Igualtat demana tolerància zero amb la violència masclista davant d'un dels juliols amb més crims

Aquest juliol ha estat especialment tràgic pel que fa al nombre de dones assassinades a mans de la seva parella o exparella, un dels pitjors en els últims 13 anys

RedaccióActualitzat

El Ministeri d'Igualtat ha convocat aquest dimarts al matí el comitè de crisi per analitzar els últims crims per violència masclista, després d'un mes de juliol en què almenys set dones han estat assassinades a l'estat per les seves parelles o exparelles. Hi ha un vuitè cas que s'investiga com a crim masclista, pendent que s'acabi de confirmar.

L'últim cas confirmat a Catalunya ha estat la mort d'una dona aquest cap de setmana a Barcelona, presumptament assassinada per la seva parella. La vuitena víctima és una dona de 22 anys assassinada a Utrera que s'està investigant si es tracta de violència masclista.

És la quarta ocasió que el departament que dirigeix Irene Montero convoca aquesta reunió, en la qual també participen el Ministeri de Justícia, la Fiscalia i les comunitats autònomes.

La ministra ha fet una crida a la ciutadania de tolerància zero davant de qualsevol indici. Els experts recomanen estar especialment alerta en períodes de vacances com ara.

Davant els crims masclistes dels últims dies, tant Montero com la delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, han expressat la "més absoluta condemna".

"La ciutadania demostrant que no hi ha tolèrància contra qualsevol tipus de violència de gènere, no només la violència masclista més extrema. Si som inolerants davant d'això les dones sabran, i també els seus fills i filles, que estarem allà quan ens necessitin. Aquesta actitud i col·laboració ciutadana, cregui'ns que salven vides.

Manifestació del 8M a Lleida
Manifestació del 8M a Lleida (Europa Press/Marc Carnicé)

Més risc de violència masclista durant les vacances

L'estiu ha començat amb males dades per a la lluita contra la violència masclista a l'estat. Des que va començar el període estival, vuit dones han estat assassinades per la parella o l'exparella. Des de principi d'any, serien 32 les víctimes mortals per violència masclista. La xifra arriba a 1.216 des que van començar a comptabilitzar-se les dades, l'any 2003.

A Catalunya, nou dones han mort assassinades per violència masclista aquest any, dues de les quals en l'última setmana.

Els períodes de vacances acostumen a deixar repunts en la violència masclista. Durant les últimes vacances de Nadal, entre el 22 de desembre i el 8 de gener, 11 dones van ser assassinades a l'estat per la parella o l'exparella.

Els experts avisen que les vacances suposen un moment de més vulnerabilitat per a les dones víctimes de maltractaments, perquè estan obligades a conviure amb el seu agressor les 24 hores del dia. 

"En situacions de violència quotidiana, les rutines i hàbits generen controls de seguretat a la dona, que sap a quina hora marxa el marit a treballar, a quina hora torna, etc. En els períodes de vacances, aquests hàbits es trenquen, de manera que hi ha més risc i menys control de seguretat per part de la dona", assegura el psicòleg i professor de la Universitat Internacional de València José Antonio Echauri.

També la calor pot fer que les persones es trobin més irascibles i incòmodes. Un estudi de l'Institut de Salut Carlos III indica, de fet, que les temperatures extremes fan que el risc d'agressió masclista augmenti un 40%.
 

 

On demanar ajuda

Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha el telèfon 900 900 120, específic d'atenció i informació. Funciona les 24 hores del dia cada dia de l'any, atén consultes i urgències, és gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió, també es pot trucar al 112.

També funciona el WhatsApp 601 001 122, per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.

Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la seva situació econòmica.

 

 


 

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut