I ara, què? Putin i el Grup Wagner després d'una mort de Prigojin envoltada d'incògnites
Hi ha qui pensa que la mort de Prigojin just dos mesos després que intentés un alçament militar contra Rússia reforça el president rus, mentre que n'hi ha d'altres que apunten que pot haver signat la seva sentència
Tot el que envolta la mort de Ievgueni Prigojin continua sent un misteri. Enmig de suposicions de què va ser el que va provocar la caiguda de l'avió en què viatjava el líder del grup Wagner, les autoritats russes han anunciat l'obertura d'un cas penal. Buscaran, diuen, esclarir les causes que van portar l'aparell a estavellar-se a la regió de Tver quan volava de Moscou a Sant Petersburg.
Vladímir Putin va comparèixer aquest dijous per expressar el seu condol a les víctimes i per anunciar que investigaria "fins al final" per saber la veritat. En la intervenció va destacar la trajectòria empresarial de Prigojin, malgrat "alguns errors greus", i va elogiar el paper que han tingut els seus mercenaris en la guerra d'Ucraïna.
Les autoritats russes segueixen guardant un silenci hermètic sobre el sinistre i, fins ara, l'únic càrrec que s'ha pronunciat ha estat el líder del partit oficialista Rússia Justa i expresident del Senat Serguéi Mirónov a Telegram.
"Prigozhin molestava a molta gent a Rússia, a Ucraïna i a Occident. D'alguna manera el nombre d'enemics va arribar al seu punt àlgid. En el cas de Prigozhin no es tracta que la víctima s'hagi trobat casualment amb la mort, sinó que van ser uns canalles en concret."
Putin, reforçat o debilitat?
La mort de Prigojin just dos mesos després que intentés un alçament militar contra Rússia deixa una pregunta oberta: el succés reforça Putin o el debilita? Hi ha qui pensa que el president rus en surt reforçat i hi ha qui pensa que, fins i tot, pot haver signat la seva sentència.
Ruth Ferrero, politòloga de la Universitat Complutense de Madrid, ha apuntat a Catalunya Ràdio que això pot suposar "un avís per a traïdors" i que el president rus "demostra la seva autoritat".
"Amb aquest moviment, Putin reforça el seu lideratge i la seva autoritat llençant un missatge a aquells que vulguin posar en marxa empreses similars a les de Prigojin qüestionant les decisions adoptades, indicant que per allà no és el camí i que desapareixeran."
En canvi, Hristo Grozev, periodista d'investigació búlgar reclamat per la justícia russa, pronostica "un nou cop d'estat a Rússia".
"Gran part de la societat i dels dirigents militars russos simpatitzaven amb Prigojin i inclús el veien com el pròxim líder rus. No oblidaran què ha fet Putin amb el seu ídol i esperaran al moment adequat per organitzar un cop d'estat."
Segons el periodista, Putin "estava obligat" a matar el cap del grup Wagner perquè governa el país "com es dirigeix una màfia". "Si deixes que algú et desafiï i no l'elimines, no ets ningú", ha afirmat Grozev.
El president rus, en el punt de mira
A hores d'ara no hi ha cap prova que demostri que el president rus pugui haver ordenat la mort de Prigojin, que Putin tenia en el punt de mira de la revolta del grup de mercenaris Wagner contra el Kremlin del 25 de juny.
Tot i això, el succés ha reobert la carpeta de les desaparicions sobtades i sospitoses de personalitats russes que en un moment o un altre han estat vinculades al cercle íntim de Putin, i molts actors internacionals l'acusen d'haver perpetrat l'assassinat del líder del grup Wagner.
Volodímir Zelenski, president ucraïnès, ha apuntat al Kremlin com a responsable de la mort del líder del grup Wagner i ha negat rotundament que Kíiv estigui implicat en el succés: "Tots sabem qui hi ha darrere de tot això"
Joe Biden, per la seva banda, ha dit que no l'ha sorprès gens aquesta mort, i ha afegit que, tot i no tenir prou informació, "no passen gaires coses a Rússia sense que Putin hi estigui al darrere".
Què va passar a l'avió?
El primer que caldria establir és si l'avió va patir un accident o si se'l va abatre. Segons una de les versions preliminars, l'aeronau, que va caure d'una alçada de 8,5 quilòmetres, hauria patit un atemptat amb bomba. L'artefacte, apunten, hauria viatjat amagat al compartiment del tren d'aterratge de l'aparell.
Una altra versió, en canvi, assegura que seria un míssil de les defenses antiaèries qui hauria impactat al jet privat i l'hauria fet volar pels aires. L'error humà o el tècnic també s'estarien contemplant, però l'aparell, un Embraer brasiler, només havia registrat un accident en més de 20 anys de servei.
L'Autoritat Russa d'Aviació Civil situa Prigojin a la llista de passatgers de l'avió que va caure a la regió de Tver, al nord de Moscou. Hi viatjaven tres tripulants i, segons la llista, set passatgers, amb destí a Sant Petersburg. Prigojin acabava de tornar de l'Àfrica.
Tot i que fonts oficials apunten que s'han pogut recuperar 10 cadàvers, s'haurà d'esperar a la certificació oficial per saber si algunes de les restes són les del líder dels mercenaris.
El mateix grup Wagner, a través d'un canal de Telegram, també ha afirmat que l'aparell va ser abatut per les defenses antiaèries russes. Una hipòtesi que no es comparteix des del Pentàgon, tot i que fonts dels Estats Units apunten a algun explosiu en l'interior de l'aparell.
Fonts de defensa del Regne Unit apunten a l'agència d'intel·ligència russa, l'FSB, hereus del temut KGB. Segons aquestes fonts, l'agència és totalment lleial a Putin (que va servir 16 anys al KGB fins a arribar al grau de tinent coronel) i controla les fronteres de Rússia.
El futur del grup Wagner
La mort de Prigojin pot haver suposat un revés gairebé definitiu al grup de mercenaris Wagner. La politòloga de la Universitat Complutense de Madrid Ruth Ferrero assegura que el futur de l'organització es preveu complicat.
"Wagner està compost de diverses unitats: la d'intel·ligència, la militar i la de logística. Potser el que farà serà desmembrar el grup i repartir-lo: la part que estigui situada a Rússia, per a algun oligarca, i la que estigui a l'exterior, distribuir-la o absorbir-la per part d'alguna altra empresa de seguretat privada."
Una de les empreses que poden veure's beneficiades per la situació és propietat del ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, el principal enemic que tenia Prigojin.
Mentre que a Ucraïna el grup Wagner està en retirada, actualment el seu negoci s'escampa per diversos països africans. L'estratègia que utilitzen és la d'identificar estats fràgils i oferir-los suport militar a canvi de tenir accés als recursos naturals.
Segons els experts, Rússia ha subcontractat a Wagner part de la seva acció a l'Àfrica des del 2014: seguretat en el desplegament de combatents al costat dels exèrcits nacionals a Líbia, a la República Centreafricana i Mali o duent a terme campanyes de desinformació i desestabilització o comerç relacionat amb l'explotació de recursos minerals.
Els analistes apunten que el Kremlin no té cap interès en què aquestes activitats s'aturin, i substituir el personal del grup Wagner a l'Àfrica requeriria trobar nous candidats amb xarxes de contactes i experiència suficients, una tasca gairebé impossible.
- ARXIVAT A:
- RússiaVladímir Putin