
Identifiquen l'últim àpat d'Ötzi, l'home dels gels: cérvol i cabra dels Alps
- TEMA:
- Ciència
Un àpat amb molts greixos animals, amb carn de cérvol i de cabra dels Alps i amb espelta. Aquest va ser l'últim àpat d'Ötzi, l'home dels gels que va morir fa 5.300 anys i que va ser trobat, momificat, el 1991. Un àpat que no estava encara digerit del tot.
Ötzi va ser una troballa excepcional i les anàlisis que se li han practicat han revelat moltes coses sobre els seus hàbits i fins i tot sobre la forma com va morir -li van disparar una fletxa després d'una baralla. Però saber què va menjar abans de morir ha costat molts anys. I encara que sembli una broma, era perquè no li trobaven l'estómac.
Efectivament, l'estómac es va moure de lloc durant el procés de momificació. Finalment, a partir de les pedres de la vesícula biliar, que es troba vora l'estómac, i amb tècniques radiològiques van descobrir on era l'òrgan desaparegut.
I a partir d'aquí, combinant observacions al microscopi amb tècniques d'ADN s'ha pogut esbrinar quin era el menjar que havia ingerit l'home del gel i que no va poder digerir perquè la mort el va sorprendre abans. Un equip dirigit per Frank Maixner, de l'Institut per l'Estudi de la Mòmia, a Bolzano, ha publicat els resultats a la revista Current Biology.
La major part del greix el va obtenir amb la carn de la cabra dels Alps, un animal que encara es pot trobar en aquelles contrades. Això li devia proporcionar l'energia necessària per suportar el fred i per moure's per les muntanyes. També s'ha descobert que havia menjat cérvol. I tot això acompanyat de cereals, concretament d'espelta, ben coneguda des de l'Antiguitat.
Fins i tot hi ha restes de carbó, cosa que indica que va cuinar la carn. Fent proves amb carns actuals, els investigadors han deduït que la devia escalfar a més de 60 graus. Sembla que la carn ingerida no provenia d'una peça de caça recent, sinó que Ötzi la portava com a provisió. Potser l'havia assecat o fumat perquè es conservés. Tot això revela una persona ben organitzada per superar l'aspre medi per on es movia. Així ho resumeixen a l'article:
"El darrer àpat de l'home del gel va ser una mescla equilibrada d'hidrats de carboni, proteïnes i lípids, perfectament ajustada als requeriments energètics de les seves llargues caminades a gran alçades".
Curiosament, els investigadors també han vist que va ingerir molses i un tipus de falguera tòxica. Una hipòtesi és que la prengués conscientment per tractar algun problema d'estómac, com fan encara avui alguns pobles indígenes. Una altra possibilitat és que emboliqués el menjar amb la falguera i n'ingerís accidentalment.
Els autors remarquen que hi ha molt poca informació sobre la dieta dels humans que van viure fa uns quants mil·lennis. Per això, consideren que aquesta és una oportunitat única per conèixer què menjaven els nostres ancestres.
- ARXIVAT A:
- Ciència