrell, i la secretària d'Organització de Podem, Lilith Verstrynge, han fracassat.

Podem reclama, per assistir a la presentació de la candidatura, lligar abans el seu encaix dins de Sumar: unes primàries obertes a la ciutadania --com ha insistit aquest dissabte Belarra-- i una relació bilateral del seu partit amb la plataforma.

En definitiva, es tracta d'una qüestió de poder, principalment sobre la confecció de les llistes electorals i les quotes que correspondran a cada formació. Ione Belarra i Irene Montero reivindiquen que són la força majoritària en aquest espai polític i reclamen un tracte preferencial. Amb la boca petita adverteixen que podrien anar per separat a les eleccions.

Yolanda Díaz no ha afluixat i en les últimes hores ha pressionat Ione Belarra perquè diu que no tenen excuses per no anar a l'acte de diumenge: "A Sumar hi cap tothom, totes les formacions. Per descomptat, també Podem, que ha jugat un paper clau a Espanya i no hi ha cap excusa perquè no hi sigui", va dir des dels passadissos del Congrés.

Al mateix temps, reafirmava el seu compromís de fer primàries. "Hi haurà primàries amb garanties", diu la ministra de Treball. Però no aclareix més detalls, perquè des del seu entorn diuen que aquesta concreció s'ha de fer en una negociació amb la resta de forces.
 

Qui serà diumenge a Magariños?

Sumar s'ha dedicat aquesta setmana a difondre les adhesions dels diferents partits, organitzacions i sindicats que seran diumenge a Magariños, curiosament el pavelló poliesportiu on jugava a bàsquet Pedro Sánchez. Al capdavant hi haurà una nodrida representació de Catalunya en Comú-Podem, amb l'alcaldessa de Barcelona i la cúpula de la formació.

Hi seran també la plana major d'Esquerra Unida, amb Alberto Garzón al capdavant, i el secretari general del PCE, Enrique Santiago; els líders de Més País i de Més Madrid, Íñigo Errejón i Mónica García; l'alcalde de València, de Compromís, Joan Ribó; els d'Aliança Verda, d'Equo, de la Chunta Aragonesista, els navarresos de Batzarre i l'exdiputat canari Alberto Rodríguez, que ara lidera el Projecte Drago.

També hi haurà representants de CCOO i de la UGT, però no els seus secretaris generals. A escala europea, hi enviaran representants l'Esquerra Europea i el Partit Verd.
 

"Diumenge comença tot"

"Diumenge comença tot. Sumar serà un gran revulsiu", repeteix un cop darrere l'altre Yolanda Díaz per explicar què significa l'acte de Madrid. Però, realment, la carta de presentació de la candidatura de Díaz a la presidència del govern espanyol ja la va fer a la moció de censura, en què Pedro Sánchez li va donar l'oportunitat de replicar a Ramon Tamames i que li va sevir de trampolí i per guanyar protagonisme davant Podem.

Aquesta bona sintonia amb el PSOE indigna l'exvicepresident espanyol de Podem, Pablo Iglesias, una veu encara amb molt ascendent a Podem i que des dels mitjans no para de criticar la falta de voluntat de negociació de Yolanda Díaz i de retreure al PSOE que interfereixi en aquesta qüestió.

"És increïble que el PSOE reconegui obertament que està intervenint en un procés en un espai amb el qual col·labora. Això és realment greu i respon a una voluntat claríssima dels socialistes de fer molt mal a aquest espai per no haver de governar mai més amb nosaltres", va denunciar Iglesias aquesta setmana a "Els matins" de TV3.
 

L'interès de La Moncloa

La situació interna del soci de coalició preocupa el PSOE, encara que, des de la Xina, Pedro Sánchez hi hagi passat de puntetes en dir que ell governa una coalició. El president espanyol ha expressat en privat que ell confia que la seva vicepresidenta segona aconsegueixi unir tots els partits, perquè el seu interès és arribar fins al final de la legislatura amb la coalició, i després reeditar-la, si les xifres donen.

A La Moncloa fan números i tenen molt interès que no fracassi la confluència, perquè una divisió podria impedir revalidar el govern de coalició.

Una opinió que comparteix el president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, que és contundent quan assegura: "L'èxit d'aquesta aventura és la possibilitat de poder reeditar un govern de coalició d'esquerres. Si no ho aconseguim, governaran el PP i Vox."

Els Comuns són el principal aliat i avalador de l'operació de Yolanda Díaz per recosir aquest espai dispers del que s'anomena l'esquerra del PSOE. Asens explica: "A Comuns volem ser un factor de cohesió entre Sumar i Podem, i l'experiència exitosa de Barcelona en Comú ens dona certa legitimitat per fer aquest paper."

El cap de files dels diputats morats al Congrés resta dramatisme al fet que a la foto de diumenge no hi sigui la cúpula de Podem: "És només el tret de sortida, i el més important no és qui hi ha a l'inici, sinó qui hi haurà a la meta, a l'arribada."

ARXIVAT A:
Unides PodemYolanda Díaz
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut