Hotelers i propietaris d'apartaments turístics celebren la moratòria en la concessió de llicències
El Gremi d'Hotels de Barcelona espera que serveixi per fer front "amb fermesa" als establiments que operen de forma il·legal a la ciutat
Hotelers i associacions de propietaris consideren que l'anunci de moratòria en la concessió de llicències per a allotjaments turístics per part del govern d'Ada Colau acaba amb la "incertesa total" que hi havia en el sector.
El Gremi d'Hotels de Barcelona s'ha ofert a participar en l'elaboració del pla especial i ha demanat que la moratòria serveixi per afrontar "de manera ferma" els establiments d'allotjament turístic il·legals. En aquest sentit, ha demanat a l'executiu municipal que prengui "les mesures oportunes" per controlar i frenar l'activitat turística il·legal. El gremi recorda que el turisme genera al voltant de 120.000 llocs de treball directes a la ciutat, dels quals més de 25.000 són persones que treballen de manera directa als hotels.
Els propietaris d'apartaments volen replantejar el model turístic
Per la seva banda, l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) i l'Associació Professional d'Edificis d'Habitatges d'Ús Turístic en Edifici Únic (Prohut) també s'alegren de la decisió de l'equip de govern i reclamen que s'apliqui a tota mena d'allotjaments turístics. En un comunicat, el president d'Apartatur, Enrique Alcántara, ha considerat que, malgrat que cap moratòria no és bona, que s'estengui a tota mena d'allotjaments i no només a apartaments "facilitarà la feina i el diàleg conjunt". Apartur demana reunir-se "de forma urgent" amb Colau per fer un "gran pacte" perquè la ciutat "no mori d'èxit".
Prohut també creu que és "encertat" que l'Ajuntament hagi suspès la concessió de llicències i recorda que ja havia reclamat obrir un procés de reflexió per replantejar el model turístic. El president de Prohut, Joan Sureda, defensa que la moratòria serveixi per replantejar quin ha de ser el model turístic de la ciutat, en el qual l'associació demana participar-hi activament. "Barcelona no pot ser un macroapartament, però tampoc un macrohotel, ni un macrohostal, ni un macroalberg", ha dit Sureda.