Controlat l'incendi de l'Anoia i la Conca de Barberà, que ha afectat 1.700 hectàrees

Redacció Actualitzat
TEMA:
Incendis

Els bombers ja han pogut controlar l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia, que es va declarar dissabte a Santa Coloma de Queralt, i que ha afectat 1.700 hectàrees. Ho ha anunciat Albert Ventosa, cap de la Regió d'Emergències de Tarragona dels Bombers.  

Els Agents Rurals hauran de confirmar les hectàrees afectades, de les quals 1.272 són de superfície forestal, 380 són agrícoles i 5 urbanes. En principi, l'extensió no ha crescut aquest dilluns, durant el qual s'ha controlat el perímetre de 40 quilòmetres.

"No s'ha eixamplat i el que s'ha fet és controlar tot el perímetre amb línies d'aigua o altres maniobres perquè no creixi. Per això el donem per controlat."

La pluja ha ajudat en les tasques, però, segons Ventosa, ha estat sobretot gràcies a l'esforç que s'ha aconseguit tancar el perímetre. Això suposa també una reducció dels efectius que es mantindran a la zona. S'hi quedaran 125 bombers, amb 25 autobombes, personal de comandament i suport logístic, dos terços del que hi havia desplegat fins ara. La UME i altres cossos es retiren i queden sobre el terreny només els Bombers de la Generalitat. 

Ventosa ha destacat l'excel·lent coordinació i col·laboració de tots els que han participat en l'extinció, sobretot "el suport de la gent del territori i l'esforç i les facilitats per aconseguir aigua d'extinció i el que convingués", ha dit.


L'extinció durarà dies

De cara a aquest dimarts i als dies vinents, la tasca dels bombers serà continuar remullant el perímetre amb línies d'aigua. També hi ha zones on s'ha llaurat els camps i amb maquinària també s'ha evitat que el foc s'estengui.

"No el donarem per extingit fins a tenir garanties que no queda cap punt calent i això suposarà diversos dies. No es descartable que apareguin columnes de fum dintre del perímetre cremat."

Un centenar de dotacions dels Bombers de la Generalitat han treballat la nit de diumenge a dilluns i han aconseguit perimetrar el 90% del foc a primera hora del matí, aprofitant que el vent ha afluixat i la humitat relativa ha augmentat fins al 90%. Les bones condicions i la feina incansable han permès al final del dia aconseguir el que semblava que podia trigar encara dies.

Segons David Borrell, subdirector operatiu dels Bombers de la Generalitat, "l'incendi encara pot tenir activitat durant els propers dies" i s'haurà de continuar apagant "fumeroles i soques que encara cremen". Tot i així, ha assegurat Borrell, "no es preveu que creixi més el perímetre de l'incendi".

La columna de fum vista des de Santa Coloma de Queralt (ACN / Anna Ferràs)

Borrell ha anunciat també que totes "les persones evacuades podran tornar en les pròximes hores als seus masos i cases" i també que "quedaven ja obertes totes les carreteres."


Arriba la pluja

A primera hora ja havia començat a ploure al sud del país, a les Terres de l'Ebre i abans de les nou ha començat a ploure al punt on està situat el centre de comandament de l'incendi, a Santa Coloma de Queralt. Passades les nou, la pluja ha agafat més intensitat.

 

 

D'altra banda, amb la primera llum del dia han començat a reincorporar-se, de manera gradual, els 26 mitjans aeris que treballen en l'extinció.

Els bombers han desplegat 8 helicòpters bombarders, 7 avions de vigilància i atac, dos helicòpters de comandament i un helicòpter de rescat amb operatius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE).

A més, hi intervenen tres hidroavions, dos helicòpters Kamovs, dos helicòpters amb unitats helitransportades de les Brigades de Reforç d'Incendis Forestals (BRIF) del govern espanyol i un helicòpter de la Unitat Militar d'Emergències (UME) de l'exèrcit.

Hi ha sis municipis afectats: Santa Coloma de Queralt, les Piles i Pontils, a la Conca de Barberà, i Bellprat, Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous, a l'Anoia.

 

El municipi més afectat pel foc és Bellprat, del qual s'han cremat 1.069,5 hectàrees. A Sant Martí de Tous n'han cremat 234, i a Santa Maria de Miralles, 233. A les Piles, 70, a Santa Coloma de Queralt, 48,5, i a Pontils, dues hectàrees.


S'aixeca el confinament

Aquest matí s'ha aixecat el confinament preventiu que es va fer diumenge al vespre a Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous, a causa de l'avanç cap al nord de la capçalera i el flanc esquerre de l'incendi, empesos pel vent. També el que s'havia fet a Bellprat.

Ho ha anunciat David Borrell, inspector en cap dels Bombers, que ha agraït als pagesos de la zona que hagin llaurat els camps per dificultar la propagació del foc. A més, ha demanat a la ciutadania "que no surti a visitar l'incendi" per no entorpir les tasques d'extinció.

També es van desallotjar diversos masos de la zona i la urbanització de l'Aubereda.

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha volgut remarcar que "les coses han avançat gràcies a la feina de gent que estava esgotada i ha fet un sobreesforç", i també ha expressat el seu agraïment als alcaldes dels municipis afectats, que "ho han donat tot".

A la zona de l'incendi s'hi havien tallat cinc carreteres, que a dos quarts de deu han quedat reobertes.

El foc va començar en una zona de conreu, però es va estendre als boscos. Els Agents Rurals, que n'estan investigant les causes, tenen clar que es va originar al voral de la carretera, a tocar d'uns camps de blat que ja estaven segats.

 

 

També estan segurs que l'origen és l'acció humana, voluntària o involuntària, perquè les dues hipòtesis amb què treballen són una burilla mal apagada o bé l'espurna d'un vehicle.

ARXIVAT A:
Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut