Pere Aragonès i Salvador Illa se saluden al Parlament el mes de desembre passat (ACN / Mariona Puig)
Pere Aragonès i Salvador Illa saludant-se al Parlament al desembre (ACN)

El govern i el PSC tanquen un acord per als pressupostos de la Generalitat

Després de setmanes de converses, el president Pere Aragonès i Salvador Illa han signat l'acord

RedaccióActualitzat

El govern i el PSC han tancat un acord sobre els pressupostos de la Generalitat, que han signat aquest mateix dimecres a la tarda. Ho han fet públic en un comunicat conjunt a primera hora del matí.

Han calgut més de dos mesos de negociacions, que s'han accelerat els últims dos dies.

Dijous mateix el govern es reunirà a les deu del matí en un consell extraordinari per aprovar el projecte, que ja podrà començar la tramitació parlamentària.

Ho ha anunciat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en una compareixença des del Palau de la Generalitat. "És el moment de començar a executar aquests pressupostos", ha afirmat.

Vilagrà, que és qui ha liderat les negociacions amb els socialistes, ha posat l'accent en el fet que són uns comptes "expansius" i que inclouen, segons ha dit, gairebé 4.000 milions d'euros més que l'any passat. Uns diners que, diu, han de servir per "intensificar la transformació" del país.

En un tuit, el president Pere Aragonès també ha posat l'accent en els 41.025 milions que preveuen d'inversió.

Laura Vilagrà ha explicat l'acord al Palau de la Generalitat (Europa Press/Alberto Paredes)

Illa: "No és un acord d'investidura"

Salvador Illa, en una roda de premsa prèvia al Parlament, ha assegurat que "és un acord de responsabilitat" i una mostra que anteposen "el bé comú dels catalans i les catalanes", a més d'un "exemple de política útil".

El primer secretari del PSC ha subratllat, en tot cas, que l'acord amb ERC se circumscriu només a l'aprovació dels pressupostos. "No és un acord de legislatura", ha refermat.

Illa ha destacat sobretot els compromisos en matèria d'infraestructures. Ha subratllat el fet que el pacte inclogui, entre altres coses, la modernització de l'aeroport del Prat, que ha estat un dels últims esculls de la negociació.

S'ha acordat crear una comissió tècnica amb el govern espanyol, que s'ha de reunir aquest any i que ha de pactar la via perquè l'aeroport guanyi capacitat --Illa diu que "se sent còmode" amb aquesta descripció-- i "esdevingui un veritable hub intercontinental".

Això, afegeix el document, es farà "respectant la biodiversitat i la convivència amb veïns i veïnes" i posant especial cura en la preservació de l'espai natural protegit del delta del Llobregat. Aquests són els condicionants que ha subratllat Vilagrà.

Salvador Illa ha comparegut al Parlament per explicar l'acord (ACN/Mariona Puig)

El líder dels socialistes també ha destacat que s'hagi pactat acordar amb el govern espanyol el model per transferir recursos econòmics necessaris per al traspàs de Rodalies a la Generalitat, així com el projecte de la B-40, la cessió que Esquerra va fer la setmana passada i que ha estat clau per desencallar les negociacions.

Pel que fa al Hard Rock, el document apunta que durant el 2023 es completaran els processos relacionats amb l'inici del projecte del Consorci Recreatiu i Turístic de Salou i Vila-seca, després d'aprovar-se definitivament el Pla de Desenvolupament Urbanístic i mantenir la disponibilitat dels terrenys per part de la societat.

Els comptes podran tirar endavant perquè tindran el suport dels 33 diputats d'Esquerra, els 33 del PSC i els 8 dels comuns, imprescindibles per garantir-se la majoria necessària. De fet, superen la majoria absoluta.

 

Albiach: "Avui és un bon dia"

L'acord l'ha celebrat la líder dels comuns, amb qui el govern ja va signar un acord al desembre. "Avui és un bon dia per als catalans i les catalanes", ha dit Jéssica Albiach.

"Per fi Catalunya té garantida l'aprovació dels pressupostos per a l'any 2023", ha continuat, i "per fi, després d'un mes i mig, el PSC ha decidit sumar-se a l'acord dels pressupostos". "Una dilació que, a llum dels resultats, no estava justificada", ha retret als socialistes.

En relació amb les carpetes com el Hard Rock, la B-40 o la "modernització" de l'aeroport, Albiach ha destacat que en el pacte ERC-PSC "no hi ha una sola partida destinada a macroprojectes", que era la línia vermella dels comuns.

Batet ha acusat Aragonès d'"abandonar la majoria independentista del 52%" i ha subratllat que "va ser investit amb els vots de Junts i la CUP i ha acabat els pressupostos amb PSC i comuns". Diu que el seu grup "actuarà com a alternativa".

Albert Batet ha valorat l'acord en nom de Junts (Europa Press/Kike Rincón)

El recorregut de la tramitació parlamentària

Un cop el projecte de pressupostos s'enviï al Parlament, començarà la tramitació.

Primer, la mesa i la junta de portaveus s'han de reunir per admetre a tràmit el projecte i aprovar el calendari de tramitació.

Els consellers de cada departament hauran de comparèixer a les comissions respectives per explicar les partides de cada àrea. Aquestes intervencions podrien fer-se a principis de febrer si l'aprovació dels pressupostos al Consell Executiu és imminent.

Simultàniament s'obre un termini de presentació d'esmenes a la totalitat, d'uns dotze dies aproximadament. El ple del debat a la totalitat del projecte pressupostari se celebra en acabar aquest termini. Si les hipotètiques esmenes a la totalitat que presentin els grups de l'oposició es rebutgen, els comptes continuaran la tramitació en comissió. D'altra banda, el calendari per a les esmenes a l'articulat s'allargaria una setmana més.

Un mes després se celebraria el ple del debat i les votacions finals del projecte. Tot plegat, en cas que no es demani un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, cosa que poden fer dos grups parlamentaris o una desena part de diputats i diputades. Aleshores l'òrgan disposaria d'un mes per emetre el dictamen.

Per tant, previsiblement, els comptes rebran la llum verda al març.

L'hemicicle del Parlament de Catalunya, durant un ple
L'hemicicle del Parlament de Catalunya durant un ple (ACN / Mariona Puig)

La Moncloa celebra l'acord

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha afirmat que l'acord pels pressupostos de la Generalitat "és una gran notícia per a Catalunya i una gran notícia per a Espanya", perquè "és una mostra de la Catalunya del futur" que diu "adeu als blocs i a l'enfrontament".

"Ara toquen acords, buscar el millor per a les persones, inversions, oportunitats per a la Catalunya del futur", en contraposició "a la Catalunya del passat, del conflicte i l'enfrontament, on les empreses fugien", ha afegit.

Crítiques dels opositors a la B-40 i el Hard Rock

La Plataforma contra el Quart Cinturó ha qualificat l'acord per als pressupostos de "despropòsit ambiental" i ha anunciat una gran manifestació a Sabadell en contra de la infraestructura.

En roda de premsa, les organitzacions que componen la plataforma han insistit que, com fan "des de fa 30 anys", volen continuar "lluitant contra el Quart Cinturó".


També ha anunciat mobilitzacions de protesta la plataforma Aturem Hard Rock, que ha carregat contra l'acord de pressupostos. El portaveu de la plataforma, Eloi Redón, ha manifestat que aposten per un "decreixement turístic" a la Costa Daurada i rebutgen el macroprojecte de Hard Rock.

Redón s'ha mostrat "sorprès" pel fet que "partits que s'autoanomenen progressistes o d'esquerres apostin per enterrar el futur del jovent" del Camp de Tarragona.


L'Assemblea Nacional Catalana també ha rebutjat l'acord entre el govern i el PSC. La presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, ha carregat contra Esquerra per pactar amb "l'esquerra del 155", en referència al PSC.

Feliu ha valorat de manera "totalment negativa" l'acord amb els socialistes i ha lamentat que s'hagi "trencat la possibilitat d'estratègia conjunta" dels partits sobiranistes, que van obtenir el 52% dels vots en les darreres eleccions al Parlament.

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat Pere AragonèsSalvador IllaERCPSC
Anar al contingut