Un noi de 20 anys, identificat com a autor de l'atemptat contra Donald Trump
Thomas Matthew Crooks ha estat abatut per agents del Servei Secret després de disparar diversos trets contra l'expresident en un míting a Pensilvània
L'FBI ha identificat l'autor de l'atemptat de Donald Trump com a Thomas Matthew Crooks, un jove d'uns 20 anys que ha estat abatut després de disparar al candidat republicà a les eleccions i expresident dels Estats Units, segons ha dit l'agència nord-americana en un comunicat.
"L'FBI ha identificat Thomas Matthew Crooks, de 20 anys, de Bethel Park, Pensilvània, com l'individu implicat en l'intent d'assassinat de l'expresident Donald Trump el 13 de juliol a Butler, Pensilvània."
Es tracta d'un home blanc, natural de Pensilvània que vivia a Bethel Park, a prop d'on es feia el míting i que estava registrat com a votant republicà al cens estatal de votants.
L'FBI, que ha tractat el cas com un intent d'assassinat a l'expresident, s'ha fet càrrec de la investigació dels fets, juntament amb el Servei Secret i les policies estatal i local.
L'arma la va comprar el pare
Segons el diari Wall Street Journal, els investigadors han trobat explosius dins del cotxe de Thomas Matthew Crooks, el presumpte autor dels trets que han ferit Donald Trump. El cotxe estava aparcat a prop del lloc on l'expresident nord-americà feia dissabte el seu míting a Butler.
D'altra banda, segons el mateix mitjà i la cadena de televisió ABC, que citen fonts oficials, l'arma que Crooks va fer servir la va comprar de forma legal el seu pare.
S'investiguen els motius
L'FBI havia demanat la col·laboració de la població i els assistents a l'acte, posant un telèfon especial per comunicar qualsevol pista. De moment no se sap quins han estat els motius pels quals el jove ha intentat assassinar l'expresident, ni si es tracta d'un "llop solitari" o tenia algun còmplice.
La cadena CNN ha informat que quan els agents han arribat al terrat des d'on ha disparat el franctirador, el jove estava estirat. El Servei Secret han puntualitzat que l'atacant estava en un terrat fora del recinte de l'acte electoral. La cadena ha calculat que estava entre uns 120 o 150 metres d'on estava el candidat republicà.
El canal de televisió ha afegit que, segons els testimonis, el jove, vestit de camuflatge, no duia cap document. Això ha fet que hagin trigat unes hores a identificar-lo.
L'atacant ha disparat diversos trets a Trump durant un míting a Pensilvània i l'ha ferit en una orella. Arran dels trets una persona ha mort i dues persones més d'entre el públic han resultat ferides greus.
Un mitjà local de Pittsburgh, WTAE, assegura que el tirador ha disparat fins a vuit trets amb un fusell tipus AR-15 abans de ser abatut pel Servei Secret. Altres testimonis parlen de quatre trets, un detall que encara no s'ha pogut determinar. Tot i que, l'agent especial de l'FBI Kevin Rojek, en una roda de premsa dissabte a la tarda, va qualificar de "sorprenent" el nombre de trets que l'atacant va poder disparar. A la compareixença davant de mitjans no hi havia cap representant del Servei Secret per respondre.
Donald Trump ha estat atès i donat d'alta en un hospital local i després ha tornat a Nova York. Ha baixat pel seu propi peu les escales de l'avió que ha aterrat a l'aeroport de Newark. Sa i estalvi, s'ha retirat al seu domicili de la Torre Trump a Manhattan.
Investigació per l'actuació del Servei Secret
El portaveu Steve Cheung, en nom de l'expresident Trump, ha agraït al Servei Secret i als primers auxilis "la rapidesa d'acció durant aquest acte menyspreable".
Però, sense deixar temps a recollir més informació dels fets, el president de la Cambra de Representants, el republicà Mike Johnson, ha promès que es farà una "investigació completa dels tràgics esdeveniments". Ja ha convocat pel 22 de juliol, la directora del Servei Secret, Kimberly Cheatle, i altres funcionaris del Departament de Seguretat Nacional (DHS) i l'FBI per respondre davant la comissió del que es considera "una important fallada de seguretat".
L'equip de campanya de l'expresident ha anunciat també que reforçaran les mesures de seguretat a la Convenció Nacional Republicana se celebrarà la setmana que ve a Milwaukee, i a la que Trump ja ha anunciat que assistirà per ser nomenat candidat a la presidència dels Estats Units.
Joseph LaSorsa, un antic agent del Servei Secret que va ocupar la seguretat presidencial, consultat per Reuters, no dubta que internament "hi haurà una revisió intensiva" de l'incident.
La seguretat als mítings
La seguretat dels candidats i dels actes de la cursa electoral depèn del Servei Secret dels Estats Units en col·laboració amb les policies estatals i locals.
Durant la majoria d'actes de campanya de Trump, la policia local ajuda el Servei Secret a assegurar el lloc. Agents d'altres agències del Departament de Seguretat Nacional, com ara l'Administració de Seguretat del Transport, també hi participen ocasionalment.
La dificultat de garantir la seguretat en els mítings de Donald Trump rau en la gran assistència de públic, de milers de persones que se solen convocat en recintes a l'aire lliure i que són actes que duren hores.
Abans dels esdeveniments, els agents escorcollen el lloc a la recerca de bombes o altres amenaces, i Trump sempre es desplaça en una caravana blindada.
La policia sol tancar el perímetre amb barreres i es fan controls d'accés. Tots els assistents passen per un detector de metalls i agents de protecció armats escorcollen bosses i fins i tot les carteres. Unes mesures i escorcolls de què han donat fe diversos testimonis per entrar a l'acte.
Paul Eckloff, un antic agent del Servei Secret que es va retirar el 2020, ha dit que els agents han d'haver examinat tots els terrats amb una línia de visió a l'escenari, abans de l'acte. "Aquesta persona es va amagar fins que es va convertir en una amenaça, o no va ser una amenaça fins que va revelar les seves armes", ha dit l'exagent.
Un testimoni recollit per la BBC, que no ha volgut donar el seu nom, ha explicat que va veure el franctirador. "S'arrosegava per la teulada i duia un rifle". Estava fora del recinte per escoltar Trump i, amb altres persones que estaven amb ell, van intentar alertar els serveis de seguretat sense que els fessin cas.
- ARXIVAT A:
- Trump Eleccions Estats Units 2024