El nou telèfon de Huawei és plegable com un tríptic (Reuters/Florence Lo)

Huawei i Apple, el duel de titans tecnològics que juga la batalla al mercat xinès

Ambdós gegants han posat a la venda el mateix dia a la Xina el Mate X i l'iPhone 16 Pro, dos símbols de la guerra comercial entre les dues empreses
Enllaç a altres textos de l'autor

Esther Ortega

Redactora de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat
TEMA:
Tecnologia

Ja està a la venda a la Xina el Mate XT, el nou model de mòbil de Huawei. El primer terminal amb triple pantalla plegable, que té un preu de sortida de 2.500 euros, però que en la seva versió més cara supera els 3.000. Competirà al mercat amb l'iPhone 16 Pro d'Apple.

Desenes de persones han esperat a les portes de la botiga per ser els primers a poder provar i endur-se un d'aquests aparells, però només ho han pogut fer els que ja comptaven amb una reserva prèvia.

"Estic molt decebut", explicava Bao Chunran, un estudiant de 17 anys que havia fet cua. "Realment esperava provar-lo en persona, però no vaig aconseguir fer la reserva".

L'elevat preu de l'aparell suposa una barrera insalvable per bona part de la població. "Crec que la població mitjana no s'ho podrà permetre, realment no està dirigit al treballador mitjà, sinó a professionals de l'empresa", explica un altre client.

Segons la consultora IDC, les reserves pel nou model han superat els 6,5 milions, i gairebé doblen la partida de mòbils plegables venuts arreu del món al segon trimestre de l'any.


Duel de gegants

Huawei intenta així competir de tu a tu amb Apple, el rei indiscutible dels mòbils de gamma alta. Precisament aquest divendres, la nord-americana també treia a la venda el seu iPhone 16 Pro, a meitat de preu del model xinès.

També hi havia molta expectació i llargues cues a la principal botiga de la capital, malgrat que Apple no el pot oferir encara al país amb el software d'intel·ligència artificial, un dels principals reclams del nou model.

Apple no pot presentar de moment l'iPhone 16 amb IA (Reuters/Florence Lo)

La companyia espera poder fer-ho d'aquí a un any, quan hagi tancat un acord amb un soci local, un requisit legal al país i que segons els experts serà decisiu per rellançar les vendes al gegant asiàtic on no passen per un bon moment. 

Efectes desiguals de la guerra comercial

La guerra comercial iniciada fa 5 anys per Donald Trump entre els Estats Units i la Xina li ha passat factura a Apple. Huawei en canvi, n'ha sortit reforçada: vetada per utilitzar tecnologia nord-americana, va iniciar una escalada tecnològica que l'ha portada a accelerar el desenvolupament d'un sistema operatiu propi, Harmony OS que va llençar al mercat l'agost del 2019.

Per a molts ciutadans, a més, seguint el discurs oficial, triar un Huawei s'ha convertit en una qüestió d'estat.

"Els nostres telèfons Huawei estan enrere en termes de tecnologia i xips, però és aquest buit el que demana el nostre suport". Ho explica Jiang, el propietari d'una botiga tecnològica a Pequín.

"Només amb el nostre suport, Huawei pot tenir l'oportunitat de posar-se al dia amb el primer nivell del món. Així que, per aquest motiu emocional, hem de fer aquesta elecció"

El resultat del duel que comença avui, però, no es coneixerà fins d'aquí a uns mesos quan les dades sobre vendes comencin a desvetllar si el gegant nord-americà és capaç de mantenir l'interès dels consumidors xinesos, davant el creixent interès del client xinès per les marques nacionals. 

ARXIVAT A:
Tecnologia Huawei Apple
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut