Illa diu que la vacuna de la Covid començarà a arribar a Espanya per Nadal
Illa no descarta que la vacuna sigui un regal de Nadal (EFE/Fernando Alvarado)

Illa diu que la vacuna de la Covid podria arribar a Espanya per Nadal

Un dels tres contractes firmats per la Unió Europea amb les empreses que treballen amb la vacuna preveu 30 milions de dosis per a finals d'any, 3 dels quals per a Espanya

RedaccióActualitzat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest divendres que les primeres dosis de la vacuna contra la Covid podrien arribar a finals d'any. En una entrevista a Rac1, Illa ha defensat que l'esforç internacional "molt potent" que hi ha per trobar una vacuna fa pensar que entre desembre i gener Espanya podria disposar-ne de 3 milions.

Preguntat per si la vacuna podria ser un regal de Nadal, Illa no ho ha descartat en cas que les vacunes en estudi superin totes les fases, però ha assegurat que veu "de primera mà" com hi estan treballant les millors empreses i els millors científics.

"Si arriba la vacuna, la situació a l'estiu seria molt diferent de la que tenim ara. Si no és al desembre, serà a primers d'any."

Tot i que la vacuna hagi arribat, Illa ha deixat clar que faran falta mesos per anar subministrant-la, però ha confiat que es pugui arribar a l'estiu amb un percentatge "significatiu" de vacunats.

Fins ara, la UE té acords amb tres empreses per garantir l'accés a la vacuna: AstraZeneca (300 milions de dosis), Sanofi-GSK (300 milions de dosis) i Johnson & Johnson (200 milions de dosis).

Illa ha explicat que d'aquests tres contractes firmats, un preveu 30 milions de dosis al desembre, tres dels quals serien per a Espanya, si la vacuna ha superat els filtres de seguretat i eficàcia que estan en marxa.

"S'ha d'esperar encara a primers o meitat de novembre per tenir les primeres impressions de la vacuna", ha dit Illa sobre aquests controls.

Brussel·les ha demanat aquesta setmana als estats que comencin a preparar ja una estratègia de vacunació. La Comissió Europea creu que s'hauria de vacunar primer els sanitaris, els més grans de 60 anys, les persones amb malalties greus de risc o que no poden mantenir distància social, els treballadors essencials i els més vulnerables econòmicament.

Illa ha carregat contra els antivacunes, que "parlen des de la ignorància científica i perjudiquen la societat". "Farem una campanya contra la gent que digui que no ens hem de vacunar. Això és un missatge anticientífic", ha assegurat.
 

Sis possibles vacunes

Illa ha detallat que no hi haurà una sola vacuna, cosa que obre diferents horitzons "d'esperança", però que encara hi haurà "cinc o sis mesos complicats".

Segons el vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, la Unió Europea té entre mans sis vacunes potencials contra la Covid-19, cosa que "augmenta les possibilitats de tenir accés a una vacuna", i que sigui efectiva.

A més de les tres empreses amb les quals la UE ha tancat acords, es preveu signar contractes similars amb CureVac, BioNTech-Pfizer i Moderna.

Les últimes setmanes alguns dels assajos principals que estan fent la Universitat d'Oxford i l'empresa Johnson&Johnson s'han hagut d'aturar per les reaccions adverses d'alguns voluntaris.

Una investigadora de la Universitat d'Oxford (Reuters)

Un dels avantatges de la vacuna de la multinacional farmacèutica nord-americana Johnson & Johnson és que requereix una sola dosi.

Per la seva banda, la Universitat d'Oxford ja va reprendre els assajos clínics de la vacuna que va haver d'aturar el 6 de setembre després que un voluntari del Regne Unit tingués una reacció adversa. Oxford desenvolupa la vacuna anomenada AZD1222 juntament amb la farmacèutica AstraZeneca.

Clicant aquest enllaç pots accedir a les diferents vacunes i fases que l'Organització Mundial de la Salut monitoritza.

La Unió Europea té entre mans sis vacunes potencials contra la Covid-19(Reuters/Dado Ruvic)
ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut