Illa descarta fer obligatòria la vacuna de la Covid-19: "Podria ser contraproduent"
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una imatge d'arxiu (EFE/Rodrigo Jiménez )

Illa descarta fer obligatòria la vacuna de la Covid-19: "Podria ser contraproduent"

El ministre de Sanitat no concreta quina "part molt substancial" de la població es vol vacunar abans del juny

RedaccióActualitzat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat aquest dissabte que la vacunació contra el coronavirus pugui ser obligatòria.

Entrevistat al programa "El suplement", de Catalunya Ràdio, Illa ha afirmat que "amb alts i baixos, la població accepta bé les vacunes" i que aquest any es vacunaran de la grip 14 milions de persones, 4 milions més que l'any passat.

"Nosaltres pensem, els experts ens recomanen, que, de moment, no fa falta ni és necessari, i fins i tot podria ser contraproduent, fer obligatòria la vacuna."

"Crec que hi ha un nivell de conscienciació del que suposa aquesta pandèmia per a tots nosaltres, i també una comprensió clara que la manera de superar-la, o de començar a superar-la, és vacunar-nos aquells a qui ens pertoqui fer-ho."

Aquesta afirmació del ministre arriba després que aquest dijous el PP gallec va proposar al Parlament d'aquesta autonomia multar les persones que es neguin a ser vacunades.

És una mesura inclosa en la proposta per reformar la llei de salut de Galícia, i que, si s'acaba aprovant, es podria aplicar en "casos extraordinaris", segons el portaveu del PP, Pedro Puy.

Amb la reforma proposada, el PP gallec pretén convertir aquesta llei en una eina per afrontar les pandèmies sense haver de recórrer a mesures excepcionals com l'estat d'alarma.

"Quin percentatge?"

Pel que fa a l'anunci fet aquest divendres per Pedro Sánchez que abans del juny es vol vacunar "una part molt substancial" de la població espanyola, Illa no ho ha concretat amb una xifra.

Illa: "Passarem a una etapa diferent, si hem aconseguit, com preveiem, el mes de maig haver pogut administrar dosis de vacuna a un percentatge elevat de la població..."

Pregunta: "Quin percentatge?"

Illa: "Hem de veure-ho, hem de veure el ritme amb què ens arribaran les dosis de les vacunes, però pensem que podria ser un percentatge significatiu que ja permeti passar a un estadi diferent."

Illa ha admès que el pla d'Espanya, els detalls del qual se sabran dimarts, forma part de "l'estratègia europea de vacunació", que no serà "idèntica" arreu, però sí "molt semblant".

El ministre ha dit que el pla es va començar a elaborar al setembre amb la participació d'experts i també de les comunitats autònomes.

Tot això dependrà, evidentment, que finalment les vacunes que s'estan assajant siguin prou segures per començar a administrar-les a la població.

"La solució serà gradual"

Per la seva banda, la investigadora en biofísica del BIOCOM-SC Clara Prats alerta que l'arribada de la vacuna no suposarà en cap cas la desaparició de les restriccions.

"La solució serà gradual, la vacunació serà gradual, començant amb els col·lectius vulnerables. Serà un procés llarg que durarà mesos, fins que aconseguim una bona cobertura aquí i a tot Europa."

Clara Prats, biofíscia de la Universitat Politècnica de Catalunya
La biofísica investigadora del BIOCOM-SC de la UPC Clara Prats


"Els entorns de confiança"

També entrevistada a "El suplement", Prats ha dit que el repte és mantenir la taxa de transmissió Rho per sota de 0,90.

Això implicarà anar baixant molt a poc a poc el nombre de casos, perquè la situació actual encara és dolenta, amb molts casos cada dia. El que li fa més por són les festes de Nadal.

"El Nadal ens espanta força. Els últims mesos discutíem molt on hi havia els contagis, i veiem que és en els entorns de confiança, i són els que tindrem aquest Nadal, amb els àpats amb la família, i venint de temps que probablement no haurem vist els pares, els avis, per les limitacions que teníem. Serà el primer cop que ens veurem en un parell de mesos."

"El nivell de risc és molt elevat, perquè són un tipus d'àpats amb sobretaules que duren tota la tarda. Se'm fa difícil imaginar que ens posem tots la mascareta."

 

Vacunacions "temeràries"?

Altres experts rebaixen les expectatives creades per les farmacèutiques i els governs pel que fa a la vacunació imminent d'una bona part de la població.

Segons Joan-Ramon Laporte, professor emèrit de Farmacologia de la UAB, és "temerari" planificar les vacunacions sense tenir informació important sobre les vacunes.

Entrevistat pel programa "Més324", Laporte ha criticat que ja s'hagi decidit vacunar grups de risc com sanitaris i gent gran sense saber si els vacunats poden ser infecciosos.

"Per exemple, no s'han publicat els resultats d'aquests assajos clínics sobre si les persones vacunades que estan en contacte amb algú que té la malaltia després són portadores sanes o no. Perquè pot ser que, com que tu estàs vacunat, no tinguis cap símptoma, però vagis distribuint virus pel món."

"Llavors no podrien vacunar els professionals sanitaris els primers. És a dir, avançar-se a l'examen d'aquests resultats, en la meva humil opinió, em sembla temerari, sincerament."

El professor emèrit de Farmacologia de la UAB Joan-Ramon Laporte aquest divendres al programa "Més324"

Laporte ha admès que els resultats que han facilitat les farmacèutiques són "aparentment molt bons", però afegeix que encara no han dit res les agències de medicaments, que han d'aprovar les vacunes.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut