Identifiquen per primer cop amb ADN un cos trobat en una fossa de la Guerra Civil

Quatre cossos podrien ser identificats aviat

RedaccióActualitzat

Per primer cop, un cos trobat en una fossa de la Guerra Civil ha estat identificat gràcies a l'ADN. Això ha estat possible gràcies al Programa d'Identificació Genètica, que es va posar en marxa el 2016 i que creua les dades genètiques de les restes òssies amb les de familiars vius que les han cedit. La consellera de Justícia, Ester Capella, va entregar personalment els resultats a la família. Un equip de TV3 en va ser testimoni.

 

 

El cos es va trobar a la fossa del Soleràs, a les Garrigues, la més gran que s'ha excavat fins ara juntament amb la de Miravet. En aquestes dues fosses s'han recuperat, gràcies al pla de fosses, les despulles de 250 persones; la majoria eren soldats, però també hi havia civils víctimes dels bombardejos.

 

 

La víctima que s'ha identificat era Leandre Preixens Torrebadella, un home de més de 60 anys que presentava diverses fractures causades al voltant del moment de la mort a tot el costat dret del cos. També tenia metralla incrustada al crani i a les costelles. Va morir mentre construïa un refugi al poble per protegir-se dels bombardejos. I, curiosament, en Leandre era un supervivent de la Guerra de Cuba.

Hi ha quatre cossos més recuperats al Soleràs que podrien ser identificats aviat. Es tracta d'un soldat republicà de 32 anys, de Maldà (l'Urgell), amb una cama amputada, un soldat del bàndol nacional de Burgos i dos civils més morts en el bombardeig del Soleràs la nit de Nadal del 1938.

En l'últim any s'ha multiplicat per quatre el nombre de cossos recuperats de fosses comunes des de la fi del franquisme: s'ha passat de 58 a 339. Del mig miler d'enterraments col·lectius que hi ha localitzats a Catalunya, fins ara només se n'han obert 38, catorze dels quals durant  l'últim any.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut