Illa supera el primer debat de política general amb el suport dels socis d'investidura
La legislatura és tan recent que els partits que van donar suport a la investidura han decidit no prendre mal a la primera de canvi en les votacions de les resolucions i a l'espera d'una tardor política intensa.
PSC, ERC i Comuns han votat conjuntament en aquelles qüestions clau com el finançament singular i han volgut posar en valor el que diuen els pactes que van facilitar la presidència de Salvador Illa. Junts, que apostava pel concert econòmic, no ha rebut prou suport. Ni socialistes ni Comuns s'hi han sumat.
Salvador Illa ha superat el primer debat i, tot i estar en minoria, ha aconseguit tirar endavant moltes de les resolucions en matèria social que defensen millores en habitatge, salut, educació i seguretat.
Els socialistes en tot moment intenten situar-se en el terreny de la moderació, fins i tot retirant a última hora una resolució a favor del diàleg per resoldre el conflicte polític. Tot i això, el govern d'Illa sap que haurà de començar a complir els compromisos d'investidura, sobretot amb Esquerra, que demana avanços tangibles en finançament i en Rodalies.
Esquerra ha passat de govern a oposició i, des d'aquest nou rol, els republicans pressionen el govern del PSC i avisen que, si no hi ha gestos, el seu suport aquí i a Madrid perilla.
En el debat han acordat, sobre el finançament, dimensionar amb recursos suficients l'Agència Tributària Catalana per recaptar l'IRPF al llarg del 2026. Una decisió que, de moment, avala els avenços sobre el finançament singular. Una condició dels republicans per al pròxim gran repte com són els pressupostos. Les negociacions s'alenteixen en part pels congressos dels partits, i és possible que s'allarguin fins a finals d'any.
Illa haurà de treballar per complir amb Esquerra, però també amb els Comuns, que en les seves resolucions marquen com a objectius prioritaris l'habitatge, els lloguers de temporada i la regulació del turisme.
Junts també haurà de debatre les futures estratègies en el seu congrés, però vol assumir el seu rol d'alternativa amb propostes polítiques i amb la voluntat de marcar de prop Salvador Illa amb advertències que els seus vots a Madrid són decisius per a Pedro Sánchez. Una advertència que Illa rebutja. Són carpetes diferents, diu, i demana oposició constructiva.
Un dels aspectes que ha constatat el debat i la votació de les resolucions és que l'independentisme ha perdut la majoria. Tot i que el Parlament, amb una àmplia majoria, reclama que s'apliqui l'amnistia, s'ha rebutjat, en canvi, la proposta pactada entre Esquerra, Junts i la CUP, que condemnaven la decisió del Suprem de no aplicar-la a tothom, entre ells als condemnats per malversació en la sentència de l'1 d'octubre. Tampoc han prosperat les propostes sobre el dret a l'autodeterminació, el referèndum i la independència.
On hi ha hagut més consens és en la llengua catalana. Tots els grups excepte PP i Vox creuen que el català està en emergència lingüística i que calen iniciatives urgents per revertir-ho en àmbits com l'educació o el lleure, entre d'altres.