Hores de cua per aconseguir la signatura dels autors en una diada esplèndida
- TEMA:
- Sant Jordi
Autors veterans i debutants han atret els seus fans aquest Sant Jordi, amb un rècord de més de dues-centes parades de signatures a Barcelona, sobretot al passeig de Gràcia, una "bogeria", en paraules del tàndem d'autors suecs Camila Läckberg i Henrik Fexeus, que deien sentir-se "com estrelles de rock".
"Crec que és una festa que hauríem de copiar a tot el món", ha dit el director de cinema Pedro Almodóvar, autor d'"El último sueño", molt animat amb "aquesta gentada que celebra l'amistat i la lectura". També Robin Sharma, vingut des del Canadà, l'ha descrit com un dia "especial, que s'hauria de fer a tot arreu".
Gemma Ruiz Palà, guanyadora de l'últim Premi Sant Jordi i autora més venuda d'aquesta diada, ha volgut gaudir-la al màxim, assaborir-la:
"És un dia que et pot passar per sobre amb tantes emocions, i aquest agraïment que noto a cada minut el vull viure, el vull assaborir, perquè potser és el Sant Jordi més important de la meva vida."
Fer avançar les cues sense decebre els fans és tot un art que Txell Feixas confessava no dominar encara perquè s'entretenia massa a parlar amb els lectors.
Cinc hores de cua per Alice Kellen
"Fa emoció i vertigen, perquè saps que alguns es quedaran sense firma i també et sap greu anar tan de pressa amb les lectores que han estat esperant", ha dit l'autora valenciana de novel·les romàntiques Alice Kellen. Algunes han arribat a esperar fins a cinc hores.
Centenars d'adolescents esperaven Kellen des de quarts de vuit del matí amb una cua ordenada, números en mà. "S'ho passen bé fins i tot en les cues perquè al final estàs compartint alguna cosa que t'agrada amb gent igual que tu", segons l'autora.
Entre les cues més concorregudes, també hi ha les d'un habitual com Xavier Bosch, content de trobar-se un fan que venia des d'Andorra perquè li firmés un llibre, al mateix temps que temia "morir d'èxit" amb la dificultat per desplaçar-se d'un lloc a l'altre, un problema que s'han trobat molts autors.
L'autora multivendes Eva García Sáenz de Urturi s'ha sorprès no només del poder de convocatòria de la jornada, sinó també de trobar, a la cua, gent de tot arreu: "Encantada de la vida, ha vingut gent des de París, des de les Canàries, des de Mallorca".
La donostiarra Dolores Redondo celebrava la "marea d'afecte" que ha rebut aquest diumenge, quan han quedat enrere les restriccions de la pandèmia i "faltava pell, veure els somriures i l'ímpetu d'abraçar-se".
Javier Cercas ha qualificat la diada com "un miracle que passa cada any a Barcelona i Catalunya".
L'escriptor lleidatà Josep Vallverdú ha firmat a Barcelona l'any que compleix un segle de vida: "Normalment, no venia a Barcelona per Sant Jordi, però aquest any valia la pena" i Pilarín Bayés ha dit que "cada any és diferent", encara que ja en porti quaranta firmant.
Carles Porta ha reconegut sentir-se molt feliç i ha volgut tenir un record per Josep Maria Espinàs, de qui ha dit que era "el seu mestre i gran referent" i que, entre altres coses, li va ensenyar a firmar dret.
Porta ha format llargues cues de lectors aquest matí, com també el periodista Joel Díaz i part de l'equip de La Sotana. "Ens faria molta il·lusió ser el llibre més venut de no-ficció en català, al davant de Sala-i-Martín", ha assegurat Díaz.
Maria Barbal creu que si algunes paraules descriuen aquesta edició del Dia del Llibre és la immensitat i la densitat "de persones, llibres i roses" i ha parlat del "vincle positiu" que es genera amb els lectors.
Eva Piquer ha dit que "només es pot ser optimista per Sant Jordi", tot i que ha admès que li agrada més estar-hi com a periodista que com a autora.
Tampoc s'ha perdut la jornada Eva Baltasar, que ha brindat amb els seus lectors per la històrica nominació de Boulder al Premi Booker Internacional, la primera novel·la en català que aconsegueix estar entre els sis finalistes d'aquest prestigiós guardó.
- ARXIVAT A:
- Literatura Sant Jordi