I si la primera vacuna contra la Covid fos russa? El Kremlin vol tenir-la al setembre

Els ministeris de Defensa i de Salut de Rússia asseguren que els voluntaris de l'assaig han generat anticossos contra el coronavirus
Manel Alías Tort Actualitzat
TEMA:
Rússia

A bona part del món causaria sorpresa. Però no pas als que segueixen els principals mitjans de comunicació russos. Feia temps que parlaven de la possibilitat que el Centre Epidemiològic i de Microbiologia Gameleia tingués el preparat enllestit per a ser fabricat massivament al setembre. S'acosta el termini i no hi ha desmentits. Al contrari. Es referma el pronòstic amb més contundència.

La fase I, la que s'administren les injeccions i es fa el seguiment a grups reduïts de persones –a Rússia, entre els voluntaris hi ha hagut desenes de militars i de persones relacionades directament amb el projecte, cosa que genera crítiques entre la comunitat científica– ha estat un èxit, segons han assegurat tant el ministeri de Defensa com el de Salut: els voluntaris han generat els anticossos que poden lluitar contra el virus de la Covid-19 i ningú ha experimentat efectes secundaris importants.

 


En el panorama mundial de vacunes de l'Organització Mundial de la Salut, el projecte rus hi figura, però per darrere d'una quinzena que estan més avançats, i que encapçalen la xinesa Sinovac i la vacuna de la Universitat d'Oxford.

 

 

Però Rússia creu que les dues següents fases en què es prova la injecció en milers de persones, de diferents perfils i fins i tot en diferents països, seran ràpides. De fet, segons el Ministeri de Salut, la fase dos arriba ja al final.

Kirill Dmitriev, el director del fons d'inversió rus que finança els assajos a Rússia, fa aquest pronòstic.

"Produirem uns trenta milions de vacunes a Rússia aquest any. Creiem que la del centre Gameleia serà la primera aprovada per arribar al mercat."

Dmitriev explica que els que se sorprenen que Rússia estigui en el grup de països capdavanters en desconeixen el bagatge científic:

"Rússia ha estat sempre líder mundial en vacunes. Tenim una plataforma molt eficient de la vacuna de l'Ebola que s'ha modificat per fer servir contra el coronavirus."

 

El director del fons d'inversió rus que finança els assajos a Rússia, Kirill Dmitriev (Reuters / Alexander Zemlianichenko)

 

Segons ha explicat Dmitriev a l'agència Reuters, ell mateix ha format part de l'assaig clínic:

"A mi em van vacunar. Després de la segona injecció, el meu nivell d'anticossos va augmentar a 10,4 IgG. La gent que ha estat molt malalta té un nivell al voltant de 6. Pots donar plasma quan els teus nivells estan per sobre d'aquesta xifra. Per tant, ara, un cop vacunat, puc donar plasma que ajudaria la gent malalta de Covid."

 

El projecte rus, però, genera també interrogants per la pressa amb què es vol enllestir i perquè hi ha poca informació disponible encara. A més,  el persegueix la polèmica. Per una banda, el Regne Unit, el Canadà i els Estats Units van emetre un comunicat conjunt acusant el Kremlin de voler-los robar informació sobre els seus projectes de les vacunes per a la Covid-19.

 

 

I una informació de Bloomberg assegura que que l'elit empresarial i política russa ja haurien estat vacunats amb la vacuna experimental des de l'abril. El govern rus i el centre científic ho han negat. Quan li han preguntat al portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, que va patir la malaltia, si a Putin li havien administrat ja el preparat ha respost que "probablement no seria una bona idea utilitzar una vacuna que no ha estat certificada en el cap de l'estat".

Rússia és el quart país del món amb més positius per coronavirus registrats oficialment. La cursa per la vacuna, però, no és només una qüestió sanitària interna. Forma part també de la lluita del Kremlin per guanyar prestigi internacional.

 

Producció farmacèutica en un laboratori de Sant Petersburg (Reuters / Anton Vaganov)

 

ARXIVAT A:
Rússia Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut