Iceta diu que el Ministeri de Sanitat necessita "més musculatura"

El president de la Generalitat respon al líder del PSC que el que pretén és una "loapa sanitària"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

El 21 de juny acabarà l'estat d'alarma pel coronavirus, després de 100 dies. Dilluns, però, hi ha zones de Catalunya on -amb la fase 3- deixarà de tenir efecte. Un dels motius de controvèrsia política durant les sis pròrrogues de l'estat d'alarma ha estat la presa de decisions centralitzada del govern espanyol en detriment de les autonomies. El govern català ha reclamat reiteradament recuperar les competències; el líder del PSC, però, aposta per reforçar el paper del Ministeri de Sanitat.

Miquel Iceta considera que una de les lliçons de la pandèmia és que el Ministeri de Sanitat era massa residual i que, de cara al futur, això s'ha de revisar. En una entrevista a "Els Matins" de TV3, Iceta afirma que estava pensat "de forma molt residual".

"Ara hem vist que en determinades circumstàncies necessita més musculatura i més força"

Segons Iceta, la seva aposta és compatible amb el fet que les comunitats autònomes mantinguin les competències. Assegura que parla d'un ministeri amb paper "federal".

El líder del PSC creu que l'estat d'alarma no ha suposat un canvi substancial en les competències de la Generalitat: defensa que Catalunya ha continuat tenint la gestió en política sanitària.

"Hi ha coses que el Departament de Salut hagués volgut fer i no ha pogut fer en temes de política sanitària? Hagués organitzat els metges i les infermeres de diferent manera?"

Iceta afirma que el govern català no ha pogut decidir sobre les mesures del confinament perquè "afecten llibertats fonamentals".

En relació a l'ingrés mínim vital, Iceta s'ha mostrat partidari que es gestioni des de les comunitats autònomes i ha posat l'exemple de la Llei de Dependència. Assegura que "acabarà passant" i que serà aviat: "No acabarà passant d'aquí vint anys".


Una "loapa sanitària"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat la proposta del primer secretari del PSC com una "loapa sanitària", en referència a la llei del 1982 sobre l'harmonització del procés autonòmic, que va  igualar per baix les competències de les comunitats autònomes.

En una visita al Masnou, Torra s'ha ha explicat que el model centralitzat és "el més erroni" per al dia a dia i en cas de pandèmia. El president ha assenyalat que durant la pandèmia s'ha demostrat que als estats petits o "realment federalitzats" s'ha permès la gestió descentralitzada de la salut. I ha afegit que espera que no es confirmin les paraules d'Iceta.

"Si hem de reforçar alguna cosa, és l'atenció primària en aquest país. El sistema de salut català és un sistema d'èxit que ha pogut triplicar les UCI gràcies a la seva fortalesa"


Geometria variable

Després del suport de Ciutadans al govern espanyol a les pròrrogues de l'estat d'alarma, Iceta ha dit que li agradaria mantenir la majoria que va permetre la investidura de Pedro Sánchez, però ha afegit que, "si en determinats moments s'amplia, molt millor".

"El tema no és qui, sinó el què"

Iceta ha dit que discrepa del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que veu incompatible que el govern espanyol tingui el suport d'ERC i de Ciutadans.


Nega que el fitxage Montilla siguin "portes giratòries"

Miquel Iceta creu que el fitxatge de José Montilla per Enagás no és incompatible amb el fet que continuï utilitzant l'oficina d'expresident. Iceta assegura, a més, que no es tracta d'un cas de portes giratòries perquè fa 14 anys que va deixar de ser ministre d'Indústria i 10 que no és president de la Generalitat.

En l'entrevista, Iceta ha defensat que Montilla no ha de renunciar a la seva oficina d'expresident perquè ho serà sempre i creu que no s'ha de modificar la legislació que regula els expresidents com plantegen els comuns.

ARXIVAT A:
Salut Coronavirus Procés català Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut