Ibarretxe allarga la mà a Zapatero i li proposa recuperar els acords de Loiola
Juan José Ibarretxe ha allargat la mà al diàleg amb José Luis Rodríguez Zapatero i proposarà al president espanyol recuperar els acords de Loiola per avançar cap a la normalització política d'Euskadi. En una entrevista a Euskal Telebista, Ibarretxe ha dit que proposarà al president del govern espanyol, a la reunió prevista pel 20 de maig, recuperar els plantejaments que el PNB, el PSOE i l'esquerra abertzale van fer sobre la pacificació d'Euskadi durant l'última treva d'ETA. El lehendakari ha dit que pretén que el president espanyol firmi ara els plantejaments que llavors van quedar en no res i que aquest acord a dues bandes sigui ratificat al Parlament basc i, després, en una consulta impulsada pels dos governs el 25 d'octubre.
A través d'una carta, Juan José Ibarretxe ha fet una proposta al president del govern espanyol que inclou dos punts: en primer lloc, la firma de les bases polítiques que el PSE-EE "es va comprometre a subscriure" a les converses de Loiola l'octubre del 2006, i en segon lloc, la recuperació de la declaració del Congrés dels Diputats de l'octubre del 2005 a favor del diàleg amb ETA, si la banda mostra una clara voluntat de deixar la violència.
El lehendakari també ha proposat a José Luis Rodríguez Zapatero que, un cop tots dos hagin arribat a un acord, es constitueixi una taula de partits bascos per consensuar un marc de convivència que se sotmeti a referèndum el 2010. A l'entrevista a la televisió pública basca, Ibarretxe no ha descartat l'avançament de les eleccions autonòmiques. "Hem d'anar pas a pas, i veure què passa, perquè es poden pujar les escales de dues en dues, però ensopegaries", ha firmat el lehendakari.
El president basc també ha remarcat que la seva proposta és "absolutament oberta". Respecte a l'entrevista que el pròxim dia 20 mantidrà amb Zapatero, Ibarretxe ha assegurat que "millor tard que mai" i que espera no anar-hi "per res", en al·lusió a les declaracions de la vicepresidenta del govern espanyol, que va afirmar que la reunió "no servirà per a res".