I ara, què: els escenaris que s'obren amb la sentència contra la immunitat de Puigdemont
- TEMA:
- Carles Puigdemont
El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha validat la decisió del Parlament Europeu de retirar la immunitat com a eurodiputats a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.
Què significa aquesta decisió? Quins escenaris s'obren a partir d'ara? És més a prop la possibilitat d'una extradició per jutjar-los al Suprem? Quins moviments farà el jutge Pablo Llarena?
El Suprem pot demanar una altra euroordre?
La decisió del TGUE obre la porta a noves euroordres contra Puigdemont, Comín i Ponsatí. Després de la sentència d'aquest dimecres, el jutge Pablo Llarena ha de decidir si torna a presentar-ne.
Aquestes hipotètiques euroordres, les quartes des que part del govern de la Generalitat va marxar a l'exili la tardor de 2017, ja no serien per sedició, sinó per malversació.
Per poder reactivar les euroordres, és necessària una petició de la Fiscalia. Han de demanar-ho els fiscals de la causa del procés: Jaime Moreno, Javier Zaragoza, Fidel Cadena i Consuelo Madrigal.
Una nova euroordre no implicaria una entrega immediata perquè la decisió dependria de la justícia belga, que pot esperar fins que la sentència sigui ferma.
De tota manera, l'advocat Gonzalo Boye considera que, abans d'una altra euroordre, el Suprem ha de tornar a demanar un suplicatori a l'Eurocambra, perquè la del març de 2021 era per un delicte de sedició, eliminat en la reforma del Codi Penal.
Per Boye, la finalitat del suplicatori aprovat per l'Eurocambra era que se'ls extradís a Espanya per jutjar-los per sedició.
Bèlgica hauria d'acceptar una hipotètica euroordre?
Fins ara, la justícia belga ha rebutjat les euroordres presentades per Llarena. Quan el TJUE va resoldre les qüestions prejudicials formulades pel jutge, el gener passat, va dir que cap país de la UE podia qüestionar la competència del Suprem per emetre euroordres.
Tanmateix, va deixar una escletxa oberta: un país sí que es pot negar a entregar algú si considera que l'estat que el reclama té "deficiències sistèmiques" per garantir-ne els drets fonamentals.
Amb una nova euroordre, però, els moviments de Puigdemont quedarien limitats a Bèlgica, perquè si és detingut, com va passar a Alemanya o Sardenya, s'exposa que l'extradició s'acceleri.
Quins seran els propers passos dels eurodiputats de Junts?
La decisió del TGUE no és ferma i, per tant, es pot recórrer. Immediatament després que es fes pública la sentència, Carles Puigdemont ha anunciat que presentaran un recurs de cassació "al més aviat possible" davant del Tribunal de Justícia de la UE.
De fet, Puigdemont ha assenyalat que el Tribunal General no els ha acostumat a donar la raó i s'ha mostrat confiat que el TJUE ho pugui esmenar.
L'advocat Gonzalo Boye ha anunciat recurs contra les dues sentències desfavorables que han rebut del TGUE: la del recurs contra el suplicatori i la que van presentar contra la decisió de l'aleshores president de l'Eurocambra, David Sassoli, de no defensar la seva immunitat, el desembre de 2019, quan el Suprem va sol·licitar el suplicatori després de les terceres euroordres.
Com afecta Clara Ponsatí?
La situació de Clara Ponsatí és diferent de la dels seus companys eurodiputats i no estaria afectada per una nova euroordre. A diferència de Puigdemont i Comín, a l'exconsellera d'Ensenyament no se la processa per malversació agreujada i només se la reclama per un delicte de desobediència, que no comporta pena de presó. És per això que no es pot emetre cap euroordre contra ella.
Ponsatí sí que té vigent una ordre de detenció a territori espanyol, però únicament se la detindria per fer-la comparèixer davant de Llarena. L'exconsellera no es va presentar al Suprem, on estava citada el 24 d'abril. Si trepitja territori espanyol, la tornaran a detenir, com va passar el 28 de març, quan va tornar a Barcelona per sorpresa.
Quant temps hi ha per recórrer la sentència?
L'advocat de Puigdemont, Comín i Ponsatí té ara dos mesos i deu dies per recórrer contra la decisió del Tribunal General de la UE.
Un cop presentat el recurs, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea haurà d'estudiar-lo i prendre una decisió.
Es poden demanar mesures cautelars?
Durant el temps que el TJUE estudiï el recurs, la defensa dels eurodiputats pot demanar que, com a mesura cautelar, tornin a tenir immunitat.
La petició de mesures cautelars anirà lligada al recurs al TJUE.
Poden tornar a territori espanyol?
Puigdemont ha dit aquest dimecres que la possibilitat de tornar a trepitjar territori espanyol és al mateix punt que abans de la sentència: "igual de lluny o igual de prop".
Es poden moure per la Unió Europea?
Els europarlamentaris disposen d'una doble immunitat: d'una banda, immunitat dins del seu estat i, de l'altra, no poden ser detinguts ni processats en el territori de cap estat membre, tal com descriu l'article 9 del Protocol número 7 del Parlament Europeu.
Boye ha afirmat que, després de la sentència del TGUE, Puigdemont, Comín i Ponsatí mantenen l'anomenada "immunitat de desplaçament". És a dir, que poden desplaçar-se per la Unió Europea --amb l'excepció d'Espanya-- però només per exercir com a eurodiputats.
De fet, Puigdemont ha assegurat que té la intenció de desplaçar-se a Estrasburg per assistir al ple de dilluns del Parlament Europeu.
Aquesta immunitat de desplaçament l'havia reconegut fins i tot Pablo Llarena. En la interlocutòria del 21 de març passat, el jutge del Suprem defensava que una hipotètica presó preventiva de Puigdemont i Comín a Espanya seria compatible amb rebre autorització per assistir als plens de l'Eurocambra:
"En la hipòtesi que en un futur els processats fossin materialment privats de llibertat a Espanya, si s'arribés a considerar justificat i eficaç mantenir la presó més enllà del temps precís per prendre'ls declaració, no s'exclouria (tal com contempla el TJUE) l'autorització d'assistir a les diferents reunions parlamentàries"
La sentència del TGUE, però, estableix que no hi ha una distinció especifica per als viatges i que aquesta "immunitat de desplaçament" depèn de la immunitat descrita en l'article 9.
Puigdemont i Comín poden ser detinguts dilluns?
El que fins avui era una possibilitat forassenyada, ara ho és una mica menys. En la mateixa interlocutòria, Llarena afegia un matís i obria la porta a no permetre'ls assistir als plens: el jutge condicionava l'autorització a "que no se'ls hagués suspès la immunitat conforme a l'article 9, paràgraf tercer".
Això és, precisament, el que ha passat aquest dimecres. Per tant, si el jutge Llarena emet una altra euroordre, no és clar que la immunitat de desplaçament protegeixi Puigdemont i Comín.