Càrregues policials l'1-O (ccma)

Human Rights Watch denuncia la inacció d'Espanya davant el "clar abús" policial l'1-O

En el seu informe anual, l'ONG repassa vulneracions de drets humans en 106 països, 10 dels quals de la Unió Europea
Joan Raventós Actualitzat
TEMA:
Drets humans

L'organització internacional Human Right Watch critica que a hores d'ara no s'ha condemnat cap agent per ús excessiu de la violència durant l'operatiu contra el referèndum de l'1 d'octubre.

Ho diu l'informe anual d'aquesta ONG, que analitza la situació dels drets humans a 100 països del món. Kenneth Roth, director executiu:

 

"El principal fet que hem investigat d'Espanya són les protestes de Catalunya, i el que hem trobat és un ús excessiu de la força per part de la policia. Per això, en l'informe destaquem que encara no hi ha hagut actuació per part de la Fiscalia. L'abús clarament ha existit i fins ara ningú ha estat condemnat."

 

 

Interactiu relacionat: Mapa audiovisual de l'1-O

 

Human Rights Watch recorda que el govern del PSOE encara no ha complert el compromís de reformar l'anomenada llei mordassa i fa notar que hi ha rapers condemnats per cantar contra la monarquia, que hi ha líders independentistes empresonats acusats de rebel·lió i malversació.


Alerta a Europa per la gestió en matèria migratòria

En l'àmbit de la Unió Europea, Human Rights Watch critica el suport a Líbia en matèria migratòria, perquè considera que hi ha senyals evidents de brutalitat contra els migrants en els centres de detenció libis.

L'ONG especialitzada en drets humans també recull l'assassinat de tres periodistes que investigaven casos de corrupció en països de la Unió Europea i afirma que està preocupada per la protecció de la llibertat de premsa.


Vulneracions en 106 països, 10 dels quals de la UE

L'estratègia és de manual: demonitzar minories, obtenir suport dels ciutadans i, un cop al poder, afeblir el contrapoder. És el "modus operandi" dels autòcrates, segons explica l'informe.

Alguns s'hi perpetuen i qui en paga les conseqüències és la gent, que en vol fugir. Com passa a Veneçuela, un exemple que serveix per il·lustrar la portada de l'informe anual de HRW sobre la vulneració de drets humans.

 

Refugiats de Veneçuela

 

Diu, de Veneçuela, que el govern està fiscalitzat per institucions no independents, que hi ha repressió violenta contra la dissidència, que hi ha impunitat contra les violacions dels drets humans i atacs contra la premsa independent. Són els ingredients dels autòcrates.

A la llista hi ha un bon grapat d'exemples. A banda de Veneçuela, parla del Brasil, Turquia, Egipte, les Filipines, Hongria, Polònia, Itàlia, l'Índia, Cambodja, els Estats Units, Rússia, Xina, Moçambic, Guatemala, Nicaragua...

Al llarg de 670 DIN A-4, l'informe repassa vulneracions a 106 països, 10 dels quals de la Unió Europea. Alerta de les travetes constants als immigrants per aconseguir asil, per travessar fronteres o per estar-se amb els seus pares.

Preocupen les atrocitats a col·lectius desprotegits com els rohingyes a Birmània, els uigurs a la Xina, els iemenites o els sirians.

 

Membres de la minoria rohingya en mans de l'exèrcit birmà al setembre a Inn Din (Reuters)

 

I enmig d'aquest panorama, una bona notícia: diu que menystenir els drets humans troba una resistència creixent entre la societat organitzada arreu del món. I posa exemples propers, com les protestes contra la sentència de La Manada a Espanya.

 

Protestes contra la sentència de La Manada (EFE)

 

Informe íntegre:

Informe anual de HRW by on Scribd

ARXIVAT A:
Drets humans Procés català Referèndum 1-O Policia Nacional Guàrdia Civil
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut