Establiemnt d'IKEA a Shangai

IKEA i Google tanquen els seus establiments i oficines a la Xina pel coronavirus

Mentre que, a la Xina, ja són 170 els morts i prop de 8.000 els infectats, l'OMS podria declarar l'emergència global pels 104 casos detectats a 15 països

Actualitzat

Ikea i Google anuncien el tancament temporal dels seus centres a la Xina a causa del coronavirus. Els morts per la malaltia amb origen a Wuhan pugen a 170 a tot el país i la xifra d'afectats s'acosta als 8.000.

Ja se n'han detectat 104 casos fora de la Xina, a 15 països. L'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, decidirà aquest dijous si declara l'emergència global pel coronavirus.

Rússia ha decidit tancar temporalment la seva frontera oriental amb la Xina. Com a mesura de precaució, el govern rus ha decidit deixar d'emetre visats electrònics a ciutadans xinesos a partir d'aquest dijous com a resposta a l'esclat del coronavirus, segons ha informat el ministeri d'afers exteriors.
Rússia també ha anunciat que limita els enllaços ferroviaris amb la Xina a partir de demà divendres, deixant només trens directes entre Moscou i Pequín. 

 

Alentiment econòmic a la Xina

La preocupació és màxima i se succeeixen els anuncis que indiquen una aturada progressiva de l'activitat econòmica. Els efectes es noten a les borses.

Aquesta matinada, IKEA ha anunciat que tanca els 30 centres que té a la Xina. També Google hi tancarà totes les seves oficines, incloent-hi les de Hong Kong i Taiwan.

A moltes ciutats xineses, els carrers són buits. Els establiments i atraccions turístiques estan tancats. Les cadenes Starbucks o McDonalds també han tancat alguns establiments. La cadena de cafeteries pren la temperatura als clients i els demana que es posin mascareta.
 

La cadena Starbucks pren la temperatura als clients i els demana que portin mascareta (REUTERS Carlos Garcia Rawlins)

Després que ho fes British Airways, companyies aèries d'arreu del món han començat a cancel·lar vols a la Xina, parcialment o totalment. Lufthansa, Swiss Air o Iberia han suspès els vols a la Xina. Altres companyies, com ara Air France o la hongkonguesa Cathay Pacific, redueixen progressivament els vols. Aquest dijous, la companyia israeliana El Al també ha suspès els vols amb Pequín fins al 25 de març, tot i que manté la resta de destinacions que té a la Xina.


Mesures internes a la Xina

El govern xinès ja va decretar que les vacances de l'Any Nou lunar s'allarguessin fins al 3 de febrer a tots els centres docents, des de les guarderies fins a les escoles i universitats. També s'han restringit viatges i transports a desenes de ciutats.

Algunes de les principals empreses xineses han decidit tancar les oficines, com a mesura preventiva, i han recomanat al personal que treballessin des de casa.

Els carrers de Wuhan, totalment buits, i el comerç aturat (REUTERS Stringer)

Les autoritats xineses també han anunciat que s'ajorna fins a l'any vinent, el 2021, la celebració del Campionat Mundial d'atletisme indoor que s'havia de fer el mes de març a Nanjing.
 

El coronavirus ja arriba a 15 paÏsos

Continua creixent el balanç de morts i infectats pel coronavirus a la Xina. Els morts ja són 170, i els afectats confirmats, 7.711. La malaltia ha superat les fronteres xineses i ha arribat a 15 països, on s'hi han confirmat 104 persones infectades, tot i que no s'ha registrat cap mort.

El Comitè d'Emergència de l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, es reuneix aquest dijous a Ginebra per decidir si declara l'emergència global pel coronavirus. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, ha expressat la seva preocupació per l'expansió del virus fora de la Xina.

"Els darrers dies, el progrés del virus, en especial en alguns països, i sobretot la transmissió de persona a persona, ens preocupa. Tot i que les xifres fora de la Xina encara són relativament petites, mantenen el potencial d'un brot molt més gran."

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, s'ha mostrat preocupat per l'expansió del coronavirus fora de la Xina (REUTERS Denis Balibouse)


Un cas a Finlàndia

La llista de països europeus amb casos confirmats de coronavirus es va ampliant. Primer va ser França, on ja hi ha 4 casos, després Alemanya, amb 4 casos més i ara també Finlàndia.

Es tracta d'un pacient xinès que havia viatjat a Wuhan. Està ingressat en aïllament en un hospital del nord del país, en territori sami. Segons les autoritats hi ha 15 persones més que podrien haver estat exposades al virus.

Pel que fa a les repatriacions, s'ha sabut que dels 206 japonesos que van abandonar la ciutat de Wuhan, on és l'origen del coronavirus, 3 han donat positiu. El mateix dimecres es van repatriar 200 japonesos més.

Ingressat en aquest hospital el cas de detectat de coronavirus a Finlàndia (REUTERS Lehtikuva Lehtikuva)


Repatriacions a Europa

A la Unió Europea, els països socis mantenen contactes per concentrar les operacions de repatriació i evitar vols des de cada país membre. França prepara dos avions per portar ciutadans francesos.

Segons la Comissió Europea hi ha uns 600 ciutadans de la unió que han comunicat la seva voluntat de ser evacuats de la Xina pel brot de neumònía vírica, o coronaviorus.

Pel que fa a la vintena d'espanyols que hi ha a Wuhan, seràn evacuats en les pròximes hores amb un vol britànic. 

 

Un cop retornades, les persones procedents de la Xina hauran de passar quarantenes. A la Unió Europea, les autoritats sanitàries han establert l'ingrés hospitalari en condicions especials de 14 dies. D'altres països, com el Japó, opten per la quarantena domiciliària.

Aquest dijous hi ha una reunió al Ministeri de Sanitat, amb el ministre Salvador Illa, per abordar aquesta qüestió i altres de relacionades amb el virus.

Els 200 nord-americans, diplomàtics i les seves famílies, que van arribar aquest dimecres a Califòrnia procedents de Wuhan, els mantindran aïllats durant almenys 72 hores, en observació en una base militar.

Corea del Sud prepara quatre vols d'evacuació dels seus ciutadans a Wuhan, mentre que 92 ciutadans repatriats de Singapur passaran una quarantena de 14 dies, segons el ministre d'Afers Exteriors del país.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutXinaUnió EuropeaEstats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut